27 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Antalya14°C
  • Muğla14°C
  • Çanakkale14°C

AB, NAKLİYE İÇİN YEŞİL YAKIT YASASINI KABUL ETTİ

İki yıl süren yoğun müzakerelerin ardından AB, FuelEU Denizcilik girişimi olarak adlandırılan girişimin kabul edilmesiyle iklim-nötr denizcilik için nihai kurallar üzerinde anlaşmaya vardı.

AB, nakliye için yeşil yakıt yasasını kabul etti

26 Temmuz 2023 Çarşamba 06:30

Siyasi anlaşma, deniz taşımacılığının 2024'ten itibaren AB'nin emisyon ticaret sistemi (ETS) ve 2025'ten itibaren FuelEU Maritime kapsamına gireceği ve nakliye şirketlerinin yakıtların iklim üzerindeki etkisini kademeli olarak azaltacağı anlamına geliyor. Buna ek olarak, alternatif yakıtların altyapısı için seçilmiş büyük limanlarda kıyı gücünün kullanılması gereklilikleri de dahil olmak üzere kurallar olacaktır.

İspanya Ulaştırma, Hareketlilik ve Kentsel Gündem Bakanı Raquel Sánchez Jiménez, "Yeni yasa, gemi işletmecileri ve yakıt üreticileri için yasal kesinlik sağlayacak ve sürdürülebilir denizcilik yakıtlarının büyük ölçekli üretimini başlatmaya yardımcı olacak, böylece Avrupa ve küresel düzeyde iklim hedeflerimize önemli ölçüde ulaşacağız" dedi.

AB'nin Fit for 55 paketinin bir parçası olan girişimin temel amacı, yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtlara olan talebi ve bu yakıtların sürekli kullanımını artırmak ve denizcilik sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmaktır.

Yeni mevzuat, deniz taşımacılığını AB'nin 2030 ve 2050 iklim hedefleri yörüngesine oturtmayı amaçlamaktadır ve Avrupa iklim yasasının hayata geçirilmesinde temel bir rol oynayacaktır.

Yeni yönetmelik, denizcilik sektörü tarafından kullanılan yakıtların sera gazı yoğunluğunun 2025 yılında %2'den 2050 yılında ise %80'e kadar kademeli olarak azalmasını sağlayacak tedbirler içermektedir.

Yolcu gemileri ve konteynerler, 2030 yılından itibaren AB'nin büyük limanlarında demirlerken tüm elektrik ihtiyaçları için karadan güç kaynağı kullanmak zorunda olacak.

Yönetmelik ayrıca, gemilerin uyumluluk dengelerini bir veya daha fazla başka gemiyle bir araya getirmelerine izin verilecek gönüllü bir havuzlama mekanizması sağlayacak ve havuzun bir bütün olarak  sera gazı yoğunluğu sınırlarını ortalama olarak karşılaması gerekecek.

Yönetmeliğin uygulanmasından elde edilen gelirler veya “FuelEU cezaları”, gelişmiş bir şeffaflık mekanizması ile deniz taşımacılığının karbondan arındırılmasını destekleyen projeler için kullanılacaktır.

Yeni yönetmelik yaz aylarından sonra AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak ve bu yayımdan sonraki yirminci gün yürürlüğe girecektir.

Danimarka Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı ve CEO Vekili Jacob K. Clasen, iddialı iklim düzenlemeleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu, nakliye şirketlerine, yatırımcılara ve yakıt üreticilerine yeşil dönüşümü hızlandırabilmemiz için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Şu anda yeşil nakliye alanında siyasi bir ivme var. Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) üye devletlerin denizcilik için küresel bir iklim anlaşmasına vardıklarına tanık olduk. AB'nin çabaları ve iddialı paketi olmasaydı bu gerçekleşemezdi. Bu paket yeşil gemilere yatırım yapılmasını sağlayacak ve gemiler için  yeşil yakıt üretiminin hızlandırılmasını motive edecektir".

DENİZ HABER AJANSI