26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara28°C
  • İzmir24°C
  • Antalya27°C
  • Muğla23°C
  • Çanakkale21°C

GEMİLERİ, LİMANLARI VE İNSANLARI BİRLEŞTİRİYORUZ

KI-TACK LIM

25 Eylül 2017 Pazartesi 13:55

Sürekli artan karmaşık global problemlere karşı Birleşmiş Milletler, birlikte dünyayı hepimiz için daha güzel bir yere dönüştürme potansiyeli olan on yedi "Sürdürülebilir Gelişim Hedefi" tanımladı. Birleşmiş Milletler'e bağlı bir kurum olan Uluslararası Denizcilik Örgütü'de (IMO) bu hedeflerin başarılmasına yardım etmek için kararlılıkla çalışıyor. 

Deniz taşımacılığı ve limanlar, deniz ticaretini destekleyerek istihdam ve zenginliğin artırılması konusunda önemli bir rol oynayabilirler. Denizcilik sektörü ve limanlar hem karada hem de denizde refah yaratabilirler.

Bu potansiyele vurgu yapmak amacıyla bu seneki temamızı şöyle belirledik: "Gemileri, Limanları ve İnsanları Birleştiriyoruz."

Bu, limanlar ile gemiler arasındaki mevcut işbirliğine ışık tutarak güvenli ve verimli bir deniz taşımacılığı sistemini başarmamıza ve sürdürmemize imkan sağlayacak. Üye devletlerimize; deniz taşımacılığını kolaylaştırma, verimi artırma, güvenli seyir, deniz ortamının korunması ve denizcilik güvenliği gibi konularda stratejiler geliştirip uygulayabilmeleri için yardım sağlayacağız. 

Yıl boyunca tüm ilgili sektörlerde denizciliğin "ortaklaşa" geliştirilmesinin önemine, hem bir politika olarak hem de pratik açıdan, vurgu yapacağız. 

Ticaretin ve malların serbest ve verimli dolaşımının faydaları limanların ve gemilerin çok ötesine ulaşır ve biz, özellikle "Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri" bağlamında, bunlar arasındaki etkin bir arayüzün dünyanın her yerindeki insanların hayatlarını nasıl daha kaliteli hale getireceğini ispatlayacağız. 

Deniz taşımacılığı sektörünün düzenleyici mercisi olarak IMO'nun rolü bu entegrasyonu geliştirebilir. Çünkü tutarlı ve istikrarlı bir düzenleyici, ticaretin serbest akışını kolaylaştırır. Ancak, sürdürülebilirliğin sağlanması adına, insan faaliyetlerinin uzun vadede sağlıklı ve çeşitli kalabilmesi için denizlerin kapasitesiyle dengede olması gerekir. 

"Mavi Ekonomi" olarak adlandırılan şey büyük ve sürekli büyüyen bir sektör ve büyürken güvenli olarak büyümeli ve çevreyi tehdit etmemelidir. 

Deniz taşımacılığının global ekonomiye katkı sağlarken hassas dengeyi bozmuyor olduğunu temin etmek IMO'nun sorumluluğudur. 

Son olarak, hükümetler tarafından desteklenen liman sektörü ile işbirliği içerisinde çalışan daha verimli bir deniz taşımacılığı, tüm insanları global istikrara ve sürdürülebilir gelişmeye taşıyan önemli bir araç olacaktır. 

Bu yıl "Gemileri, Limanları ve İnsanları Birleştiriyoruz" temasıyla biz bu hedeflere ulaşma çabalarına güçlü bir katkı yapmayı amaçlıyoruz - ve ben inanıyorum ki - sizler de kendi projelerinizle ve girişimlerinizle 2017 Dünya Denizcilik Günü için bize katılacaksınız.