• BIST 9679.8
  • Altın 2488.006
  • Dolar 32.4426
  • Euro 34.4372
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 19 °C

"Milli çıkarlar limanları açtırmaz"

"Milli çıkarlar limanları açtırmaz"
Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz
14-11-2005 02:01Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Kıbrıs Rum kesimine limanların açılması durumunda Türk ekonomisinin bundan olumlu yönde etkileneceğini belirterek, "Niye uygulamıyorsunuz diye soracak olursanız, bazen ulusal çıkarlar ekonomik çıkarların önüne geçer. Burada ulusal çıkarlarımız, ekonomik çıkarların önündedir. Biz milli çıkarları ekonomik katkının önünde tuttuğumuz için izin vermiyoruz" diyor.İsmet Yılmaz, limanları denetleyecek, tarifelerini belirleyip onaylayacak bir 'liman otoritesi'nin kurulmasının önemine dikkat çekerek, böyle bir otoritenin oluşturulması durumunda limanları kimin işleteceğinin bir önemi kalmayacağını belirtiyor. Yılmaz, AB ile Türkiye'nin, müzakere sürecinde karşı karşıya kalacağı en kritik başlıklarından biri olan limanların Kıbrıs Rum kesimine açılıp açılmayacağı konusu ve kamuoyunda büyük tartışma yaratan liman özelleştirmeleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
■ AB standartları açısından Türk limanlarını değerlendirir misiniz?
Biz neden özelleştiriyoruz? Limanların yatırıma ihtiyacı var. En büyük limanları TCDD işletiyor. TCDD de zarar ediyor. Zarar eden KİT yatırım yapabilir mi? Mersin Limanı'na bir vinç yapılacaktı, 1998 yılından beri hala yapılamadı. Testleri devam ediyor. Yatırım ihtiyacı var, özel sektör gelirse yatırımı yapar. Böylece, AB, hatta Amerika standartlarına uygun limanlara kavuşuruz. Limanlarımız bu standartlardan uzak değil.
■   Kıbrıs Rum kesiminin öteden beri Türk liman ve havaalanlarının açılması yönünde talepleri var. Türkiye'nin, politikasında bir değişiklik söz konusu mu?
Türkiye'nin politikasında bir değişiklik  söz  konusu   değil.   Bir  şekilde KKTC'ye yönelik izolasyon devam ettiği sürece, bu karşı önlemlerin de ülkenin menfaatine   olduğunu   düşünüyoruz. KKTC'deki izolasyon, ticaret ne kadar açılırsa bizlerin de o oranda diğer ülkeye bakması çok makul diye düşünüyoruz. Öncelikle karşılıklı
olarak kısıtların kaldırılması gerekiyor.
■  Limanlar, Rumlar'a açılırsa, bu ekonomiyi nasıl etkiler?
Türk ekonomisine katkı olur. Peki, niye uygulamıyorsunuz diye soracak olursanız, bazen ulusal çıkarlar ekonomik çıkarların önüne geçer. Burada ulusal çıkarlarımız, ekonomik çıkarların önüricdedir. Ekonomik yönden katkı olur. Biz milli çıkarları ekonomik katkının önünde tuttuğumuz için izin vermiyoruz. Denizcilik tam rekabet ortamında yapılan bir faaliyettir. Türkiye'ye Kıbrıs Rum kesimi gelmiyor. Panama, Kamboçya, Malta bayraklı gemiler geliyor mu? Geliyor. Bunlar arasına bir Rum gemisi katılmış ne değişecek. Bayrak değiştirmek de zor değil. 2 bin dolara Panama'da bir şirket kurulup, bu ülkelerin bayrağı çekilir ve yük taşınabilir.
■  AB sürecinde denizciliği teşvik için yeni önlemler gündemde mi?
Türkiye'nin lokomotif sektörü denizcilik olabilir. Bugün gelişmiş ülkelere bir bakın. Japonya, Almanya, ingiltere'nin denizciliği çok ileri. Türkiye'yi de sürükleyen sektör, denizcilik olabilir. Bakanlar Kurulu kararıyla kabotaj taşımacılığında faaliyet gösteren gemilerden ÖTV alınmayarak, yakıtta, yüzde 65 indirim yapıldı. Liman ücretleri çok fazlaydı. Daha önce Türkiye Denizcilik işletmesi (TDİ) ve İDO, yakıttan dolayı zarar ediyorlardı. İDO, istanbul Büyükşe-hir Belediyesi'nden kaynak alırdı. ÖTV'nin sıfırlanmasının ardından TDİ kara geçti, İDO borçlarını ödeyecek duruma geldi.
Kaynak: Transport Dergisi Kasım 2005 SayısıDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim