• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Lübnan Savaşı Rum armatörlere yaradı

Lübnan Savaşı Rum armatörlere yaradı
Lübnan Savaşında Rum ve Yunan denizcilik şirketleri ve armatörleri, gemilerinin programlı seferlerini iptal ederek Lübnan'dan 'insan taşıma' işine yöneldikleri öğrenildi.
Lübnan Savaşı, Yunan ve Rum denizcilik şirketleriyle, armatörlere yaradı.Her tahliye gemisinden 350 bin dolar kazandılar

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Politis, 'Savaştan Kazanç-Limasol Limanı'ndaki Faaliyetler' başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum ve Yunan denizcilik şirketleri ve armatörlerin, Lübnan'dan tahliye için seferber ettikleri gemilerin her birinden günlük 350 bin dolar kazanç elde ettiklerini yazdı.Gazete, Amerikalı, Fransız ve İngilizlerin bu iş için iyi para ödediklerini, bu nedenle Rum ve Yunan denizcilik şirketleri ve armatörlerin, gemilerinin programlı seferlerini iptal ederek Lübnan'dan 'insan taşıma' işine yöneldiklerini sayfalarına taşıdı. İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana Lübnan'da bulunan vatandaşlarını tahliye etmek isteyen ülkelerin, Kıbrıs Rum ve Yunan denizcilik şirketlerinin ve armatörlerin kazanç kaynağı haline geldiği bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Politis, 'Savaştan Kazanç-Limasol Limanı'ndaki Faaliyetler' başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum ve Yunan denizcilik şirketlerinin ve armatörlerin, Lübnan'dan tahliye için seferber ettikleri gemilerin her birinden günlük 350 bin dolar kazanç elde ettiklerini yazdı. Gazete, Amerikalı, Fransız ve İngilizlerin bu iş için iyi para ödediklerini, bu nedenle Rum ve Yunan denizcilik şirketleri ve armatörlerin, gemilerinin programlı seferlerini iptal ederek Lübnan'dan 'insan taşıma' işine yöneldiklerini yazdı. Gazete, Lübnan savaşının başladığı günden bu yana hemen her gün ABD ve Fransız savaş gemilerinin Limasol Limanı'na demirlediğini, İngiliz savaş gemilerinin ziyaretlerinin ise rutin hale geldiğini sayfalarına taşıdı.  

Bu arada Simerini Gazetesi, 'Amerikan Gettosu'nda Anarşi-İnsanlık Dışı-Çocukları Ailelerinden Ayırdılar-Lübnan Asıllı Amerikan Vatandaşlarını ABD'ye Nakletmeyi Reddettiler-Kıbrıs Hükümeti'nin Sert Uyarısı: Getirdiğiniz Gibi Alın' başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Amerikan hükümetinin, Lübnan asıllı Amerikan vatandaşlarının misafir edilmekte olduğu Rum Fuar Alanı'nın boşaltılması direktifi verdiğini, ancak bunlardan bazılarına ABD'ye gidiş izni verdiğini, diğerlerine vermediğini yazdı. Amerikan hükümetinin bu uygulaması sonucunda bazı ailelerin, ABD'ye gidiş hakkı olanlar ve olmayanlar olmak üzere bölündüğünü yazan gazeteye göre, Amerikan hükümeti tarafından istenmeyenlerin sayısı 100'e ulaşıyor. Bu uygulamaya derhal tepki gösteren Rum yönetiminin, Amerikalılara; ateş altındaki Lübnan'dan yine kendisinin kaçırdığı vatandaşlarını alması gerektiğini ilettiği kaydedildi.

Gazete, Amerikan hükümetinin bu uygulaması nedeniyle Rum Fuar Alanı'nda yaşanan aile dramlarını yansıtan fotoğraflara da yer verdiği haberinde, Rum yönetiminin; tamamen insani nedenlerden dolayı geçici olarak misafir etmekte olduğu yabancı uyrukluları kabul etmesinin söz konusu olmadığını net şekilde açıkladığını yazdı. Gazeteye göre Rum Yönetimi Sözcüsü Hristodulos Paşardis, Rum tarafındaki vatandaşlarını Güney'den almanın, tamamen ABD'nin sorumluluğu olduğunu belirterek, "Amerikan tarafı, hem Kıbrıs dışındaki vatandaşlarının hem de yine kendi sorumluluğunda Kıbrıs'a taşıdığı vatandaşlarının sorumluluğunu üstlenmelidir" dedi.

Paşardis Rum İçişleri Bakanlığı'nın Amerika Büyükelçiliği ile sürekli temas halinde bulunduğunu da söyledi. Öte yandan aynı gazete, Larnaka'nın Makenzi bölgesinde kısmi petrol kirliliği saptandığını, Rum Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nin derhal harekete geçtiğini bildirdi. Gazeteye göre, yapılan araştırma sonucunda az miktardaki petrol kirliliğinin, Lübnan'daki olaylardan kaynaklanmadığının saptandığını yazdı.

Fileleftheros Gazetesi ise, 'Radyoaktif Buluta Karşı Devlet Planları Hazır' başlıklı haberinde, Rum Sağlık Bakanı Haris Haralambus'un, Lübnan'daki savaş nedeniyle Kıbrıs'a radyoaktif bulut ulaşması tehlikesi bulunmadığını, toksik (zehirli) bulut geleceğine ilişkin haberler nedeniyle endişeye gerek olmadığını açıkladığını bildirdi. Gazeteye göre Haralambus, ancak her halükarda, bakanlığının, diğer yetkili bakanlıklarla da işbirliği içerisinde, olabilecek her durumu göğüslemek için gerekli planlarının hazır olduğunu, öyle bir durumun gelişmesi halinde ilgili bütün bakanlıkların, hazırladıkları planları harekete geçireceklerini söyledi.

Öte yandan Politis, 'Greenpeace Gemisi Lübnan'a Gitmek Üzere Türkiye'den Geldi-Warrior Kıbrıs'ta-Lübnan'da Oluşan Petrol Kirliliğini Kıbrıs'a Getirdiği Söyleniyor' başlıklı haberinde, Greenpeace'e ait Rainbow Warrior isimli geminin, ziyaretiyle ilgili izahatta bulunmaksızın Larnaka Limanı'na yanaştığını yazdı. Gazete edindiği bilgilere dayanarak Warrior'un, Lübnan'daki depoların bombalanmasından sonra meydana gelen ve Akdeniz'e yayılma tehlikesi gösteren petrol kirliliğini de beraberinde getirdiğini yazdı. Habere göre; Türkiye'den Larnaka'ya giden geminin rotasında Fransa ve Peru'nun bulunduğunu beyan etmesi Rum Dışişleri Bakanlığı'nı endişelendirdi. Rum Dışişleri Bakanlığı, Greenpeace üyelerinin yapmak niyetinde olduğu olası faaliyetler hakkında bilgi toplamaya çalışıyor. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim