• BIST 9524.59
  • Altın 2488.161
  • Dolar 32.533
  • Euro 34.6453
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 16 °C

Limanların Efendisi Hamdi Akın

Limanların Efendisi Hamdi Akın
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın
10-09-2005 13:03LİMANLARIN EFENDİSİ; HAMDİ AKINMersin Limanı’nın 36 yıl işletme hakkı ihalesini, Singapurlu ortağı ile 755 milyon dolarla alan Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın durdurak bilmiyor. Akın dün de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından işletme hakkı devri yoluyla satışa çıkarılan İskenderun Limanı’na 80 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek kazandı.

TCDD’ye ait İskenderun Limanı’nın 36 yıllığına işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalede en yüksek teklif, 80 milyon dolar ile PSA (Singapur)-Akfen (Türk) ortak girişim grubundan geldi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş’ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmelerine 4 firma ve firma grubu katıldı.

Nihai pazarlık görüşmelerinin elemesiz turunda en yüksek teklif 75 milyon dolar olurken, birinci elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Yazıcı Grubu elendi. Bu turda en yüksek teklif 76 milyon dolar olarak açıklanırken Global-Hutchison ortak girişim grubu ihale dışında kaldı. Ardından 79 milyon dolar başlangıç, 250 bin dolar artırım aracılığıyla sözlü turlara geçildi. İkinci sözlü turda PSA-Akfen ortak girişim grubu 80 milyon dolar teklif ederken ARKAS Holding iştiraki Limar Liman ve Gemi İşletmeleri A.Ş. üçüncü sözlü turun başında ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylelikle PSA-Akfen ortak girişim grubu en yüksek teklifi vererek açık artırmanın galibi olmuş oldu.

HAMDİ AKIN: DEVAMI GELECEK

Akfen’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın daha önce de Mersin Limanı’nda en yüksek teklifi verdiklerini hatırlatarak, Mersin’i konteyner, İskenderun’u ise kargo limanı haline getirmeyi planladıklarını açıkladı. İskenderun’u önemli bir liman haline getirmeyi hedeflediklerini de belirten Akın, diğer liman ihaleleriyle de ilgileneceklerini kaydetti.

GÖZLER REKABET KURULU’NDA

İhale teknik olarak sonuçlanırken, Rekabet Kurulu’nun görüşünün ardından İhale Komisyonu’nun kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacak. Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, PSA-Akfen Holding için AKŞAM’a yaptığı açıklamada, “İskenderun Limanı’nı kazanırlarsa dikkatle inceleriz” demişti.

Adını ihalelerle duyurdu

Akfen’in temellerini 1976 yılında atan Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 1984’te Ankara Rüzgârlı Sokak’ta inşaat malzemesi satıcılığı yaptı. O tarihlerde dikkati çeken şirketi Akın Makine Sanayii idi. 1980’li yıllarda Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi’nden küçük çaplı işler alan Akın, 1990’larda kamu ihaleleriyle sermaye birikimini arttırdı. 90’lı yıllarda kamudan aldığı hastane, okul, lojman, havalimanı ihaleleriyle büyüdü. Adını, Fenerbahçe yöneticiliği ile duyurdu. İşte Akın’ın bu yıl imza attığı büyük özelleştirmeler:

Atatürk Havalimanı: 3 milyar dolar

Esenboğa Havalimanı: 250 milyon dolar

Kahire Havalimanı: 347 milyon dolar

Mersin Limanı: 755 milyon dolar

Araç muayene istasyonları: 614 milyon dolar

İskenderun Limanı: 80 milyon dolar
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim