• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Limanın parası Erdemir'de kalacak

Limanın parası Erdemir'de kalacak
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber
27-09-2005 11:04Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Yarımca Limanı'nın satışı için yaklaşık 8-9 aydır pazarlık yaptıklarını ve söz konuşu satışla ilgili olarak Erdemir'e talip olan firmalara da bilgi verildiğini söyledi.Erdemir'in Yarımca Limanı'nı alış yöntemi gibi satış yöntemi de olaylı oldu. Evyap'ın Özelleştirme idaresi Başkanlığı'ndan 30.5 milyon dolara satın aldığı Yarımca Porselen arazisini 82 milyon dolara aldığı için eleştirilen Erdemir yönetimi, tam da özelleştirme süreci öncesi limanın yarısını 105 milyon dolara uluslararası bir yatırıma gruba satınca yine eleştiri oklarına maruz kaldı.

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Evyap'tan geçen yıl sonunda 82 milyon dolara satın aldıkları Yarımca Porselen fabrikası arazisinin sadece yarısını, 105 milyon dolara uluslararası bir liman işletmesine satmalarını, "profesyonel yönetim anlayışının gereği ve karlı bir iş" olarak niteledi.

Berber, söz konusu satışın, özelleştirmeye olumsuz değil, aksine olumlu katkı sağlayacağını da iddia etti. "Yarımca Porselen Fabrikası arazisinin sadece yarısı, bizim kurmayı planladığımız tesisler için yeterliydi. Biz ihtiyacımız olmayan bölümü sattık. Satıştan elde edilen para da zaten Erdemir'in kasasında olacak" diyen Berber satış sürecinden Erdemir'e talip olan firmaların da bilgisi olduğunu iddia etti.

Özelleştirme sürecinde yapılan böyle bir satışın eleştiri konusu edilmesini doğru bulmadığını kaydeden Berber şöyle devam etti:

İhaleyi alan firma da yarısını satabilirdi
"Kurum satılmadan fotoğraf çekip, satış bitinceye kadar bu fotoğrafı dondurmak profesyonel yöneticilik anlayışı ile bağdaşmaz. Dondurulmuş şekilde şirketlerin satılması söz konusu değil. Şirketler faaliyetlerini sürdürüyorlar, sürdürmek de zorundalar. Bizim şu anda sadece değil bu projeyle ilgili 100 milyonlarca dolarlık yatırımlarımız devam ediyor. Erdemir grubunun çok hızlı büyüyen bir yapısı var. Her gün fotoğrafı çekilse, her gün değişik bir görüntü çıkacaktır."

Berber, ihaleyi alacak yatırımcıların satışı yapılan arsayı farklı bir şekilde değerlendireceklerine de ihtimal vermediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"İstanbul'u, Türkiye'nin limanlarını inceleyen herkes biliyor ki o bölge biz almadan önceden de uluslararası limancılar tarafından incelenmiş. Bu bugün ortaya çıkmış bir proje değildi. Biz almadan önce de burasının uluslararası liman yapılması için izinleri alınmış.

Buraya yapılacak olan büyük bir limandır, ihaleyi alacak firma da aynı şekilde değerlendirirdi, başka bir alternatifi yok. Ama burada önemli olan şu: Bu proje gibi birçok proje Erdemir'de ve İSDEMİR'de devam ediyor. Yani burada ben 200-250 milyon dolara yüksek fırın yapıyorum ama benden sonra alanlar başka türlü değerlendirebilir. Bu satışa bakacak olursak bizim bu tesislerde taş üstüne taş koymamamız, satişı beklememiz lazım. Bu da profesyonel yöneticilik anlayışı ile bağdaşmaz. "

Recai Berber, yılın 6 ayında 1.5 milyar dolarlık ciro yaptıklarını, Temmuz ayı sonu itibarıyla bunun 2 milyar dolan bulduğunu, yıl sonuna kadar da 3.5 milyar dolarlık ciro yapacaklarını, şirketlerinin ayaklarının üzerine sıkı bastığını, Erdemir'de her şeyin yolunda gittiğini de sözlerine ekledi.

TOBB: Erdemir'i değerinin altında fiyata sattırmayız
Erdemir'in özelleştirmesine TOBB koordinatörlüğünde demir-çelik alanında rekabet eden 47 firmanın biraraya gelerek talip olduklarını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Biz bu işe iddialı girdik. Hiç olmazsa bu malı (Erdemir) değerinin altında sattırmayız" dedi.

Özelleştirme ihalelerine yönelik eleştirilere katılmadığını da kaydeden Hisarcıklıoğlu Tekel sigara örneğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Tekel sigara fabrikalarının satılması için iki yıl önce açılan ihalede, 1.2 milyar dolar teklif geldi. Yabancı bir gazetede, fabrikaların değerinin 3 milyar doların üzerinde olduğu haberi çıktı ve bu bizim kamuoyuna taşındı. O zaman bu fiyata verilse vatan haini ilan edilecekti. O yüzden ihale iptal edildi. O zaman Tekel'in pazar payı yüzde 62 idi şimdi yüzde 38'e indi. İhaleye teklif veren bile çıkmadı, değeri sıfırlandı. Bir oyun oynandı, kime yaradı? Yabancılara. Kimin zararı oldu? 68 milyonun. Bu konularda tartışırken çok dikkatli olmak lazım."
Kaynak:VatanDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim