• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Kuzey Ege'de kruvaziyer için işbirliği

Kuzey Ege'de kruvaziyer için işbirliği
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Türkiye Kruvaziyer Platformu ile Yunanistan Kruvaziyer Platformu'nun Kuzey Ege'de Kruvaziyer adı altında kümelenme çalışması yapması için ortak karar alındı" dedi.

Yunanistan'ın Volos şehrinde düzenlenen "Doğu Akdeniz'de Kruvaziyer Turizmi ve Geleceği" adlı toplantıda, Türk ve Yunan limanlarının yöneticileriyle oda başkanları biraraya geldi.

Toplantıya katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Türkiye Kruvaziyer Platformu ile Yunanistan Kruvaziyer Platformu'nun, Kuzey Ege'de Kruvaziyer adı altında kümelenme çalışması yapması için ortak karar alındı." dedi. Demirtaş, Türkiye'den Yunanistan'a yapılan ziyaretlerin önündeki vize engelinin kalkması için de Türk ve Yunan turizmcilerle odaların birlikte hareket edeceğini söyledi.

İZTO, Türkiye Kruvaziyer Platformu, Yunanistan Volos Ticaret Odası ve Yunan Adaları Gelişim Grubu Başkanlığı tarafından, Yunan Seyahat Acenteleri Birliği (HATTA) desteğiyle düzenlenen toplantıların birincisi, 2-3 Mart 2013 arasında Volos (Magnesia) şehrinde yapıldı. Demirtaş, toplantıda yaptığı konuşmada liman şehirleri esnafının kruvaziyer şirketlerine, kruvaziyer şirketlerinin de güler yüzle, sevgiyle karşılanacağı liman şehirlerine ihtiyacı olduğunu söyledi: "Bu nedenle Volos'a gelmek istedim. Bir atak yapma hevesi içindesiniz. Ege, Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz bu coğrafyanın en güzel bölgesi. Denizlerimizi, limanlarımızı kruvaziyerlerle, feribotlarla, yatlarla dantel gibi işleyelim." Uzun yıllardır bu bölgede çeşitli rotalar önerdiklerini hatırlatan Demirtaş, "Bunların hangisi karlı, onu firmalar bilir ama Kuzey Ege, Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de gemilerin yanaşabileceği sayısız nokta var. Bu noktaların bir kısmı altyapı, bir kısmı siyasal sorunlar bakımından yetersiz kalıyor. Geleceğimizi düşünerek plan yapmalıyız." dedi. İZTO ve Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak Kuzey Ege için hazırladıkları İzmir, Kuşadası, Pire, Volos, Selanik, Dedeağaç, Çanakkale, Midilli, Çeşme, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i kapsayan rotaları sunan Ekrem Demirtaş, "Bu rotalar hayata geçerse hem siz hem biz kazanırız. Rotaları ne kadar çizsek de, iki yakayı birleştirmeye çalışsak da Yunanistan ile aramızda hala büyük bir sorun var, o da vize. Tam çözülmeden bu rotalar da tam bir sonuca ulaşamaz." şeklinde konuştu.

YUNAN TURİZMCİLER DE VİZE ENGELİNE DİKKAT ÇEKTİ

HATTA Başkanı Georges Telonis de TÜRSAB ile yıllardan beri yakın çalışma imkanı içinde olduklarını, paket programlar için mutlaka vize konusunda Türk-Yunan işbirliği sağlanması gerektiğini söyledi. Rusya gibi Schengen bölgesi içinde olmayan bazı ülkelere özel düzenlemeler getirilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Telonis, bu kapsamda Türkiye için de pilot bölge oluşturulabileceğini belirtti. Kruvaziyerle ilgili konuşmaların sadece pozitif sonuçları olabileceğinin altını çizen Telonis, Volos ve İzmir'in aynı hat üzerinde bulunduğunu belirterek, bu limanlar etrafından dönen yeni güzergahların başarılı olabileceğine dikkat çekti.

Akdeniz Limanlar Birliği (MECDRUISE) Başkanı Stavros Hatzakos ise kruvaziyer turizminde Akdeniz'in bir yükselme trendi içinde bulunduğunu söyledi. İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'nin kruvaziyerde başarılı ülkeler olduğunu, buralardaki önemsiz gibi görünen küçük limanların çok önemli bağlantılara işaret edebileceğini sözlerine ekledi.

VİZE İÇİN SİNERJİ GRUBU BİRLİKTE HAREKET EDECEK

İZTO Başkanı Demirtaş ile Volos Ticaret Odası Başkanı Aristotelis Basdanis, Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Yunan Adaları Gelişimi Birliği Grubu Odaları Başkanı Thrasivolos Kalogridis, Pire Meslek Odası Başkanı Yorgos Benetos, Dedeağaç Ticaret Odası Başkanı Topsidis Christodoulos, Lefkas Ticaret Odası Başkanı Sotirios Skiadaresis, Evia Ticaret Odası Başkanı Simosis Panagiotis gibi Yunan oda başkanlarıyla yapılan kapalı toplantıda, "Kuzey Ege Kruvaziyer Rotaları" kümelenme projesi kapsamında ortak çalışma içine girilmesi ve tanıtım için işbirliği yapılması, oluşacak sinerjiyle birlikte aynı zamanda vize sıkıntısının halli için çalışılması konusunda karar alındı. Demirtaş, bu toplantıda, "Mevcut durumda İzmir Limanı'ndan Yunan adalarına gitmekte olan kruvaziyer yolcularına vizesiz olarak yapılan turlara şu anda vize isteniyor. Siz elinizi taşın altına koymazsanız, Yunan adalarına giden Türk turist sayısı geçen senenin çok çok altına düşer. Sinerji grubumuzla ülkemizin turizm bakanlarına birlikte gidelim, konuyu birlikte çözüm için ortaya koyalım." dedi. Toplantının sonunda ayrıca İZTO ile Volos Ticaret Odası arasında kardeşlik anlaşması imzalandı. Demirtaş, Volos Belediye Başkanı Panos Skotiniotis'i de ziyaret etti.

'KRUVAZİYERDE GELDİĞİMİZ NOKTAYI YETERLİ GÖRMÜYORUZ'

İki günlük toplantıyı değerlendiren Ekrem Demirtaş, İzmir'in artık kruvaziyer dünyasında çok önemli bir noktaya geldiğini belirterek, "Ancak bu noktayı yeterli görmüyoruz. Kuzey Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz limanlarıyla yapacağımız işbirlikleriyle bölge olarak gelişeceğimize gönülden inanıyoruz. Önerdiğimiz rotalar büyük ilgi gördü. Kuzey Ege'deki odalar ve adalarla birlikte kruvaziyer forumu olarak bir sinerji grubu oluşturup bu rotaları, işbirliği ve ortak tanıtım imkanlarını çalışacağız. Bu sinerji grubu, Kuzey Ege'de turizm ve ticarete büyük canlılık getirecektir." diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim