• BIST 9656.17
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Kurtarma ve Yedekleme Gemisi 'TCG IŞIN' törenle denize indirildi

Kurtarma ve Yedekleme Gemisi 'TCG IŞIN' törenle denize indirildi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için İstanbul Tersanesi tarafından inşa edilen kurtarma ve yedekleme gemisi ‘TCG IŞIN’, İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen törenle denizle buluştu.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için İstanbul Tersanesi tarafından inşa edilen kurtarma ve yedekleme gemisi ‘TCG IŞIN’, İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen törenle denizle buluştu. 

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına göre bir denizaltı kurtarma ana gemisi ile iki kurtarma ve yedekleme gemisinin yurt içinden tedarik edilmesi kapsamında, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 15 Haziran 2010 tarihli kararına istinaden, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ arasında 28 Ekim 2011’de tedarik sözleşmesi imzalanan ‘TCG IŞIN’ adlı gemi törenle denize indirildi.

ÇİFTÇİGÜZELİ: BİZİM İÇİN ONUR VE GURUR KAYNAĞI

Yaklaşık 68 metre boyunda, 14 metre genişliğindeki ‘IŞIN’ adlı geminin denize indiriliş töreninde konuşan İstanbul Tersanesi CEO’su Atilla Çiftçigüzeli, bugün Türkiye açısından önemli bir proje olan IŞIN’ı denize indirdiklerini söyleyerek, “Bu geminin inşaa sürecinin başarısıyla tamamlanmasının sonucunda bölge denizlerimizde görev yapan tüm yüzer ve dalar unsurlarımız artık daha büyük güven ile görevlerine devam edebilecekler. Hatta diğer ülke denizleri de bölgede böyle bir gücün varlığından haberdar olarak suların altında korkusuzca görevlerini icra edecekler. Ayrıca ülkemiz 28 Nisan 2014 tarihinde denize indirilmiş olan denizaltı kurtarma ana gemisi ‘ALEMDAR’ ile birlikte denizaltı kurtarma imkan ve kabiliyetlerini başarıyla icra edebilecek çok önemli bir güce de kavuşmuş olacaktır. Bu güvenin sağlanması görevinin İstanbul Tersanesi’ne verilmiş olması, bizim için büyük bir onur kaynağıdır” dedi. Çiftçigüzeli, “Bu proje tüm birimlerimizle birlikte bizim en büyük gurur kaynağımız ve tarihi bir misyonumuz olmuştur.

Karşınızda yaptığı görevlerle çok önemli destek ve katkı sağlamak imkan ve kabiliyetleriyle donatılmış IŞIN, denizlere açılmayı ve görevine biran önce kavuşmayı istercesine gururla beklemektedir. Gönül ister ki, IŞIN’ın mevcudiyeti bir güven olarak tüm denizcilerin duygularında yaşasın ve fiili olarak ona hiç ihtiyaç duyulmasın. Ama ihtiyaç duyulduğunda onun imkan ve kabiliyetleriyle yapabilecekleri, bizlere gurur verecektir. 600 metre derinlikteki bir denizaltıda yaşamı idame ettirebilecek bir havalandırma sistemi, 8 kişiye aynı anda hizmet verebilecek basınç odası, yandan taramalı solar, dinamik konumlandırma sistemi, uzaktan kumandalı sualtı aracı gibi teknolojik imkan ve kabiliyetler mevcuttur. Türk gemi inşaa sanayi son yıllarda askeri projelerle son derece büyük atılımlarla gelişmekte ve bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yakın destekleri tüm gemi inşa sektöründe kendisini hissettirmektedir. Daha önce başka ülkelerden temin edilen gemilerin yerine, IŞIN gibi modern, hızlı ve yüksek kapasitede imkan ve kabiliyetlere sahip gemilerin tüm tersanelerce inşa ediliyor olması hepimiz için onur ve gurur kaynağı olmaktadır. Bu gemi dizayn ve donanım olarak tamamen Türk sanayi ve yüzde 65 yerli katkı payı oranlarıyla donatılmıştır” diye konuştu.

YARDIMCI: HER TÜRLÜ GEMİYİ YAPABİLİYORUZ

Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, projenin zamanında teslime edileceğine inandığını belirterek, “Türk Savunma Sanayii’nin geldiği bu konuma Türk Deniz Kuvvetleri’nin desteği ve güveni ile geldik. Bu destekle Tuzla bu konuda uzmanlaşmış konuma ulaştı, imkan ve kabiliyetlerimizi artırdı, dolayısıyla bugünleri görmemize vesile oldu. Yurtdışında böyle işler büyük referanstır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapılan satış ve teslimatlar olmadan herhangi bir savunma ürününü satmak çok zordur, hatta mümkün değildir. Deniz Kuvvetleri’mizin güveniyle gemi inşa sanayimiz her türlü gemiyi yapabilir hale gelmiştir. Bunu yurtdışı görüşmelerimizde anlatıyor ve referans olarak gösteriyoruz. Deniz Kuvvetleri’mizin memnuniyeti esas ve devamlı olmalıdır. Entegre olarak böyle projelerde birçok firma da yeralmaktadır. Bu projeye maket olarak tüm savunma sanayimizin örneği diyebiliriz. Bizler Milli Savunma Bakanlığı olarak tersanelerimizin her zaman yanında ve sizlere destek olacağız” şeklinde konuştu.

Kurtarma ve yedekleme gemisi ‘IŞIN’ ile yara alan, karaya oturan, arıza yapan gemilerin kurtarılması ve yedeklenmesi ile gemi yangınlarına müdahale faaliyetleri icra edilebilecek. Bununla birlikte uzaktan kumandalı sualtı aracı, atmosferik dalış elbisesi, denizaltı havalandırma sistemi ve basınç odası gibi modern kurtarma sistemleri ile donatılacak, sualtı onarım ve enkaz çıkarma gibi çalışmaların gerçekleştirilmesi için de kullanılabilecek.

fotograf_son.jpg

Haber: Sinan SAYGI - Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C.Müh.Kaptan Refik Aksoğan
26 Haziran 2014 Perşembe 16:57
16:57
Tenrik ediyor ve hayırlı seferler, işler diliyoruz. Haydi bakalım ilk iş olarak Nara burnu önünde yatan DUMLIPINAR deniazaltısını artık su yüzene çıkararak şehitlleri vatan toprağına kavuşturmas zamano gelmiştir. ALLAH UTANDIRMASIN
www.refikakdogan. com
176.240.126.200
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim