• BIST 9548.09
  • Altın 2488.299
  • Dolar 32.4858
  • Euro 34.4253
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

"Kültür balığına ön yargılı yaklaşmayın"

"Kültür balığına ön yargılı yaklaşmayın"
Prof. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, kültür balığı ile doğal balık arasında insan sağlığı ve beslenmesi bakımından önemli bir farklılık bulunmadığını söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, kültür balığı ile doğal balık arasında insan sağlığı ve beslenmesi bakımından önemli bir farklılık bulunmadığını söyledi. Çolakoğlu, balık etinin, besin kaynakları arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Bu etin, lezzeti, kolay sindirilebilmesi, proteini, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum kaynağı olmasından dolayı insan beslenmesi bakımından önemine değinen Çolakoğlu, "Özellikle omega-3 olmak üzere yüksek oranda doymamış yağ asitleri, çok miktarda potasyum, az miktarda sodyum içeriği, bunlara ilaveten sahip olduğu iz elementlerinin varlığı, balık etinin önemini her geçen yıl artırmıştır" dedi.

Türkiye'de su ürünleri tüketiminin, bitkisel ürünler ve kara hayvanları tüketimine oranla geride kaldığına dikkati çeken Çolakoğlu, nitelikli besin kaynaklarının öğrenilmesi ve verimli olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Çolakoğlu, Türkiye'de doğada avcılığı yapılan deniz ve tatlı su balıklarının yanı sıra kültür balıklarının da piyasaya arz edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Tüketici nezdinde kültür balıkları, doğal avcılık ürünü balıklar kadar tercih edilmemektedir. Bu, daha çok görsel anlamda ön yargılar oluşmasından kaynaklanmaktadır. Doğal ve kültür balık çeşitleri arasında genelde görünüm, renk, koku ve besin bileşeni oranları bakımından bazı farklılıklar vardır. Doğada bulunan balıklar, plankton, küçük balık, kabuklu ve küçük dip canlılarıyla beslendiğinden balık etinin rengi, yediği canlıların bünyesinde bulunan pigment maddeleriyle renklenmektedir. Yetiştiriciliği yapılan balıklarda ise bu canlı renk eksik olmaktadır ancak yetiştiriciler bu sorunu, diyetlere sentetik veya organik pigment maddeleri ilave ederek giderebilmektedirler."

-Kültür balıkçılığında ilaç kullanımı-

Kültür balıklarının, doğal olanlara göre daha fazla yağ içerdiği bilgisini veren Çolakoğlu, yağ ve asitlerinin oranlarının, balığın karakteristik aromasının oluşumu ve lezzetinde önemli olduğunu belirtti.

Çolakoğlu, kültür balık türlerinin, doğal çeşitlerine göre karın boşluğunda, iç organların etrafında önemli miktarda yağ depo ettiğini söyleyerek, dolayısıyla bu balıklarda, insan sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asitleri oranının yüksek olduğunu dile getirdi.

Kültür balıklarındaki yağ miktarının, sağlıklı beslenme için doğal çeşitlerine göre avantaj sağladığına dikkati çeken Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Kültür balığı tüketimine karşı oluşan başka bir ön yargı ise hastalıklara karşı kullanılan, özellikle antibiyotik ilaç kalıntılarıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler, bu durumun kontrol altında tutulmasını, belli ilaçların belli düzeylerde kullanılmasını sağlamaktadır. Yetiştiricilik işletmelerinde kullanılan ilaçlar ve kullanım miktarları, yönetmeliklerle duyurularak ilgililer sürekli bilgilendirilmektedir. Sonuç olarak kültür balığı ile doğal balık arasında insan sağlığı ve beslenmesi açısından önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Güvenli gıda niteliğine sahip her iki türde balık etinin, her ailenin yemek düzeninde periyodik olarak yerini alması gerekmektedir."

www.DenizHaber.Com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cinakop
20 Mayıs 2013 Pazartesi 10:03
yasak avcılık
doğayı tanımıyacaksın,kökünü kurutacaksın,oluyor senin balıkçılığın yasal..acaba siz insanlara oksijensiz kaldığında ilkin ne yapılıyor,herhalde karnı doyması için yemek verilmiyor dimi?,o kafatasınızdaki beyine oksijen neden veriliyor acaba?? hala daha anlamakta ne zorunuz var,lafı evirip çevirip,paraya ranta vermektesiniz..para,para para,diyeceğine,doğa doğa doğa beynine sahip çıksana.
176.240.101.186
şakran
16 Mayıs 2013 Perşembe 14:18
balıkçı
sakın inanmayın bu adamın dediklerine,hiç doğadaki balıkla çiftlik balığı bir olur mu?verdiğiniz hormonlar ne olacak,insanlara geçmeyecek mi? insanların sağlığıyla oynadığınız yeter artık.
78.175.197.159
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim