• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Krizin vurmadığı tek alan: Limanlar

Krizin vurmadığı tek alan: Limanlar
Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar Türk limanlarındaki büyümeye dikkat çekerek “Son 10 yılda Türk limanlarında yüzde 114, konteyner elleçlemesinde yüzde 189 artış gerçekleşti" dedi.

İstanbul’da düzenlenen Port Finance International konferansı yerli ve yabancı liman operatörlerinin aynı sıra finans kuruluşlarını da biraraya getirdi.

Konferansa katılan Londra Finans Merkezi’nin Başkanı Alderman Roger Gifford açılış konuşmasında İstanbul’un limanları açısından çok etkileyici bir şehir olduğunu vurguladı.

İngiltere’de yıllardır ticaretin denizcilik üzerinden yapıldığını ifade eden Gifford, ‘‘1980’li yıllardan bu yana limanların yenilenmesi için 15 milyar sterlin harcadık. Gelecekte limanların geliştirilmesi için 60- 70 milyar sterlin daha harcamayı planlıyoruz. Sizin de bu konuda son derece iddialı hedefleriniz var. Bu konuda Türk yatırımcılarla iş birliği yapmak isteriz” diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ise Türkiye’nin bir ada ülkesi olmamasına rağmen dış ticaretinin tonaj olarak yüzde 88’i denizyolu ile yapıldığını belirterek, kara bağlantısı olan bir ülke için limanların önemine değindi.

Hükümetin 2023 hedeflerini katılımcılarla paylaşan Kalkavan, “2023 yılında 1.2 trilyon dış ticaret hedefi var. Bu orta bir senaryo, iyimser senaryolarda 1.5 milyon doları aşacağımızı düşünüyoruz. Bugünkü ticaret hacimlerinin üç mislini hedefliyoruz” dedi

Yabancılara, Türkiye’de limanlara yatırım yapmalarını tavsiye eden Kalkavan, “Denizcilikte krizin vurmadığı tek alan limanlar. Devamlı büyüyen bir ülkeyiz ve buna bağlı limanlarımızda büyümeye devam edecek. Avrupa geçmiş biz geleceğiz. İş olarak fırsatlar bizde, yatırımlar bizde, büyüme bizde genç nüfus bizde. Bugünlerde çok pozitif yöne girmiş olan terör olaylarında aşama kaydedip çözdüğümüzde bu ülkenin kolay kolay büyümesi durdurulamayacak” diye konuştu.

Terör olaylarının 25 yılı geçtiğini ve her yıl ülkeye 20 milyar dolar maliyet yarattığını söyleyen Kalkavan, “Bugüne kadar 500 milyar dolarlık bir maliyeti var. Oysa Türkiye’nin kamu ve özel borcu 400 milyar doların altında. Ayağımızda taş bağlı olmasına rağmen bu performansı gösteren ülke, terörden uzak neler yapamaz ki” dedi.

Hedefimiz, denizde Türkiye’yi yatırım merkezi yapmak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar da Türk limanlarındaki büyümeye dikkat çekerek “Son 10 yılda Türk limanlarında % 114, Konteyner elleçlemesinde yüzde 189 artış gerçekleşti. 2011’de 363 milyon ton, 2012 yılında ise 387 milyon ton liman elleçlendi” diye konuştu.

Dünya deniz ticaretinin gelecek yıllarda artacağını söyleyen Tozar, “Ana hedefimiz, bölgede cazip bir denizcilik ülkesi olmak ve uluslararası yatırımları ülkemiz denizcilik sektörüne çekmek” dedi.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
malul hasta tozar
28 Eylül 2013 Cumartesi 22:19
limanlar büyük kazanç ekonomiye
uluslar arası limanlarda taşımacılık sektörü ülkemizde daha çok gelişdi kazanç sağlıyor ekonomimize Çanakkale iflas etti
78.178.162.15
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim