• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Körfez'in 'kirli' sularında muhteşem güzellik

Körfez'in 'kirli' sularında muhteşem güzellik
İzmit Körfezi'nin 'kirli' diye bilinen suları, güzelliklerini objektiflere sergiledi. Körfezin ilk 'deniztavşanı' da DESSAT sergisinde yer aldı.
Körfez'in 'kirli' sularında muhteşem güzellik
 
Kocaeli’nde Türkiye ’de sanayi bölgesi olarak bilinen ve yıllardır ‘kirli’ olduğu belirtilen Körfez’in altındaki canlı yaşamı ile ilgili ilk kez bir sergi açıldı. Sergide Körfez’de ilk kez görülen bir deniztavşanının fotoğrafı da yer aldı. 
 
İzmit Değirmendere’de yaşayan emekli askerler Rıza Taşkın ve İlker Acar, yıllardır hobi olarak çektikleri sualtı fotoğraflarını Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi ’nde sergiledi. Aynı zamanda Değirmendere Sualtı Topluluğu’nda (DESSAT) dalış eğitmeni olarak çalışan Taşkın ve Acar’ın çektiği 26 fotoğraf Körfez’deki sualtı canlılığı hakkında da fikir veriyor. Fotoğrafların tamamı İzmit Değirmendere’de çekildi. Acar’a göre bu serginin en büyük amacı, Değirmendere’de sualtındaki yaşamı göstermek. Suyun bir yaşam kaynağı olduğunu hatırlatan Acar, “Burası sanayi bölgesi. Herkes ‘Su çok kirli’ diyor. Suda yaşam olur mu olmaz mı diye düşünüyorlar. Bunu anlatmak için sergi yaptık. Eğitimlerden fırsat bulup çektiğimiz fotoğraflardan oluşuyor. Değirmendere’nin sualtı yaşamına ilişkin daha önce böyle bir sergi yoktu” dedi. 
 
DENİZALTILARINA İLGİ
 
Sergide farklı deniz canlısı türleri yer alıyor. Ancak en ilginç olanı deniztavşanı. Çünkü deniztavşanı bugüne kadar Körfez’de hiç görülmemiş. İlk kez Değirmendere’de çekilen bir deniztavşanı da sergide yerini aldı. Nesli tehlike altındaki denizatları ise sergide en beğenilen deniz canlıları arasındaydı. Çünkü Ege’de ve Akdeniz’de neredeyse tükenme noktasına gelen denizatlarına özellikle bu mevsimde Körfez’de sık rastlanıyor. Acar, tek bir dalışta 20-30 denizatı görmenin mümkün olduğunu söylüyor. 
 
Sergide açıklama yapan Rıza Taşkın ise “Denizlerimizi koruyamazsak ileride büyük sıkıntılarla karşılaşırız” diyerek şunları söyledi: 
“Onun için doğal kaynaklarımıza elimizden geldiğince sahip çıkmalıyız. Yoksa bu fotoğraflar bir nostalji olarak kalacaktır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkede denizlerin korunmasıyla ilgili olumsuzlukları ve sorumluluğu o denize kıyısı olan diğer ülkelere de mal etmek mümkün. Ancak başta Marmara bizim kendi iç denizimizdir. Yani bu deniz Marmara Bölgesi’nde yaşayan bütün herkesin sorumluluğu altındadır. Bizler de sorumluluğumuz altında olan başta İzmit Körfezi’ne sahip çıkmalıyız.” 
 
Taşkın’a göre, 1970’li yıllarda 66 türün yaşadığı Marmara Denizi’nde şu anda sadece 36 tür bulunuyor.
 
REKORTMENDE KATILDI
 
Sergiye sualtı dünyasından eğitmenler ve dalgıçların yanı sıra Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen ve Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan da katıldı.
ee.20140228181102.jpg
 
11.20140228181117.jpg
 
222.20140228181135.jpg
 
3333.20140228181151.jpg
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim