• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Körfez'de 'Çevre 2006 Tatbikatı'

Körfez'de 'Çevre 2006 Tatbikatı'
Denizlerimizdeki kirlenmenin önüne geçmenin yollarının arandığı 'Çevre 2006 Tatbikatı'nın fiili safhası, Kocaeli'nin Gölcük ilçesi açıklarında yapıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı tatbikatlarından olan “Çevre Tatbikatı 2006”nın fiili safhası, Kocaeli'nin Gölcük ilçesi açıklarında yapıldı.

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı koordinatörlüğünde Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Atilla Kezek idaresinde gerçekleştirilen tatbikata, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından birer römorkör ve yangın söndürme gemisi ile deniz temizleme aracı, deniz ambulansı, Rhib bot, özel dalış timi, iki işkampavya (personel taşıma aracı), Deniz Hava Üs Komutanlığından helikopter, Lojistik Destek Gemileri Komodorluğundan birer römorkör ve yangın söndürme gemisi, kuru yük gemisi, su ikmal gemisi, Gölcük Tersane Komutanlığından dört çekici ile iki kirli yağ tankı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Komutanlığı Gölcük Asker Hastanesi Baştabipliğinden bir ambulans, Sahil Güvenlik Komutanlığından iki bot ile bir helikopter, Sivil Savunma Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü İzmit Liman Başkanlığı, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ İzmit Rafineri Müdürlüğünden görevli uzman personel katıldı.TATBİKATDonanma Komutanlığına bağlı Alesta ve Deniz Yıldızları ile Donanma İlköğretim Okulu Küçük Deniz İzci gruplarının da izlediği tatbikatta, bir akaryakıt tankeriyle su ikmal gemisinin çarpışması sonucu çıkan yangının ve denizde oluşan kirliliğin önlenmesi ile yaralanan personelin kurtarılması canlandırıldı.Tatbikat gereği, “M/V Alemdar” isimli akaryakıt tankerini temsil eden TCG KDZ Ereğli Gemisi, dümen arızası nedeniyle TCG Söğüt Su İkmal Gemisi'ne çarptı.Kazanın ardından Kocaeli Valiliğince Ana Komuta Merkezi, İzmit Liman İşletme Başkanlığınca Kriz Operasyon Komitesi, Derince Liman İşletme Müdürlüğünce de Deniz Kirliliği Operasyon Komitesi ile Yangın Kriz Operasyon Komitesi kuruldu.İlk olarak özel dalış timi ve deniz ambulansının yaralı personeli almak üzere müdahale ettiği tatbikatta, Sahil Güvenlik botlarınca çevre emniyeti alındı. Daha sonra Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından TCG Özgür römorkör ve yangın söndürme gemisi, M/V Alemdar'daki yangına müdahale ederek, sızan motorinin yayılmasını önlemek için geminin etrafına bariyer döşedi.İZMİT KÖRFEZİ'NİN ÖNEMİGölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Atilla Kezek, tatbikatın fiili aşamasının ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, İzmit Körfezi'nin ülke ekonomisi ve Donanma Komutanlığı için hayati önem taşıdığını belirtti.
Körfezin genel durumu hakkında bilgi veren Kezek, şunları kaydetti:
“Türkiye genelinde 162 limandan 35'i bu bölgede bulunmaktadır. Bu limanların 15'i petrol ve türevleri, 9'u kimyasal madde ve türevleri, 11'i ise kuru yük yükleme boşaltma için kullanılmaktadır. Söz konusu limanlar ülke genelindeki yükleme boşaltma kapasitesinin yüzde 25'ini karşılamaktadır. Bu limanların üzerinde de yaklaşık 80 iskele bulunmaktadır. Yolcu taşımacılığı hariç İzmit Körfezi'nde haftada ortalama 260 gemi faaliyet göstermekte, bu sayı zaman zaman 300'ün üzerine çıkmaktadır. Gemilerin yarıya yakını tehlikeli madde taşımaktadır. Bu da körfezde ister istemez belli bir riskle karşı karşıya olduğumuz anlamına gelmektedir.Bu tatbikat bizlere bir kez daha göstermiştir ki İzmit Körfezi'nde meydana gelebilecek bir deniz kazası ve bunun sonucu oluşabilecek yangın, çevre kirliliğinin yanı sıra limanlarımızı ve mevcut iskelelerde bulunan tüm gemilerimizi etkileyecektir.”Kezek, “Çevre Tatbikatı 2006” gibi tatbikatların karşılaşılması muhtemel durumlar, kaza ve afetlere hazırlıkların gözden geçirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlar ile işbirliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Tatbikat, yarın değerlendirme safhasıyla sona erecek.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim