• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Koç dünya turunda Cairns'e ulaştı

Koç dünya turunda Cairns'e ulaştı
Rahmi Koç Green Island yolunda
09-11-2005 02:07Rahmi Koç, tekneyle çıktığı dünya turunda Cairns'e ulaştı.

Yeni Zelanda'dan başlanan dördüncü etapta 5 Kasım'da yerel saatle 12.50'de Avustralya'nın Cairns şehrine ulaşıldı. Beş günde toplam bin 265 deniz mili yol alındı.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, iki yıl sürecek tekne ile dünya turunun 13'üncü ayını da geçtiğimiz ay sonunda tamamladı.

'Nazenin IV' yelkenlisiyle Fenerbahçe Marinası'ndan 19 eylül 2004 tarihinde denize açılan Rahmi Koç, 20 ekimde Yeni Zelanda'dan dördüncü etabına başladığı seyahatinde, 24 ekimde Avustralya'nın doğusundaki Yeni Kaladonya'ya vardı.
 
Dünya turunun ilk durağı Atina

Kaptan Joseph Katalan ile kaptan yardımcısı, hekim, makinist, makine mühendisi, aşçının da aralarında yer aldığı ikisi kadın yedi mürettebatı bulunan teknenin, web sitesinde yer alan seyir defterine göre, dünya turunun ilk durağı Atina oldu.
 
Yunanistan sahillerinin ardından rotasını İtalya'ya çeviren tekne, Capri adası ve Cannes'dan sonra Menorca'ya yelken açtı.2 kasım 2004'de Cebelitarık'a ulaşan tekne, Akdeniz'e veda edip, Atlantik Okyanusu'na açıldı.  
  
St. Martin'den 17 ocakta ikinci etaba başlayan 'Nazenin IV', Karayipler'den sonra birçok adayı ve Trinidad'ı geride bırakarak Panama Kanalı'nı geçti.
 
'Nazenin IV' ile 5 mayıs 2005'te üçüncü etabı oluşturan Tahiti -Yeni Zelanda için yola çıkıldı. 17 mayısta Bora Bora'dan ayrılarak Samoa'ya demir atan tekne, 8 haziranda Yeni Zelanda'nın Auckland kentine vararak üçüncü etabı bitirdi.
 
Auckland'da genel bakım yapmak amacı ile yelkenli karaya çıkarıldı. Dört aylık sürede 'Nazenin IV' büyük bir bakımdan geçti. 
 
Yolculuk boyunca Rahmi Koç zaman zaman tekneden ayrılarak Türkiye'ye de geldi.


'Nazenin IV'ün özellikleri

Daha önceleri 'Maysylph' ve 'Northern Star' adlarıyla yelken açan 'Nazenin IV', 1990'da Palmer Johnson Yacht'ın Sturgeon Bay Wisconsin'deki tersanesinde alüminyum malzeme ile yapıldı.
Uzunluk (Tam Boy): 37.5 metre Uzunluk (Su çizgisi): 29.02 metre Genişlik: 8.2 metre Derinlik: 3.7 metre Ana motorun gücü: 530 hp Jeneratörler: 2x Northern Lights 55 kw Baş pervane richfield: 70 hp Yakıt kapasitesi: 18,000 litre Su kapasitesi: 10,000 litre Seyir hızı: 11 knots Yelkenler: North Sails Türkiye  

'Nazenin IV'ün dönüş için Kızıldeniz veya Güney Afrika rotası olmak üzere iki alternatiften birini seçmesi bekleniyor. 
Rahmi Koç'un Seyir DefteriCairns şehri 1876 da altın arayıcılarının gözdesi olarak kurulmuş. Altın madenleri gözden düşünce şehir son zamanlarda turizminin gözdesi olmaya başlamış. Marina şehir merkezine yürüme mesafesinde.Yaklaşık 130 bin kişinin yaşadığı bu şehir, mercan kayalıkları, yağmur ormanları ve doğa turizmini sevenler için bir cennet haline getirilmiş. Tüple dalış, snorkel yapmak, kılıç balığı avlama turları, şelaleler, tropik orman yürüyüşleri gibi aktiviteleri turistlere, yavaş ve ritmik atan tropik nabza sahip Cairns şehrinde sunmuş. Onlarca otel, yüzlerce her türlü alışveriş için dükkan, her türlü mutfağın bulunduğu restoranlar başta Japonlar olmak üzere dopdolu.

Marinada Türk bayrağını gören ve bizle temas kuran Hint lokantası sahibi Nilüfer Akarsu hanım sayesinde şehirde hayatımız kolaylaştı. Bir gece bize kusursuz bir hint mutfağı sundu. Ayrıca 25 km. uzaklıktaki Palm Cove adlı nezih bir sayfiye bölgesinde ‘Saray’ı’ isminde çok güzel bir butik otel işleten Taner Dengiz bey ve hanımı Dr. Hatice Dengiz otellerinde bizi tropik meyve ve deniz ürünleri ile ağırladılar. Arkadaşları yağmur ormanlarında eğitim veren çevre bilimcisi Sinan Ogun ve Cairns’te görev yapan Dr. Aşkın Güneş ile tanışma fırsatımız oldu. Şehri, ormanları, mercan resiflerindeki yeşil adayı dolaştık. Ve 5 kasım günü 13:15 de Cairns’e veda edip,Darwin şehrine varmak için kuzeye doğru Great Barrier Reef’te yola koyulduk.

Kaptan Yosi & Dr. Erhan

DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim