• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Kızıltan: 120 bin ton çiftlik balığı tüketildi

Kızıltan: 120 bin ton çiftlik balığı tüketildi
Kızıltan, 32 ilde deniz ve iç sular olmak üzere, toplam 2 bin 44 yetiştiricilik tesisi bulunduğunu ve 2011 yılında 120 bin ton balık üretildiğini söyledi.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 32 ilde deniz ve iç sular olmak üzere, toplam 2 bin 44 yetiştiricilik tesisi bulunduğunu ve 2011 yılında 120 bin ton balık üretildiğini söyledi.

Yetiştiricilik yoluyla üretilen balıkların çok sağlıklı olduğuna değinen Sinan Kızıltan, yapılan analizlerde yetiştiricilik ürünü balıkların Omega-3 bakımından zengin olduğunin görüldüğünü ifade etti. Bu sayede sağlığın koruyucusu olduğunu ifade eden Kızıltan, "Bu etki, Omega-3 yağ asitlerinden EPA (eikosapentaonik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik) isimli iki önemli yağ asidi çeşidinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, bu ürünler, B ve D vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor ve iyot bakımından da son derece zengindir.

Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır. Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder. Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler. Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır. Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir. Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Balık yeminde kullanılan hammaddeler, balık unu, balık yağı, buğday ve mısır glüteni, soya küspesi, vitamin ve minerallerdir. Hormon ve diğer kimyasallar, balık yemi içerisinde asla kullanılamaz.” dedi.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ise 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarının ise 704 bin ton olduğunu söyledi. Halen çoğunluğun, avlanma yöntemi ile yapıldığını aktaran İşliel, “Türkiye verilerine göre, 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 704 bin tondur. Bu miktarın 515 bin tonu avcılık yoluyla, 189 bin tonuna, yani toplam üretimin yüzde 27’sine karşılık gelen kısmı yetiştiricilik yoluyla temin ediliyor. Türkiye’nin birçok ilinde su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştirilmekte ve ekonomimize 1.5 milyar tutarında bir katkı sağlanıyor.” diye ifade etti.

Türkiye’de yeterince balık tüketilmediğinden yakınan İşliel, Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kilogram, Japonya’da 80 kilogram olan kişi başına balık tüketiminin, Türkiye'de 9 kilogram olduğunu söyledi. İşliel, şöyle dedi:

"Üretilen balıklarımızın yüzde 37’si, başta Avrupa Birliği olmak üzere toplam 75 ülkeye ihraç ediliyor. Tüm dünyada beğeni ile tüketilen su ürünlerimizin, yurdumuzda da hak ettiği saygınlığa ulaştığını görmek bizi motive edecektir. Bu anlamda, balık tüketiminin ülkemizde daha da artırılmasına yönelik çalışmalarımız ve çağrılarımız devam edecektir.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim