• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

İzmir'deki Körfez çamuruna yer aranıyor

İzmir'deki Körfez çamuruna yer aranıyor
İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyon Projesi kapsamında çıkacak çamur ya Çiğli Arıtma Tesisi çevresindeki alan, ya da Çilazmak Dalyanı veya her iki yere birden dökülecek.

İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyon Projesi kapsamında çıkacak çamur ya Çiğli Arıtma Tesisi çevresindeki alan, ya da Çilazmak Dalyanı veya her iki yere birden dökülecek.

İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyon Projesi kapsamında çıkacak çamur ya Çiğli Arıtma Tesisi çevresindeki alan, ya da Çilazmak Dalyanı veya her iki yere birden dökülecek. Çiğli'deki alana dökülmesini sağlamak için İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne (İAOSB) kadar olan bölgeye uzanan sulak alan sınırlarının değişmesi için başvuru yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, öte yandan Gediz Deltası'nı korumak için mücadele veren Doğa Derneği'nin önerdiği çamurun Çilazmak dalyanına dökülmesi önerisini de değerlendirmeye aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tcdd ile birlikte yürüttüğü 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi' kapsamında körfez dibinden çıkacak çamurun nereye döküleceğiyle ilgili tartışma sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu formatını sulak alan sınırlarına çamur dökülmemesi, revizyon yapılması şartıyla verdi. ÇED hazırlanmasıyla ilgili ihaleyi kazanan firma çalışmalara başladı. Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZSU, çamur dökülmesi öngörülen arazinin sulak alan sınırları içerisinde kalan bölümlerinin sulak alan sınırlarından çıkarılması için başvuru yaptı.

Doğa Derneği Başkanı Engin Yılmaz ve dernek yöneticileri ise Gediz Deltası'nı korumak için yaptıkları mücadele kapsamında çamuran Çiğli'ye dökülmesine karşı çıktı. Yılmaz, bugün yaptığı basın toplantısında İzmir Körfezi'nin korunması ve temizlenmesi için yapılan çalışmaları anladıklarını ve desteklediklerini, ancak bunu yaparken Gediz Deltası'ndaki doğal yaşama zarar verilmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz "Bu projeyle Delta'nın güney kısmını, Çiğli bölgesini kaybederiz. Bu bölge hem sulak alan olarak önemli, hem de uluslarası mevzuatla koruma altındadır. Körfez'in taranması sonucu çıkacak çamurların 750 hektarlık bu bölgeye dökülmesiyle 3 metre yüksekliğinde çamur buradaki doğayı tamamen değiştirir" dedi.

ÇİLAZMAK KOYUNA DÖKÜLSÜN

Yılmaz, çamurun Çiğli'deki araziye dökülmesinin yaratacağı tahribatı ve çamurun dökülebileceği alanlarla ilgili bilimsel bir rapor hazırladıklarını, İZSU, ÇED'i hazırlayan firma ve Bakanlık yetkililerine ilettiklerini söyledi. Çamurun dökülebileceği en uygun alanın Çilazmak Dalyanı olduğunu açıklayan, çamurun buradaki aşınmış ekosistemin rehabilitasyonu, restorasyonu için kullanılabileceğini belirten Yılmaz, benzer özelliklerini kaybetmiş habitatların rehabilite amaçlı bulunabileceğini söyledi. Yılmaz, bu projenin Gediz Deltası'na zarar vermeden gerçekleşebileceğini düşündüklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bilgi birikimlerini aktarmaya da hazır olduklarını açıkladı.

ALPASLAN: ÇİLAZMAK DA DEĞERLENDİRİLİYOR

İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan ise ÇED sürecinin devam ettiğini, henüz çamurun döküleceği yerin kesinlik kazanmadığını, alternatifler üzerinde durulduğunu belirtti. İZSU'nun Çiğli'deki arazileri ile İAOSB arasındaki alanın sulak alan sınırından çıkarılmasıyla ilgili başvurularının olduğunu belirten Alpaslan, Doğa Derneği ve Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın önerdiği Çilazmak Dalyanı'na dökülmesi önerisinin de değerlendirmeye alındığını söyledi. Alpaslan, "Çilazmak Dalyanı'nın yeterli olmayabileceği görüşleri de var. Belki iki alana birden de dökülebilir. Henüz kesinleşmiş bir durum yok" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim