• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

"İzmir Limanı'nda iddialıyız"

"İzmir Limanı'nda iddialıyız"
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
19-04-2006 11:35Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman İzmir Liman ihalesine dünyanın en büyük operatörü ile girmelerinin büyük avantaj olduğunu belirtti.Ceylan otelinde düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Holding'in yatırımları ve stratejileri konusunda açıklamalarda bulundu.Global Yatırım Holding'in liman yatırımlarında dünyanın en büyük liman işletmecisi Hutchison Whompoa Limited ile işbirliğine gittiklerini kaydeden Metmet Kutman, " İzmir Limanı ihalesine Hutchison Port ve İhracatçılar Birliği ile konsorsiyum olarak iştirak edeceğiz. Bildiğiniz gibi Mersin ve İskenderun liman ihalelerine, liman işletmecisi konumunda bulunan ortağımız Hutchison Whompao Limited (HWL) ile girmiştik. Ancak ihalede yatırım kalemlerimizin yüksek olmasından dolayı, ihalede beklenen performansı gösteremedik" dedi.Basın toplantısında bir gazetecinin "Mersin ve İskenderun limanlarında stratejik bir hata mı yaptınız? İzmir Limanı'nda agresif olacakmısınız?" sorusuna karşın; "Mersin ve İskenderun limanlarında Hutchison'un yatırım kalemlerinin yüksek olması ve ihalenin belirlenen rakamın çok üstünde bir seyirde devam etmesinden dolayı ihalede beklediğimiz verimi alamadık. Fakat İzmir Limanı ile ilgili olarak HWL ile birlikte çok detaylı bir araştırma yaptık. Teknik konularda kararları ortağımız verecektir" ifadesini kullandı.İzmir Limanı ihalesinde konsorsiyum olarak çoğunluk hisselerinin HWL'de olduğunu söyleyen Global Yatırım Holding Ceo'su Kutman "Türkiye'nin en büyük ihracat kapasitesi olan limanda bu işin uzmanı ve dünyanın en büyük operatörü ile birlikte hareket etmek bizim için büyük avantajdır. HWL'nın amacı yatırdığı parayı hemen almak değil, yatırım yaparak bölgenin en güçlü oyuncu olmak ve bununla beraber hizmet kalitesini yükseltmektir" dedi.Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılacak olan; Bandırma, Derince ve Samsun limanlarına da gireceklerini belirten Kutman, yat liman projeleri ile de ilgilendiklerini söyledi.Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yeniden yapılması beklenen Galataport ihalesine gireceklerini de belirterek, ''İhalenin hiçbir şekilde taksitli olması taraftarı değiliz. Umarım peşin parayla açılır. Pamuk eller cebe olur'' dedi.

Kutman, ihaleye Ofer'le girip girmeyeceklerinin de belli olmadığını bildirdi.

Mehmet Kutman, düzenlediği basın toplantısında Galataport ihalesine ilişkin soruları yanıtlarken, ihaleyi takip edeceklerini, ne olacağını değerlendireceklerini ifade ederek, ''Çok çalışma yaptık. Büyük ihtimalle gireceğiz. Girmeyeceğiz demek doğru değil'' diye
konuştu.

''O rakamı bulabilecek misiniz?'' sorusuna ''Değerlendireceğiz'' karşılığını veren Kutman, ödeme planına ilişkin olarak da, şunları kaydetti:

''Galataport ihalesine A'dan da baksanız, Z'den de baksanız gireceğiz. Ödeme planının kısa tutulması, yani peşin olması maalesef devletimiz için o kadar da hayırlı olmayacak. Ancak devletin 20-30 yılsonra gelecek milyar dolarlara ihtiyacı olacak.''

''OFER'İN TÜRKİYE AŞKI...''

İhaleye Ofer'le girip girmeyeceklerinin belli olmadığını ifade eden Kutman, ''Ofer'in bir kırgınlığı var mı?'' sorusu üzerine de, ''Kırgın demek doğru değil, üzgün. Çünkü çok çalışma yaptı ama içindeki Türkiye aşkı o kadar fazla ki hala Türkiye'de değişik sektörlerdeki yatırımları değerlendiriyorlar. Değişik şirketlerde ortaklıkları mevcut'' diye konuştu.

Kutman, bu tür işlerin zor olduğunu dile getirerek, ''Kanımca çok yazık oldu. İnşallah hayırlısı olur'' dedi. Kutman, bir gazetecinin Rahmi Koç'un ''Haberimiz olsaydı biz de girerdik'' açıklamasının hatırlatılması üzerine de, Kutman, ''Kendisini yeni ihalede bekliyoruz'' dedi.

''ALNIMIZIN ÇOK AÇIK OLDUĞU KONULAR''

Mehmet Kutman, toplantıda gazetecilerin Galataport ihalesiyle ısrarlı soruları üzerine, Galataport, Tüpraş ve Ofer konusunda şunlarısöyledi:

''Bunlar hakikaten alnımızın çok açık olduğu konular. Galataport ihalesinin şartnamesi belliydi. İhale birkaç gazetede yayınlandı. Bunu herkes gördü.

Koç Grubu'na ait Setur ve Koç Yatırım ihaleye beraber girmek üzereGlobal Yatırım Holding'e teklif verdi.

İhale şartnamesindeki şartlar aynen şöyleydi, yıllık kira, yıllık artış oranı teklif edeceksiniz, bir de yatırım... Herkes bu 3 rakamı teklif verecekti. İhaleyi kazanma kriteri de yine şartnameye göre yıllık kira çarpı yıllık artış oranı, 49 yıllık toplamıydı. Buradaki hata, ihale günü İhale Komisyonu'nun toplam rakamı açıklayacağına yıllık fiyat ve yıllık artış oranını açıklaması lazımdı. Bizim verdiğimiz fiyattan daha düşük fiyatlar da vardı. Yıllık 200 bin avro teklif verenler var. Biz ihale şartnamesine uygun teklif verdik.

Eğer Ankara'da karar veren ben olsaydım yıldan yıla para almayı tercih ederdim. Çünkü gün geçtikçe getiriler azalıyor. Devlet için de peşin para yerine yıldan yıla para almak her zaman için daha avantajlı.''

Danıştay'ın ihale konusunda esastan karar vermediğini, yürütmeyi durdurduğunu belirten Kutman, ''Esastan karar bekleniyor. Ama maalesef kamuoyu öyle bir noktaya getirdi ki ihale iptal edildi. Türkiye'nin çıkarına da olmadı'' diye konuştu.

''ACISI GALAPORT'TAN ÇIKTI''

Mehmet Kutman, ''Ofer Grubu'na Tüpraş'ın yüzde 14'ünün satışıyla ilgili Koç Grubu burada rövanş mı aldı?'' sorusu üzerine, ''Ofer Grubu yüzde 14'ünü almadı. Koç Grubu'yla da yarışmak haddimize düşmez. Onlar büyüğümüz, onları ancak takip edebiliriz. Onların önüne geçmeyi asla ve asla düşünmeyiz'' dedi.

Kutman, ihaleyi kazanmaları halinde Duty Free'yi Setur'un işleteceğini belirterek, ''Koç Yatırım da Limak'a danışmanlık için teklif vermiş'' dedi.

Kutman, Galataport'u maalesef kamuoyuna anlatamadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''O günlerde Tüpraş ihalesi oldu, ertesi gün bu oldu. Ondan sonra Star Televizyonu oldu, şu oldu, bu oldu... Birden bire maalesef çok şey üst üste geldi. Bu, Galataport'a mal oldu. Acısı bir yerden çıkacaktı. Galataport'tan çıktı.''

UNAKITAN'LA GÖRÜŞME

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la hiçbir gizli görüşmeleri olmadığını belirten Kutman, ''Davos'ta görüşme oldu. Ondan sonra Ankara'da bir tek görüşme oldu. O görüşmede de 5-6 bakan vardı'' dedi.

İhalenin hiçbir şekilde taksitli olması taraftarı olmadıklarını vurgulayan Kutman, şunları kaydetti:

''Umarım ihale peşin parayla açılır. Pamuk eller cebe olur. Peşin olacak, kriterler çok farklı. Umarız taksitle ödeme olmayacak. Çünkü geçen sefer en büyük kamuoyu eleştirisi yıldan yıla ödemeydi. Taksitli olduğu için kamuoyu baskısı çok ağırdı. Şimdi pamuk eller cebe, peşin
vereceksiniz. Aynen İzmir ve Mersin Limanı gibi olacak varsayıyoruz.

Peşin rakamın öyle bir rakam olma şansı sıfır, yok. Yani öyle bir rakam olarak da 1 milyar... Önceki 200-220 milyon avroydu. Taksitli toplam rakam 3,5 milyar avroydu. O rakamın peşin olma şansı sıfır. 1 milyar olma şansı da yok.''DenizHaber.Com-Özel
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim