• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Hocaoğlu tutkusunun peşinden gitti

Hocaoğlu tutkusunun peşinden gitti
Çok para kazanıp zengin olma hayalleri yerine tutkusu peşinde gidiyor. Yalçın Hocaoğlu Türkiye'de kitesurf yani uçurtma sörfü uçurtması tasarlayıp üretiyor.

Çok para kazanıp zengin olma hayalleri yerine tutkusu peşinde gidiyor. Yalçın Hocaoğlu Türkiye'de kitesurf yani uçurtma sörfü uçurtması tasarlayıp üretiyor. Zoru başaran Hocaoğlu ile bu sporu ve işini konuştuk

Kitesurf Türkiye'de yepyeni bir sporken siz kite üretimi yapıyorsunuz. Nereden geldi aklınıza böyle bir iş?

1998'de kanat uçurtmaları yapmaya başladım. Amacım radyo kontrollü paraglide ve deltakanat yapmaktı. Delta kanattan sonra foil tarzı uçurtmalar yapmaya başladım. Bunları araştırırken tabi ki kitesurf sporundan da haberdardım. Foil uçurtmalardan sonra şişme uçurtmalar çıktı ve bunlara yöneldim. 2001'den en çok kullanılan şişme uçurtmaları yapıyorum.

Kite dergilerinde ya da kite plajlarında birçok marka görüyoruz ama Türk markası olarak bir tek siz varsınız. Neden?

Bu işi yapmak isteyenler oldu daha önce. Hazır bir uçurtmayı bir yelkenciye götürüp bundan dikip satabilir miyiz, diye başladılar işe. Olmadı tabii. Bir uçurtma sadece yelken kumaşının dikilmesinden oluşmuyor. Şişirmek için içine geçirilen tüpler, kontrol mekanizması, bar, ipler, güvenlik mekanizması ve çeşitli sert ve yumuşak plastik parçalar gerekiyor. İkincisi, bu işten para kazanmış ve zengin olabilmiş bir örnek yok kimsenin önünde. Yeni bir ürün yapmak biraz gözükaralık istiyor. Bir işe başlıyorsunuz, sonunda nasıl bir şey çıkacağı, insanların yapılan üründen ne kadar tatmin olacağı, satılıp satılamayacağı ya da ne kadar satılacağı, kaça mal olacağı gibi öngörmenin zor olduğu değişkenler var. Pozitif biriyim ve bu hiçbir zaman vazgeçmememi sağladı.

Kite üretimi ve tasarımının en kuvvetli olduğu ülkeler hangileri?

Markaların merkezleri Amerika, Ingiltere, Almanya, Fransa. Tasarımları buralarda yapılıyor, imalatlari genellikle Çin'de, Sri Lanka'da... Testleriyse dünyanın her yerinde yapılıyor. Bu markaların hemen hepsi zaten windsurf ve yelken tasarımı, imalatı yapan markalar. Bu sektör bu ülkelerdeki tasarımcıların tekelindeydi. Kitesurf malzemeleri windsurf, yelken ve wakeboard gibi sporların bileşimi. Sadece kitesurf ekipmanı üreten markalar da bu ülkelerde.

Markanızın dünya kite plajlarında daha yaygın olması için neler yapmanız gerek?

Bütün dünyaya satabilmem için üretimi arttırmam gerek. Kite imalatı yoğun emek ister. İki seçenek var: Ya Türkiye'de büyük bir tesis kurmak ya da Uzakdoğu'da imal ettirip dünyaya satmak. Amerika ve diğer Batı ükeleri için Uzakdoğu'da imalat mantıklı, ama Türkiye için durum farklı. Her ikisi de olabilir. Gönlüm burada yapmaktan yana ama büyük imalat için tesis kurulumu, ekipman alımı, plastik enjeksiyon kalıpları gibi masraflar var.

'PERFORMANSI ÖNEMLİ'

Kite tasarlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

Benim için şimdilik en önemli konu performans. Tasarlarken performansı etkileyen birçok değişken var. Kullandığınız hava profili, tüp kalınlığı, atak açısı, aratüp sayısı gibi... Kullandığımız 3 boyutlu programlar sayesinde buların üzerinde rahatlıkla oynayabiliyoruz. Önemli olan bütün bu değişkenleri çok iyi biraraya getirip kullanıcıların beğenisini kazanmak. Şimdilik çok küçük çaplı imalat yapmaktayız. Ama ileride daha büyük imalatlar yapıp bütün dünyaya satmaya başladığımızda, performanstan sonra önemli olduğuna inandığımız görsel tasarım geliyor. Grafik tasarımı da önümüzdeki yıl profesyonel bir ekiple çözmeyi planlıyorum.

'İmalat 4 günde tamamlanıyor'

Makina mühendisliği okumuşsunuz. Bunun yaptığınız işte artıları oluyor mu?

Okulda ve iş hayatımda öğrendiğim birçok şeyi tasarım ve imalatta kullanıyoruz. Halen makine mühendisi sayılırım ama tek bir farkla, ofisim plajda.

Bu işte 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz, hedefleriniz var mı?

Dünyada bilmediğim bir yere gittiğimde kendi ürettiğimiz kite'ları görmek en büyük hayalim.

Kite üretimi ne kadar sürüyor?

1 kite benim üretim şartlarımda yaklaşık 4 iş gününde, tam zamanlı çalışarak bitiyor. Önümüzdeki yıl kişiye özel uçurtmalar da üretmeyi planlıyorum.

Müşterileriniz kimler? Neden sizin markanızı tercih ediyorlar?

Genelde yeni başlayanlar. Fiyatımız diğer markalara göre çok uygun. Dünya markaları 1500 Euro iken bizimkiler 700 - 850 Euro. Ayrıca 1 yıl tam garanti de veriyoruz.

Bilinçli bir kite'cı, kite alırken nelere dikkat etmeli?

Yeni başlayanlar için çok zor bir durum. Başlangıç seviyesi uçurtmalar var. Bu uçurtmalarla seviye ilerletmek çok daha kolay. Kullanılan malzemeler hafif olmak zorunda. İpler, kumaş, tüpler iyice kontrol edilmeli.

 Kaynak: HaberTürk

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim