• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Hastane gemileri, hayata geçirilecek

Hastane gemileri, hayata geçirilecek
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, AK Parti Meclis grup toplantısının basına kapalı bölümünde depremlerde muhtemel yıkımlar dikkate alınarak ‘gemi hastane' modelinin hayata geçirileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün AK Parti Meclis grup toplantısının basına kapalı bölümünde, 5 yıllık Stratejik Plan'ını açıkladı.

Zaman gazetesinin haberine göre Milletvekillerine bir sunum yapan çiçeği burnunda bakan, yeni dönüşüm programının ayrıntılarını verdi. Sunuma göre doğal afetlere hazırlık da Sağlık Bakanlığı'nın önemli gündem maddelerinden biri. Hastanelerin depreme dayanıklılığı gözden geçirilecek. Deprem ya da afet durumunda daha hızlı bir tıbbi müdahale için Türkiye 29 sağlık bölgesine bölünecek. Çalışmalar buralardan koordine edilecek. Depremlerde muhtemel yıkımlar dikkate alınarak ‘gemi hastane' modeli hayata geçirilecek. Ülkenin 3 tarafındaki denizlerde bu gemi hastaneler sürekli hazır bekletilecek.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sunduğu planın en dikkat çekici başlıklarından biri de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sıkça vurgu yaptığı ‘nüfus artış hızı’yla ilgili. Örneğin, kürtaj ve düşük, bir doğum kontrol yöntemi olmaktan çıkarılacak. Sezaryen oranları azaltılacak. Çok çocuk için evli çiftler bilinçlendirilecek. 24 saat ücretsiz hizmet veren, ‘üreme sağlığı danışma hattı’ kurulacak. Öğrenciler, er ve erbaşlara da üreme sağlığı eğitimi verilecek. Tıbbi mecburiyet veya herhangi bir sebeple istemeyerek düşük yapan kadınlara psikolojik destek sağlanacak.

Bireyin sağlığını hedef alan unsurlarla mücadele geliştirilecek. Bu çerçevede, sağlıklı beslenme teşvik edilirken kilolu bireylerin tespiti, izlenmesi ve tedavisi için çalışmalar yapılacak. Halkın beslenme ve spor yapma tarzını izlemek için veri toplama sistemi kurulacak. Sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin açık ve gizli reklamlarıyla mücadele edilecek. Su, hava ve toprak kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla seferberlik başlatılacak. Bu çerçevede kirli çıkan damacana ve ambalajlı sulara sıkı takip yapılacak. Dolumdan dağıtıma kadar polikarbon şişelerin temizliği adım adım izlenecek.

Hasta yakınlarının kapı kapı dolaşıp kan ve kan ürünü arama çilesinin bitirilmesi de hedefler arasında. Kızılay ile yapılacak işbirliği çerçevesinde kan tedariki güçlendirilecek ve ‘acil kan anonsu’ sona erecek. Aile hekimliğinin ilaç yazmanın ötesinde teşhis ve tedavide etkin rol oynaması için önemli adımlar atılacak. Bu çerçevede aile hekimlerinin kan ve idrar tahlili yapabilmesi amacıyla laboratuvar imkânı sağlanacak. Hastanelerden alınan randevular, aile hekimliği sistemine entegre edilecek. Aile hekimindeki randevular hastanelerde de geçerli olacak.

MESLEK HASTALIKLARININ TESBİTİ KAYIT SİSTEMİ

Stratejik planda, parfüm, şampuan, saç boyası, ruj gibi ürünlerde yaşanan sahtecilikle mücadele de yer alıyor. Buna göre ilk kez ‘kozmetik ürün kayıt sistemi’ kurulacak. Böylece her ürün, kimlik numarası sayesinde üretim bandından satış anına kadar izlenecek. Bu numara dışındaki ürünlerin satışı önlenecek. Meslek hastalıklarının tespitini ve bildirimini artıracak kayıt sistemi de hayata geçirilecek.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ‘Sağlıkta Kamu Özel İşbirliği Modeli ve Kamu Hastaneleri’ başlıklı bir sunum da yaptı. Bunun ayrıntılarında da şu hususlar öne çıktı: “Kamu-özel ortaklığıyla hastane kampüsleri 5 yıl içinde bitirilecek. Şehir hastaneleriyle hasta yatak odaları bir veya iki yataklı olacak. Bünyesinde lavabo, tuvalet ve duş barındıracak. Hastane kampüslerinde ‘anne evleri’ kurulacak. Bu evler, sadece annelere hizmet veren, çeşitli sebeplerle hastaneye ulaşımında zorluk yaşayan, doğumu yaklaşan anne adaylarını barındıracak. Erken doğum yapan anne ve bebeklerine de hizmet verecek anne evleri, bebeğin annesi tarafından daha çabuk emzirilmesini sağlayacak. Yine şehir hastanelerinde hasta ve yakınlarını araçları ile karşılama hizmeti de verilecek. Valeler otellerde olduğu gibi araçları ücretsiz yeraltı otoparklarına park edecek. Hasta yakınları, araçları için park yeri aramaktan kurtulacak.''

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim