• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Gezi teknelerine yeni düzenleme yolda

Gezi teknelerine yeni düzenleme yolda
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka "Gezi teknelerinde kalitenin yükselmesi, yolcuların can ve mal ile çevre emniyetinin sağlanması için ilave düzenleme yapılacak” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka "Turizm bölgelerindeki gezi teknelerinde kalitenin yükselmesi, yolcuların can ve mal ile çevre emniyetinin sağlanması için ilave düzenleme yapılacak. Teknelerde aradığımız özellikler, personelin eğitimi ve işletme usulleri gibi konuları içeren mevzuat güncellenecek" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka Marmaris, Bodrum, Fethiye, Kuşadası, Antalya, Çeşme gibi turizm bölgelerinde hizmet veren günübirlik gezi teknelerine yönelik yapılacak düzenlemeler hakkında açıklamada bulundu. Gezi teknelerine ilişkin mevzuatta güncellemeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Aka, şöyle konuştu:  "Kalitenin yükselmesi, yolcuların can ve mal emniyeti ile çevre emniyetinin güvence altına alınması amacıyla standartları biraz daha yukarı çekeceğiz. Bu teknelerde donanım ve teçhizat açısından aradığımız özellikler, çalışacak personelin eğitimi, işletme usulleri gibi konuları içeren mevcut mevzuat güncellenecek. Çağdaşlaşma, geliştirme, kaliteyi artırma ve denizde emniyeti güvence altına alacak düzenlemeler yapmak üzere çalışmalarımız devam ediyor."

Uluslararası sefer yapan gemilerin uluslararası kuralları uyguladığını dikkati çeken Aka, yurt içinde sefer yapan yolcu gemileri, tekneler, petrol ve gaz tankerleri ile Ro-Ro gemilerinin teknik standartlarının uluslararası standartlara yaklaştırılacak şekilde yeniden gözden geçirildiğini söyledi.

Eylül ayında denetim yapılacak

Türk Denizcilik İdaresinin, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Denizcilik Teşkilatının gönüllü denetimin bu yıl Eylül ayında yapılacağını ifade eden Aka, şunları kaydetti: "Denizcilik idarelerini gönüllü denetimden geçirmeyen ülkeler, 2015'ten sonra zorunlu denetime tabi tutulacak. Uluslararası Denizcilik Teşkilatı, dünyadaki bütün denizcilik idarelerinin idare ediliş ve işleyiş şekillerinin birbirinin benzeri olması ve birbirinin dilinden anlaması için standart oturtmaya çalışıyor. BM'ye üye devletler de bu standartı yakalayıp yakalamadığını gönüllü denetimle gösteriyor. Türkiye'de kendine güvenen ülkelerden biri olarak eylül ayında gönüllü denetime girmeyi kabul etti. Bu, bir nevi kalite programı gibi birşey."

Denizcilik öğrencilerine eğitim gemisi

Denizcilere verilen eğitimin kalitesini artırmanın da hedefleri arasında yer aldığını dile getiren Aka, şöyle devam etti: "Deniz eğitimi, teçhizat, simülatör, laboratuvar, eğitim gemisi gerektiren zor bir eğitin alanı. Okullarımızın özellikle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı denizcilik meslek liseleri ile YÖK bünyesindeki fakülte ve yüksekokulların da imkanları çok kısıtlı. Tüm öğrenciler ile bu sektörde çalışan personelin kullanacağı bir eğitim ya da staj gemisi yapılabilir mi? Onun çalışmaları içindeyiz ilgili fakültelerle. Gemi adamı eğitiminde standartları yükseltmek istiyoruz. Lisans düzeyi ve mesleki bilgisiyle denizcilikte ileri ülkelerin gemilerinde çalışabilecek kalitede gemi adamı yetiştirmenin yollarını araştırıyoruz." .

Bakanlık olarak AB ile ortak projeler ürettiklerini anlatan Aka, Denizcilik Eğitimi Mükemmeliyet Merkezi kurmak üzere hazırlanan AB projesinin onaylanmasının beklendiğini söyledi.

İstanbul'da kurulması planlanan bu merkezle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Aka, öğrencilerin staj yapabileceğini, gemi adamlarının ve denizcilik sektöründe çalışan personelin eksik olduklarını düşündükleri branşlarda kısa süreli eğitimler alabileceklerini anlattı.

Aka, bu merkezin aynı zamanda hizmet içi eğitim merkezi işlevi de göreceğini ifade ederek, denizcilik eğitiminin geliştirileceği önemli bir proje olduğunu kaydetti.

Baraj göllerinde taşıma feribotla yapılacak

İç sularda kullanılmak üzere özellikle baraj göllerinde hizmet verecek küçük kapasiteli yüksek nitelikli feribotlar inşa ettirileceğini belirten Aka, proje hazırlıklarının sürdüğünü ve  yakında ihalenin yapılacağını bildirdi. Başlangıçta 3 feribot yaptırılacağını anlatan Aka, "Nihai hedefimiz 10 tane olması. 20-30 tır ya da araç alabilecek hem de yolcu taşıyabilecek feribotlar, Elazığ'da Keban Gölü'nde, Adıyaman'da, Karaman'da ve diğer iç su ve baraj göllerinde karşıdan karşıya geçişi kısaltacak, vatandaşı iç sulardan yararlanmaya yöneltecek feribot-araba vapuru projemiz var" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim