• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Gemi Rotalama ve Raporlama Sistemleri

Gemi Rotalama ve Raporlama Sistemleri
Gemi Rotalama ve Raporlama Sistemleri Uygulama Talimatı” 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Gemi Rotalama ve Raporlama Sistemleri Uygulama Talimatı”  1 Nisan 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Konuyla  ilgili Ulaytırma denizcilik ve haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka imzasıyla bir talimat yayımlandı. Talimat şöyle:

 “Trafik ayırım düzenleri, şemaları, tavsiye edilen rotalar, seyre veya demirlemeye yasak sahalar, kıyıya yakın trafik bölgeleri, tedbir alınacak alanlar ve derin su rotalarını içeren gemi rotalama ve raporlama sistemleri, özellikle yoğun deniz trafiği ve tehlikeleri olan bölgelerde denizde kaza riskini azaltmak ve gemi seyirlerinin düzenlenmesi amacı ile oluşturulmuştur. Bu itibarla tüm Türk bayraklı gemilerin, dünyanın neresinde olurlarsa olsun Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS 74) Bölüm-5, Kural 10 ve 11’e dikkatle uyum sağlamaları gerekmektedir. Benzer şekilde, Türk sularını kullanarak uğraksız geçiş yapan yabancı bayraklı gemilerin de Türk gemi raporlama sistemlerine uyumları ile trafik hizmetlerini ve belirlenmiş rotaları kullanmaları hususu tüm ilgili makamlar tarafından dikkatle takip edilmektedir.

İdare, Türkiye’nin içsuları, karasuları veya körfezlerinde seyir, can, mal ve çevre emniyetini arttırmak ve kaza riskini azaltmak amacıyla, deniz trafiğinin yönlendirilmesine yönelik olarak gemi rotalama sistemleri oluşturabilir. Türk karasularında bulunan ve Türk limanlarına gelen gemi ve deniz araçları 31/10/2012 tarihli ve 28453 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Limanlar Yönetmeliği’nin “Gemi rotalama sistemlerine göre seyir” başlıklı 12 nci maddesi ile “Liman sahasına gelen gemilerin bildirim yükümlülüğü” başlıklı 9 uncu maddesine uyacaklardır.

18/02/2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gemi Trafik Hizmetleri Sistemlerinin Kurulmasına ve İşletilmesine İlişkin Yönetmeliğin “Gemi Raporlama, Rotalama ve Haberleşme Sistemleri” başlıklı 7 nci Bölümüne istinaden; kurulması planlanan her bir gemi trafik hizmeti sistemi için, gemi trafik hizmetleri otoritesi tarafından gemi raporlama sistemi belirlenecek ve İdareye sunulacaktır. Bu raporlama sistemi içerisinde gemilerin gemi trafik hizmetleri alanına girmeden ve gemi trafik hizmetleri alanı veya alt alanı veya sektörü içerisinde iken verecekleri raporlar ile her bir raporlamanın hangi şekilde ve hangi mevkilerde yapılacağı belirtilecektir.
Gemi rotalama sistemleri ve gemi raporlama sistemleri planlanırken MSC.165(78) ve MSC.280(85) kararları ile revize edilen A.572(14) kararı ve MSC.111(73) ve MSC.189(79) kararları ile revize edilen MSC.43(64) kararı esas alınacaktır.

Türk Bayraklı gemiler, Gemi Rotalama ile Zorunlu Raporlama Sistemlerinin bulunduğu “Ship’s Routeing” Notik yayınına Baltık Denizi için A.977(24) kararı ile yapılan ilave ve düzeltmelere uyacaklardır.

Uygulanacak Uygulama Talimatı, Bakanlığımızın www.didgm.gov.tr internet sitesinde “mevzuat” bölümü altında ilgililerin erişimine sunulacaktır.

Bu itibarla; gemi donatanları, işleticileri ve ilgilileri, gemi kaptanları ve diğer ilgililer ile gemi rotalama ve raporlama sistemleri ile ilgili hizmeti veren kurum ve kuruluşlar tarafından bu Uygulama Talimatı ve ilgili IMO kararlarının göz önünde bulundurulması ve uygulanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim."

Suat Hayri AKA

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı V.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim