Gemi inşanın tarihsel gelişimi anlatıldı
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü tarafından gemi inşa sanayinin tarihsel gelişimini anlatan “Dünden Bugüne Gemi İnşa Sanayimiz” kitabı çıktı.
Türk tersanelerinin tarihsel gelişiminin anlatıldığı kitapta, gemi inşa sanayinin dünyadaki konumu, gemi yan sanayi, gemi inşada eğitim çalışmaları, kamu ve özel sektör tersaneleri, tersanelerin illere göre dağılımı, gemi geri dönüşüm sektörü, tekne çekek yerleri gibi denizcilik sektörüyle ilgili birçok konuya yer veriliyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kitap için yaptığı değerlendirmede:
“Bir ülkenin gelişimi için olmazsa olmaz şartların başında yatırım gelmektedir. Yatırımlar da sürdürülebilir kalkınmanın temel dinamiğidir. Dünya ülkeleri arasında ilk onu hedefleyen ülkemizin yatırım atağına kalktığı 2000’li yıllardan itibaren ise gemi inşa sanayimiz bütün dünyanın dikkatle takip ettiği bir sektör olmuştur. Tersanecilik konusunda geçmiş tarihimizden de aldığımız kuvvetle gemi inşa sanayimizin bugün ulaştığı seviye gurur vericidir. “Dünden Bugüne Gemi İnşa Sanayimiz”in anlatıldığı bu eserde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ise değerlendirmesinde “Gemi inşa sanayi emek-sermaye yoğun yapısı ile Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınma yolunda araç olarak kullanabilecekleri bir sanayi dalıdır. Denizcilik Müsteşarlığı olarak yeni tersanelerin ve tekne imal alanlarının sektöre kazandırılmasının yanı sıra, mevcutların modernizasyonlarının sağlanması, sektörün ihtiyacı olan eğitimli iş gücünün temini ve yan sanayinin geliştirilmesi hususlarında mesai harcanmış, bu doğrultuda önemli yol kat edilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş da değerlendirmesini “Gemi inşa sanayimizin son yıllarda yaptığı atılımlarla dünyada hak ettiği yerini almakta olduğunu görüyoruz. Bu başarıda en büyük pay ülkemiz için vazgeçilmez olduğunu ifade edebileceğimiz tersanelerimizindir. Ülkemiz dünya gemi inşa pazarında adet bazında en fazla gemi siparişi alan ilk beş ülkeden birisidir. Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü olarak 2009 yılında da; gemi ve tekne inşa sektöründe üretim ve verimliliğin artırılması, gelişen teknolojilerin getirdiği yeniliklerin hâkim kılınması, çalışma ortamlarının arzu edilen seviyeye çıkarılması, mevzuatımızın uluslararası normlara uyumu, çevre ve mal emniyeti açısından duyarlı çalışma ortamının oluşturulması amacıyla birçok çalışmaya başlanmış diğer yandan mevcut çalışmalar ya tamamlanmış ya da hedefler doğrultusunda yürütülmeye devam edilmiştir” şeklinde yaptı.