• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Gazzeli balıkçılar balık üretim tesisi kurdu

Gazzeli balıkçılar balık üretim tesisi kurdu
Gazzeli balıkçılar İsrail ambargosuna karşı balık üretim tesisleri kurdu. 40 bin Filistinli geçimini balıkçılık yaparak temin ediyor

Gazzeli balıkçılar İsrail ambargosuna karşı balık üretim tesisleri kurdu. 40 bin Filistinli geçimini balıkçılık yaparak temin ediyor Gazze'de İsrail'in uyguladığı deniz ambargosu, balıkçıları balık üretim tesisleri kurmaya yöneltti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993 yılında imzalanan ve balıkçıların 20 deniz miline kadar açılmasına izin veren "Oslo Anlaşması"na rağmen İsrail'in getirdiği '3 mil' yasağı ve 2007'den bu yana uyguladığı deniz ambargosundan olumsuz etkilenen Gazzeli balıkçılar, üretimi arttırmak için 6 ayrı balık üretim tesisi kurdu.

Özellikle Gazze Şeridi'nin sahil kısımlarında Filistinli balıkçıların balık üretim tesisi projelerine rağbet gösterdiğini söyleyen Filistinli Çiftçiler Birliği Başkanı Aşur el-Leham, bu projelerin tüketicinin yararına olduğuna ve ambargonun gölgesinde yeni yatırım imkanları sağladığına dikkati çekti.
 
Tesis sahiplerinden Abdullah el-Fera, balık üretim tesisi projesinin bin 400 dolara mal olduğunu, 1 kilogram yemin maliyetinin ise 1 dolara ulaştığını söyledi.

Fera, Tarım Bakanlığı'ndan küçük balıklar aldıklarını ve her birinin kilosu 150-300 grama ulaşana kadar bu balıkları 4 ay boyunca havuzlarda yetiştirdiklerini anlatarak, bu yöntemle havuzda 4 ayda bir yaklaşık 1 ton balık üretildiğini belirtti.
 
Bir başka üretici Mahmud el-Leham da Gazze'de yüksek ürün fiyatları sebebiyle balık üretim tesislerinin deniz balıkçılığına alternatif olduğunu, tüketicinin 1 kilo deniz balığının parası ile balık çiftliğinden 3 kilo satın alabildiğini ifade etti.
 
Leham, 2011 yılında deniz balıkçılığından elde edilen balığın 3-4 ton olduğunu, üretim çiftliklerinde ise bu rakamın 120 tona ulaştığını ve Gazze halkının bu artıştan istifade ettiğini dile getirdi.

Deniz balığı ve tesis balığı arasındaki farka işaret eden ekomomi uzmanı Muin Receb ise, üretim tesislerinin deniz balıkçılığına alternatif olamayacağını ancak tamamlayıcı özelliği olduğunu vurgulayarak, her iki sektörden de balık talep edildiğini söyledi.

Gazze Balıkçılar Sendikası'na göre Gazze Şeridi'nde yaklaşık 40 bin Filistinli, geçimini Akdeniz'de balık avlayarak sağlıyor. Gazze'deki balıkçıların İsrail ordusu tarafından yapılan ihlallerden, tutuklamalardan ve teknelerinin batırılmasından şikayetçi olduğu belirtiliyor.
 
Son olarak 28 Ağustos'ta Gazzeli bir balıkçı ve oğlu izin verilen alanda balık avlarken İsrail askerleri tarafından tutuklanmıştı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim