• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Foçalı balıkçının yüzü palamut ile güldü

Foçalı balıkçının yüzü palamut ile güldü
İzmir'in Foça ilçesinde avlanan balıkçıların ağlarına takılan palamut sürüsü, balıkçıların yüzünü güldürdü.

İzmir'in Foça ilçesinde avlanan balıkçıların ağlarına takılan palamut sürüsü, balıkçıların yüzünü güldürdü.

'Yiğit Kaptan' isimli tekne ile denize açılan Foçalı balıkçılar, palamut bereketi yaşadı. Avladıkları binlerce balığı Foça Limanı'na getiren balıkçılar balıkları kasalara istifleyip İzmir Balık Hali'ne gönderirken, bazı vatandaşlar ise cep telefonlarıyla palamut dolu ağların fotoğrafını çekti. Balıkçıların reisi Yiğit Çağlan, "Palamut sürüleri kalabalık sürüler halinde dolaşır. Bu sürüler belirli zamanlarda Ege Denizi'ne göç ederek yöremizden geçiş yaparlar. Bizler de bu tür akın balıklarının göç dönemlerini takip ederiz. Fakat bu yıl palamudun Ege'ye göçü sanırım kuzey bölgelerimizde aşırı yakalanması nedeniyle biraz gecikti diyebiliriz. Biz normalde bugün avladığımız balığı çok daha önceki tarihlerde avlayabiliyorduk" dedi.

Uzun süredir denizden eli boş döndüklerini ve akaryakıt giderlerini karşılayamadıklarını söyleyen Çağlan, "Cenab-ı Allah yüzümüze baktı. Bugün sezonun en iyi balığını yakaladık. Her gün eli boş dönüyorduk, bu kez ise ağlar balıkla doldu, çek çek bitmedi. Bu yıl kuzey bölgelerimizde beklenilenden fazla olan palamut bereketinden nihayet bizler de sebeplenebildik. En azından kötü giden sezonda yaramızı sardık. Allah yüzümüzü güldürdü. Tüm meslektaşlarımızın da yüzünün gülmesini diliyorum" diye konuştu.

Bu arada İzmir Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Bölge Birlik Temsilcisi Hasan Eser yaptığı açıklamada, "Balıkçılarımızın avlarından bol balık yakalayarak dönmesi sektörün yönetici konumunda olan bizleri sevindiriyor. Ancak bizleri üzen bir konu var ki, balıkçılarımız denizlerimizden istihsal ettikleri balıkları mali anlamda hak ettiği oranda değerlendiremiyorlar. Bu durumun nedeni de ülkemizde avlanan balıklarda kota uygulanmaması ve sektörümüzün genelinde arz talep dengesinin kurulamamasıdır. Balığı yakalayan, satan ve alan arasında oluşan uçurum niteliğindeki makas geçimini denizden sağlayan balıkçılarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan ülkemizde beyaz et olarak kabul edilen hindi, tavuk vb. gıdaların KDV oranı yüzde 1'dir. Bilindiği üzere balıkta bir beyaz et ürünüdür. Bu noktada hindi, tavuk vb. gıdaların KDV oranı yüzde 1 iken, balığın KDV oranının yüzde 8 olması son derece haksızlıktır. Anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Bizler diğer beyaz et ürünlerinde uygulanan yüzde 1 KDV oranının balıkta da uygulanması adına gereken girişimlerin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda yapılacak girişimler, su ürünleri sektöründeki kurumlara ve ülke çapında bu sektörde geçimlerini sağlayan balıkçılarımıza nefes aldıracaktır" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim