• BIST 9524.59
  • Altın 2508.833
  • Dolar 32.5673
  • Euro 34.6971
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 13 °C

Erdemli sahilinde caretta seferberliği

Erdemli sahilinde caretta seferberliği
Mersin'in Erdemli İlçesi'nde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri (ODTÜ) Enstitüsü'nde kaplumbağa yuvalarının bulunduğu sahil, yabancı öğrenciler tarafından temizlendi.

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri (ODTÜ) Enstitüsü'nde kaplumbağa yuvalarının bulunduğu sahil, yabancı öğrenciler tarafından temizlendi.

Akdeniz 3'üncü Göz Eğitim ve Gençlik Derneği'nin Avrupa Birliği Ulusal Ajans tarafından sağlanan Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi kapsamında deniz kaplumbağaları sahil temizliği yapıldı. Akdeniz 3'üncü Bölge Eğitim ve Gençlik Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan, Avrupa'dan İtalya, Fransa, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya'dan gelen öğrencilerle proje kapsamında Mersin'de çevre bilincinin oluşması, farkındalık seviyesinin artması amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Akdoğan, "2009 yılında başlatılan projeyle şimdiye kadar 200 kişiyi Türkiye'ye getirdik. Asıl amacımız ve en büyük sloganımız olan 'Temizlemek değil temiz tutmak ve kirletmemek' anlamında bunu vurgulamaya çalışıyoruz. Dernek olarak tiyatro ve ağaç dikimleri ile özellikle geleceğimiz çocuklarımıza çevre bilincini ve duyarlılıklarını aşılamaya çalışıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız bizimle birlikte bu projeye katkı sunuyorlar" dedi.
 
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş ise üniversite olarak her zaman çevre bilincine ve çevre temizliğine çok önem verdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Kıdeyş, "Bize gelen talep doğrultusunda öğrencilerimize çevre konusunda teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Bugün de burada Avrupa'dan gelen 10 öğrenciye çevre konusunda eğitim verildi, son olarak sahilimizde bulunan kaplumbağa yuvaları sahasını temizledik. Halkımızdan plastik konusunda hassas olmalarını istiyoruz. Denize plastik eşya atmasınlar. Deniz kaplumbağalarının ölmesine neden olan büyük faktör denize atılan plastikler. Buraya gelerek çevre bilincinin gelişmesine katkıda bulunan bütün arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederim" diye konuştu. Sahil temizliği hakkında düşüncelerini açılayan Almanya'da Deniz Ekolojisi Uzmanı Leona Schulze ise deniz temizliğinin bütün dünyada hassasiyetle dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu vurguladı.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI YUMURTALARINI BIRAKIYOR

Bu arada ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sahillerine deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakmaya başladı. 22 Mayıs'ta başlayan çıkışların geçen yıla oranla daha fazla olduğu bildirildi. ODTÜ Deniz Kaplumbağaları Projesi Sorumlusu Sinem Cihan, bu yıl kaplumbağa çıkışlarında fazlalık beklediklerini söyledi. Deniz kaplumbağalarının rahat hareket edebilmeleri ve yumurtalarını rahat bırakmaları için sahillerde bulunan traktör izlerinin yok edilmesi gerektiğini anlatan Cihan, özellikle taş toplamak için kullanılan traktörlerin, geniş tekerler izini takip eden kaplumbağaların deniz yolunu şaşırarak büyük zorluklar çektiğini da hatırlatarak, bu konuda azami dikkat gösterilmesini istedi. Şuana kadar sahilde 10 deniz kaplumbağası yumurtlama bölgesinin olduğunu kaydeden Cihan, bu sayının artmasını beklediklerini ifade etti. Avrupalı öğrencilerin sahil temizliğinde yaklaşık bir traktör çöp toplandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim