• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 18 °C

DTO Başkanları Gurbanoğlu'na çattı

DTO Başkanları Gurbanoğlu'na çattı
Azeri işadamı Mubariz Mansimov Gurbanoglu'nun ‘Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir’ açıklaması, Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısında gündemi oluşturdu.

Azeri işadamı Mansimov’un ‘Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir’ açıklaması, Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplandısında gündemi oluşturdu.

Deniz Ticaret Odası’nın Ocak ayı olağan meclis toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun hedefinde, “Türkiye’de gemicilik sektöründe zaten Allah razı olsun sıfır vergi. Ne yardımı istiyorsun daha? Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir” yorumunu yapan Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov vardı.

İsim vermeden eleştirilen Azeri işadamı Mansimov’a sert tepkiyi  DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu gösterdi. Kaptanoğlu, hüviyeti tam olarak bilinmeyen insanların gazetelere verdiği demeçlerin sektöre zarar verdiğini belirterek “Ona gelen teşviklerin nereden geldiğini biz bilmiyor muyuz. Böye söyleyen biri Türk deniz ticaret filosunun büyümesini istemiyordur” diyerek tepki gösterdi. Daha sonra söz alan Başkan Metin Kalkavan ise teşvikin yanlış değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Bir armatörün gazeteye verdiği demeçteki başlık çok ağırdı. İşçinin cebinden para çalmak gibi bir şeydi. Söyleyip söylemediğini bilmiyorum. Bir kasıtla söylendiğini de zannetmiyorum fakat teşvikin ne olduğunu bazen karıştırıyorlar. Teşvik bir bağış değildir. Teşvik yaparsan alırsın. Başarılı çocuğa ödül vermeye benzer. Dünyada gelişmiş ülkelerin sanayileri teşviksiz yapılmamıştır. Teşviki tersaneciye veya armatöre mi veriyorsunuz. Teşvikin esası çalışan binlerce insana veriliyor. Aksi taktirde o gemiler burada yapılmıyor.”

‘Teşvik armatörün cebine girmiyor’

Bu sene 811 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı olduğunun altını çizen Kalkavan, bunun gerçek rakam olmadığını ifade ederek “Önceki yıllardan kalan gemiler satıldı. Gerçek rakam bunun çok altında. 2014′te de, tanker, konteyner, bulker ve genel kargo olmak üzere dört alanda gemi ihracatı 200 milyon dolara iner. Ana kategoride teslim edilecek gemi sayısı sadece 4′tür. Teşviki tersanecinin veya armatörün cebine bedava para koyulduğunu düşünüyorlar. Teşviki anlamamışlar, yazık” ifadelerini kullandı.

Mansimov ne demişti?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle Türk vatandaşı olarak Gurbanoğlu soyadını alan işadamı Mübariz Mansimov, Geçtiğimiz aylarda verdiği demeçte teşviklerle ilgili olarak şunları söylemişti: “Palmali olarak ne Rusya’da ne Türkiye’de hiç teşvik istemedik, kullanmadık. Türkiye’de de gemicilik sektöründe zaten Allah razı olsun sıfır vergi. Ne yardımı istiyorsun daha? Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir. Bu da çiftçinin cebinden, işçinin cebinden alınıyor, yakıta zam yapılıyor, yani herkesin cebinden alınıyor.”

200 civarında gemi işleten Palmali Holding’in merkezi İstanbul’da bulunuyor. Şirketin, Türkiye’de armatörlük dışında, gemi inşa, turizm ve marinacılık alanında da yatırımları bulunuyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
22 Ocak 2013 Salı 10:26
Teşvik
Sayın Denizci"yine" derken hakkımda genelleme yapmanız ne kadar doğru takdirini okuyucularıma bırakıyorum. Elbette teşvik almadan iş yapanlar da vardır. Ama iş ve aş sağlamak için bunlar yeterli olmayınca devlet kararsız olanları teşvik ederek iş bve aş sağlamaya çalışır. Sizin de yaşamınızda kimbilir ne teşvikler almış ve ne teşvikler vermişinizdir. Bir düşünseniz hepsi sinema şeridi gibi gözlerinizin önünden geçeceğine eminim. Teşvikten amaç kişiyi yüreklendirmektir, cesaretlendirmektir(biraz da kandırmaktır). Aslında devletin yapmış olduğuı teşviklerde devlerin kaybı da yoktur. Çünkü teşviklsiz iş olmayınca vergi de yoktur, iş de toktur aş da yoktur. Örneğin devlet diyor ki şu işi yaparsan senden örneğin beş yıl gelir vergisi almayacağım. Böyle bir iş yoktur, vergisi de yoktur. Girişimci işi kurarsa örneğin o işte yüz kişi çalışırsa(ailesiyle beş yüz kişi diyelim) devlet gene alınan ücretlerden paşa paşa vergisini alırken yüz kişinin ailesinin karnı doyacak, çocuklar okuyavcak, elde edilen maaşlar piyasaya çıkacak, alış veri olacaktır. Devlet sadece beş yıl gelir vergisi almayacak. İş kurulmasaydı devlet zaten gelir vergis alamayacağı gibi elde edilen maaşlar da olmayacağından yaklaşık beş yüz kişinin karnı doymayacak, çocuklar okuyamaycak ve piyasaya para girmediğinden alış veriş de olmayacaktır. Bilmem anlatabildim mi Sayın Denizci. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
176.240.123.151
Denizci
21 Ocak 2013 Pazartesi 10:42
Teşvik (namı diğer kıyak !)
Sn. Akdoğan, konuyu yine yanlış anlamışsınız. Ne demek teşviksiz iş olmaz. Marifet, o işi teşviksiz yapmaktır.Her yapılan işin altında teşvik (ve bir anlamda da birilerine kıyak)mi olmalı. Teşviksiz iş kurup, bir yerlere gelenlere ne demeli. Siz de Müh.Kpt. olurken teşvikten mi yararlandınız ?
78.189.180.121
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
17 Ocak 2013 Perşembe 10:46
Gurbanoğlu
Sayın Kurbanoğlu'nun teşvik alanın başkasının cebine girmektir açıklaması bence sanırım yeterli Türkçe bilmemesinden kaynaklanmıştır. Çünkü Sayın Mubariz Gurbanoğlu gemilerine Türk bayrağı çekince sıfır vergi teşviğinden halen yararlanmaktadır. Teşvik olmazsa iş adamı servetini neden tehlikeye atsın. Alır iki apartman yan gelir yatar. Teşvik alınca iş kurar, insanlar çalışır ve açlar doyar. Devlet iş yeri açınca, zamanla bu iş yeri devletin sırtında kambur olmaya başlayınca, özelleştirme başlamıştır. Özelleştirme deyince sen bensin, başkası değil. Devlet iş yeri açılması için bir sürü teşvik veriyor ki sen ben cesaret ederek iş yeri açalım ve insanlarımıza iş bulunsun.Tabii ki verilen teşvikleri iyi takip ederek güme gitmemesi ve
kaynamaması için devletin memurları bu teşvikleri iyi takip etmelidir. Sonuç teşviksiz iş hayatı olmaz.
Allah selamet versin. www.refikadogan.com
46.196.154.250
Profesyonel Denizci
15 Ocak 2013 Salı 22:01
Helal Olsun Sana Mansimov
Mansimovu bu içten yürekli, dürüst ve cesur konuşmasından dolayı tebrik ediyorum kendileri yerden göğe kadar haklıdır bizler o verilen teşviklerin nerelere gittiğini çok iyi biliyoruz..sayet denizcilikte bilgi ve emek ile paylasılsaydı zaten Turk denizciliği su an en az 40 m dwt olurdu ki bu bile Turkiye gibi bir devlet için bulunduğumuz konumda yetersizdir, profesyonellerin elinde bu sektor 3-5 yıl içerisinde yüzde yüz büyüme ve istihdam kapasitesine sahiptir, yanlış anlamayın olayın sadece gemi işletme ayağından bahsediyorum...
85.108.32.222
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim