• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Doğalgaz krizine alternatif Ege'de

Doğalgaz krizine alternatif Ege'de
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka
04-01-2006 02:49Doğalgaz krizi, Türkiye'nin alternatif arz olanaklarının zorunlu olduğunu ortaya koydu. Doğalgazda Rusya'ya bağımlılık sürerken, Aliağa'da alternatif doğalgaz imkanı yaratacak olan 400 milyon dolarlık tesise LNG ithalat izni verilmiyor

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, doğalgaz'da tek bir ülkeye bağımlılığın bir çok sakınca içerdiğini belirterek, alternatif ülkelerden gaz alımına yönelik tedbirlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, Rusya'nın, Ukrayna'ya verdiği doğalgazı kesmesinin, gelecekteki muhtemel bir olumsuzluğa karşı Türkiye'nin de önlem alması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. "Türkiye, Rusya dışında alternatif ülkelerden ve bağımlılığı en aza indirecek çok seçenekli olarak doğalgaz almalı" diye konuşan Saka, 2001 yılında yapımı tamamlanan ve 400 Milyon Dolara mal olan 10 milyar m3 kapasiteli Egegaz Aliağa terminalinin devreye alınması gerektiğini söyledi.

ARZ GÜVENLİÐİ SAÐLANMALI
Saka, "Toplam 280 bin m3 LNG depolama kapasiteli terminalin yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metreküp doğal gazdır . Bir an önce Egegaz'a ithalat lisansı verilerek arz güvenliği sağlanmalıdır" dedi. "Türkiye'nin yüz milyonlarca dolar harcayarak kurulan tesisleri atıl bırakmak gibi bir lüksü olamaz" diye konuşan Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey Üyesi Adnan Saka, "Madem ki bu dev tesis inşaatı burada yapıldı, milyonlarca dolar harcandı, o halde neden atıl duruyor? Bu tesis biran önce işletmeye açılmalı, hem doğalgaz alternatifleri artmalı hem de yeni bir istihdam alanı yaratılmalı. Ukrayna'nın başına gelen, günün birinde Türkiye'nin de başına gelebilir. Biran önce Egegaz gibi Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğalgaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğalgaz getirilerek ulusal doğalgaz sisteminde arz güvenliği sağlanmalı" dedi.

EGEGAZ ULUSAL SİSTEME ENTEGRE EDİLMELİ
2001'de yapımı tamamlanan ancak ithalat lisansı verilmeyen Egegaz terminalinin acil olarak ulusal sisteme entegre edilmesinin önemine değinen Saka, "10 milyar metreküp kapasiteli Egegaz Aliağa LNG terminali, sayın başbakanın çeşitli talimatlarına rağmen bugüne kadar ithalat lisansı alamayarak 3 yıldır atıl olarak bekliyor. Doğalgaz temininde yaşanmakta olan ve bugünkü güçlüklere ve gelecekteki muhtemel problemler düşünüldüğünde, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğinin kritik bir noktada olduğu çok açık" dedi.

PETKİM VE TÜPRAŞ DOÐALGAZ'DAN YARARLANAMIYOR
"Ulusal arz güvenliğinin artırılması için Egegaz terminalinin devreye alınarak , yeni bir giriş noktası kazandırılmasına ve yeni kaynaklardan temine ihtiyaç var" diyen Adnan Saka, "Hal böyleyken; ülke coğrafyasına göre ve doğal gaz tüketim bölgesine yakınlığı itibarıyla çok uygun bir konumda bulunan bölgemizin stratejik tesisi Egegaz Aliağa LNG terminali ilgili kanun uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan gerekli işletme lisansına da sahip olup , ancak ithalat izni alamadığından devreye alınamayarak , atıl durumda beklemektedir . Diğer yandan Enka doğalgaz kombine çevrim santralının, doğal gaz teminindeki güçlükler nedeniyle bir üretim ünitesi devre dışı bırakılmıştır; Petkim ve Tüpraş da gaz sıkıntısı nedeniyle doğal gazdan yararlanamıyor" dedi.

EPDK, LNG İTHALAT İZNİNİ VERMELİ!
Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, 400 milyon dolara mal olup hazır bekleyen Egegaz LNG terminalinin devreye alınmasıyla ülkeye yeni ve emniyetli bir arz noktası kazandırılacağını belirtti. Terminalin, çalışır hale getirilmesiyle de ulusal doğal gaz arz güvenliğinin artacağını söyleyen Saka, "Doğalgaz alımında kaynak çeşitlendirilerek stratejik arz riskleri de bertaraf edilmiş olacaktır . Egegaz LNG terminalinin devreye alınarak ülke ekonomisine kazandırılması için , öncelikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan Egegaz'a LNG ithalat lisansı verilmesi gerekmektedir . Botaş'ın da ilave LNG almasına imkan sağlayacak Egegaz terminali böylelikle daimi çalışır tutularak herhangi bir arz darlığında ihtiyaca cevap verir konumda olacaktır" dedi.

EGEGAZ LNG TERMİNALİ
Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Terminal, Türkiye'nin ilk özel LNG terminali özelliğini korurken, Sahip olduğu kapasite ile dünyanın en büyük 2'inci büyük LNG terminali durumundadır. İki tankın yıllık kapasitesi 6 milyar metreküp. Bu da Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk gelmektedir. İnşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından gerçekleştirilen terminal, 400 milyon dolara mal oldu.DenizHaber.Com-Özel
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim