Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi artık koruma altında. Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında ''Sakin Kent'' ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi, yerel yönetimler tarafından oluşturulan İcra Yürütme Kurulu'nca sürekli denetlenecek.
Türkiye'de çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan su samuru ve su tavuğuna da ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresi, eşsiz güzelliğiyle görenlerin ilgisini çekiyor.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Akyaka Kadın Azmağı'nın, AB'nin desteklediği Kısa ve Orta Vadeli Öncelikli Çevresel Eylem Programı (SMAP) çerçevesinde, Muğla Valiliği, Akyaka Belediyesi, Ula Kaymakamlığı ve Muğla Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmalar sonucu koruma ve kullanma esaslarının oluşturulduğunu söyledi.
Yaklaşık bin 200 metre uzunluğuna sahip, birinci derece doğal sit alanında bulunan Kadın Azmağı'nın hem kıyıdan hem de denizden çeşitli şekilde kullanıldığını belirten Çalca, bölgede, araç trafiğine kapatılıp gelen ziyaretçilere doğal park alanı hissi uyandıracak peyzaj çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Çalca, çalışmalar kapsamında azmağın içinde park etmiş teknelerin tamamının yeni yapılan iskeleye taşınacağını, derede tur düzenleyen teknelerin su soğutmalı motor kullanımının kalkacağını, bunların yerine kullanılmak üzere elektrikle çalışan tekneler üretilmek üzere denemeler yapılacağını anlattı.
DENETİMLER ÇOK SIKI
Ahmet Çalca, Kadın Azmağı Deresi için Muğla Valiliği, Ula Kaymakamlığı, Bodrum Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Akyaka Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşan İcra Yürütme Kurulu oluşturulduğunu, ilk toplantının geçtiğimiz günlerde yapıldığını ifade etti. Çalça, ''İcra Yürütme Kurulu azmaktaki var olan kullanımları denetlemek ve kontrol altında tutmak için faaliyete başladı. İlerleyen günlerde azmaktaki kullanıcıları daha sıkı denetim altında tutacağız'' dedi.
Çalışmalar kapsamında bölgede yer alan Maliye'ye ait yaklaşık 18 bin metrekarelik liman alanında Kıyı Kanununa uygun olarak terk işlemleri yapıldığını kaydeden Çalca, şöyle konuştu:
"Akyaka Kadın Azmağı'nın var olan doğal güzelliklerini koruyarak aynı zamanda kullanma kabiliyetini sınırlı ölçüde ortaya koyarak koruma kullanma kültürü oluşturmaya devam edeceğiz. Kıyıdan yaklaşık 50 metre peyzaj projesi içerisinde kalan alanlarında mülkiyet terkleri yüzde 80 oranında tamamlandı. Dolayısıyla azmağın var olan kıyı bandı düzenlemesi ile daha kullanışlı, koruma altında bir alan oluşturuyoruz. İyi bir kent kültürü oluşturma anlamında bugün oluşturulan icra kurulu önemli bir adım. Bu işe Muğla Valiliği'nin de sahip çıkması, bizlere büyük ölçüde destek oldu."
"YILDA 150 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR"
Belediye Başkanı Ahmet Çalca, doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi'nin doğal bir akvaryum olduğunu vurguladı.
Derenin su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitki türlerine de ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Çalca, ''Doğal akvaryum, içerisinde gerçekleştirilen tekne gezileriyle oldukça çekicilik kazandı. Farklı hayvan türleri, bitki yapısının çeşitliliği ve berrak akan suyu ile doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı Deresi'ni yılda yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı turist geziyor' diye konuştu.