• BIST 9678.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 20 °C

Dil balığının avlanma dönemi değişti

Dil balığının avlanma dönemi değişti
Dil balıklarının yumurtlamak için kıyısal bölgeye yaklaştığı, üremenin ise yoğun olarak ocak ile şubat ayları arasında olduğu ortaya çıktı.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, Birleşmiş Milletler Kalkınma programı tarafından desteklenen ve yaklaşık iki yıl süren projesinde dil balığı avcılığı için doğru zamanı keşfetti.

Proje kapsamında hem ergin bireylerin gonad gelişimleri, hem de denizel alanda bulunan dil balığı yumurta ve larvaları izlenerek üreme dönemi ve bölgesi net olarak tespit edildi. Dil balıklarının yumurtlamak için kıyısal bölgeye yaklaştığını, üremenin ise yoğun olarak ocak ile şubat ayları arasında olduğunu gösterdi. Bu durum uygulanan '15 Şubat - 15 Mart' yasak döneminin, balıkçılık yönetimi açısından son derece yanlış olduğunu ortaya koydu.

Enver, dil balıklarının üremek için kıyaya yaklaştıkları ocak-şubat arasında avlandığını belirterek, üreme dönemi bitip tekrar derin kesimlere dönmeye başladıklar şubat ayından sonra ise yasağın uygulandığını kaydetti.

Enver, "Dolayısıyla, 15 Şubat – 15 Mart arasındaki yasak döneminin dil balıklarını korumak açısından hiçbir anlamı yok. Proje kapsamında yapılan çalışma yetkili kurum olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne sunuldu. Projeye ilgi gösteren genel müdürlük Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı'nı düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ'de dil balığı avcılığının yasak dönemini 1 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında olacak şekilde değiştirdi. Bu kapsamda ilk kez 2013 yılında dil balığı yasağı doğru dönemde uygulandı." dedi.

OCAK AYINDA 'DİL BALIĞI' ALMAYIN

Enver, akademik bir kurum olarak ihtiyaç olan doğru bilgiyi üreterek, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ise yetkili kurum olarak bu bilgileri ilgili mevzuata yansıtarak doğru bir balıkçılık yönetimi uygulamasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Sahil Güvenliğin bu dönemde kontroller yaparak, hatta ocak ayı içerisinde yasak olarak dil balığı avladığını belirlediği balıkçı teknelerine cezai işlem uygulayarak bu doğru uygulamayı desteklediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Enver, "Bu sürece destek olabilecek son ve en önemli halka ise tüketicilerdir. Eğer dil balığı avcılığının yasak olduğu ocak ayında balıkçı tezgahlarındaki dil balıkları satın alınmazsa, kaçak yolla yapılan avcılığının da önemli oranda önüne geçilmiş olacaktır" diye konuştu.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim