• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Denizlerde sertifikasyon değişiyor

Denizlerde sertifikasyon değişiyor
Uluslararası gemilerin sertifikalandırma işlemlerinde Türkiye’nin ve dünyanın önemli klas kuruluşlarından olan ABS’nin düzenlediği toplantıda ağustos ayında değişecek olan sertifikalandırma içeriğine dair bilgiler aktarıldı.

Denizcilikte dünyanın önde gelen sertifikalandırma şirketlerinden olan ABS, sektörden gelen yoğun talep üzerine ILO Maritime Labour Convention (Uluslararası Çalışma Örgütü Denizcilik Hizmet Antlaşması) hakkında detaylı bilgilerin aktarıldığı yarım günlük bir eğitim programı düzenledi. 23 Şubat 2006’da kabul edilen, ancak müfredata göre kabul etmesi gereken % 33’lük ülke oranının tutturulamamasından ötürü Ağustos 2012’ye kadar hayata geçirilemeyen yeni sistemin 20 Ağustos 2013’te devreye gireceği bildirildi. Son bir yıldaki gecikmenin de prosedür işlemleri yüzünden meydana geldiği söylendi.

BU SEMİNER İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK
 
Eğitimde konuşan ABS Avrupa Sistem Sertifikasyon Baş Müdürü Kaptan Steve Blair, bu toplantının yeni sertifikasyonun daha iyi anlaşılması açısından iyi bir başlangıç olacağını belirtti. Denizcilerin çok uzun süreler denizlerde oldukları için şartlarının düzeltilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Blair, şunları söyledi:
 
“Kısaca MLC 2006 diyebileceğimiz bu anlaşmada süreç çok yavaş işledi. 30 ülkenin bunu tasdik etmesi 6.5 yıl sürdü. İçeriğinde 68 ayrı mevcut yasal enstrüman bulunuyor. Bu konvansiyonel çalışmanın dünyada denizcilik endüstrisini çok daha iyi şekilde destekleyeceğini söyleyebiliriz. 1920’lerden bu yana gemilerdeki düzenlemeler kullanılıyordu. Yeni konvansiyona baktığımızda maliyetleri düşüren, zamanı daha ekonomik kullanmayı sağlayan bir içerikte olduğunu görüyoruz. Bu uygulamayla hangi bayrakla seyahat ederlerse etsinler herkes aynı şartlara uyacak. Amaç, denizcileri korumak ve birtakım ihtiyaçlara cevap verebilmek.”
 
GEMİ SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI VAR
 
Blair, ABS’yle ilgili de birtakım bilgiler vererek dünyada yaklaşık 250 denetçilerinin olduğunu ve insan eksikleri bulunmadığını söyledi. Bunca zamandır insanların hazır olabilmesi için beklendiğini açıklayan Blair, “Sertifika bir kere alınıp bitirilen bir şey değil. Sürekli ona uygun olunması gerekiyor. Bir gemide 6-7 farklı milletten insanın olduğunu düşünün. Burada elbette birtakım sorunlar da yaşanacaktır. Buna dönük düzenlemeler de var. Yeni gelen personel için bir oryantasyon süreci de olacak. Hiçbir geminin alıkonulmasını istemiyoruz. 6 aylık bir süre var ve bu sürenin iyi değerlendirilmesini istiyoruz. Tabii bu noktada gemi sahiplerinin de bazı sorumlulukları var. Gerekli dokümanları taşımaları gerekiyor.” dedi.
 
Steve Blair, düzenlemenin, gemilerdeki maksimum ses düzeyinden personelin yatacağı odanın koşullarına, havalandırmaya kadar her türlü detayı içeren 87 başlık altında toplandığını söyledi. Blair, ayrıca katılımcılara daha fazla bilgi edinmeleri için Türkiye’deki ABS ofisine başvurmaları tavsiyesinde bulundu.
 
İÇ SULARDAKİ GEMİLERİ KAPSAMIYOR
 
Yeni sertifikasyon sistemi uluslararası sularda seyahat eden 200 gros ton ve üzerindeki gemileri kapsarken, iç sularda seyahat eden, balıkçı gemileri, savaş gemileri gibi diğer gemileri kapsamıyor. Yeni düzenlemede gemi personeli için sağlık çalışanının da olacağı, istihdam sözleşmesinin de üzerinde durulacağı, personelin dinlenme haklarının da güvenceye alınacağı, yeme-içme, eğlenme gibi çalışmaların da kapsanacağı belirtildi.
 
Toplantıda konuşan ABS Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesel Direktörü Dr. Lefteris Maistrails de ABS firmasıyla ilgili bilgiler verdi. Maistrails, benzeri görülmemiş bir fon erişimine sahip olduklarını ve dünyanın dört bir yanına dağılmış ofisleri aracılığıyla mükemmel bir hizmet verdiklerini kaydetti. Maistrails, denizciliğin bütün alanlarında faaliyet göstererek dünyanın öncü firmalarından biri olduklarını da sözlerine ekledi.
 
BU KURALA UYMAYANLAR SORUN YAŞAYACAK
 
ABS Türkiye Müdürü Seyfettin Tatlı da ILO MLC’nin denizcilikle ilgili bir nevi sendika görevi göreceğini söyledi. Uluslararası ticaret gemilerinden bu kurallara uymayanların port state limanlarından sorun yaşayacaklarını ifade eden Tatlı, bugünkü eğitime gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekledi.
 
Amerika Birleşik Devletleri’nde 1862 yılında kurulan ve Türkiye’de de 1950 yılından beri faaliyet gösteren ABS firması, uluslararası klas bir kuruluş olarak yetkili bayraklar adına sertifikalandırma işlemi yapıyor. 72 ülkede toplam 200 ofisi bulunan ABS, bu alanda dünyanın lider firmalarından biri olarak denizlerdeki çalışmalarını sürdürüyor.
 
abs-ulasim-2.jpg
 
abs-ulasim-3.jpg
 
abs-ulasim-4.jpg
 
abs-ulasim-5.jpg
 
abs-ulasim-6.jpg
 
abs-ulasim-7.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar: Ulaş KIROĞLU
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim