• BIST 9674.91
  • Altın 2504.937
  • Dolar 32.5855
  • Euro 34.8435
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Denizlerde 17 bin 125 tekne balık avlıyor

Denizlerde 17 bin 125 tekne balık avlıyor
Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği, 17 bin 125 tekneyle, 188 bin 150 ruhsatlı ve 63 bin "ruhsatlı amatör" balıkçının balık avı yaptığını belirtti.

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, balığın sadece balıkçının değil herkesin ortak mirası olduğunu, çok balık tutarak balıkçılık yapılamadığını, denizlere zarar verildiğini söyledi.

Özkaya, Türkiye denizlerinde 17 bin 125 tekneyle, 188 bin 150 ruhsatlı ve 63 bin "ruhsatlı amatör" balıkçının balık avı yaptığını belirtti.

Son 10 yılda ortalama 425 bin ton balık avlandığını ve ekonomiye 4 milyar lira katkı sağlandığını vurgulayan Özkaya, "Bu durumdan, dolaylı dolaysız 120 bin kişi faydalanıyor. Balıkçılığın gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 1, balıkçılığın kalkınma hızı ise yüzde 25,3 civarında" dedi.

Denizleri, Sahil Güvenlik'in değil balıkçıların koruması gerektiğini ifade eden Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Balık sadece balıkçının değil hepimizin ortak mirası, çok balık tutarak balıkçılık yapılmıyor, denizlere zarar veriliyor. Balıkçının balık stoklarına zarar verecek her türlü avcılıktan kaçınması gerekir. Balık stokları üzerindeki baskı nedeniyle, yakalanan balıkların para etmemesi ve değer fiyattan satılamaması balıkçılarda büyük bir sıkıntı yaratmıştır. Artık balıkçıların birbirleriyle yarışmayı bırakması lazım. Teknolojiyi kullanacağız diye büyük yatırımlara giriyorlar. Bundan fazla yakalamak mümkün değildir. Giderler de sürekli artış gösterecektir."

-Balık avında arz talep dengelenmeli-

'Ne kadar balık yakalarsan o kadar para etmiyor' sözünün geçerli olduğunu vurgulayan Özkaya, "Balıkçı, ruhsat sahibi olarak 'denizlerde istediğim gibi balık avlarım' şeklinde değil, arz talebi dengeleyecek şekilde davranması lazım. Denizlerimizde yatırımların yıllarca sürmesini istiyoruz. Stoklarda anaçları bıraktığımız sürece bu kaynaklar süresiz kullanılacaktır. Biz bu kaynağı geleceğimiz için süresiz kullanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

-Balık denince Karadeniz, Karadeniz denince hamsi-

Karadeniz'in Türkiye balıkçılığında en büyük avlanma alanı, hamsinin de en çok avlanan balık olduğunu anlatan Özkaya, "Karadeniz Türk balıkçılığında yüzde 50 orana sahip. Hamsi ise Karadeniz'de çıkan balığın yüzde 60-70'i aralığında. Bu nedenle Karadeniz bizim için çok önemlidir. Karadeniz'de stoklara zarar verecek avcılık yaparsak eskiden 4-5 ay süreli avlanan hamsi en fazla bir ayda ülke sularımızı terk edip Gürcistan sularına gidecektir" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim