• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Denizcilere rotayı meteoroloji çizecek

Denizcilere rotayı meteoroloji çizecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çevresindeki denizlerdeki meteorolojik gözlemleri, uluslararası standartlarda ve doğru yapılmasını sağlamak için 40 deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin çevresinde yer alan denizlerdeki meteorolojik gözlemleri, uluslararası standartlarda ve doğru yapılmasını sağlamak için 40 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kurduğu 40 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve geliştirdiği Denizyolu Tahmin Sistemi'yle Akdeniz'in tamamı, Ege, Marmara ve Karadeniz'i kapsayacak şekilde Türk denizcilerine hizmet veriyor.

Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye'de, denizlerdeki meteorolojik gözlemlerin uygun sıklıkta, belirli uluslararası standartlarda, zamanında, doğru yapılmasını sağlamak ve güvenirliliği arttırmak önem kazandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu amaçla 40 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem (DOMGİ) istasyonu satın alarak, özellikle Batı Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'ni kapsayacak şekilde kurdu. Söz konusu sistemler, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 33 deniz fenerine ve 7 seyrüsefer şamandırasına kurulurken, 40 DOMGİ sisteminden elde edilecek başarıya göre projenin diğer denizleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Denizyolu ile yapılan seyahatlerin planlanması ve güvenli seyahat amacıyla da Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanlığı Sayısal Hava Tahmini Şube Müdürlüğü tarafından geliştirilen Denizyolu Tahmin Sistemi (DTS), 18 Temmuz 2012 tarihinde kullanıma sunuldu.

Karayolu Tahmin Sistemi'nden elde edilen tecrübeler doğrultusunda tasarlanan DTS uygulaması ile 5 güne kadar 3'er saat aralıklı olarak hava ve deniz tahmin bilgilerine erişilebiliyor. DTS uygulaması, saat 00.00 ve 12.00'de olmak üzere günde 2 kez güncelleniyor.

Uygulamaya ''http://www.mgm.gov.tr'' internet adresinden ''Denizyolu Tahmin Sistemi'' linkinden ulaşılabiliyor. DTS, Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar Akdeniz'in tamamı, Ege, Marmara ve Karadeniz'i kapsıyor.

Uygulamada istenilen herhangi bir noktanın 5 günlük tahmin değerlerine ulaşılabildiği gibi tahmin alanı içerisindeki belli başlı liman ve marinalar da seçenekler arasında sunuluyor. Aynı zamanda yolculuk başlangıç zamanı ve yolculuk süresi girilerek, belirlenecek herhangi bir rota boyunca tahmin bilgileri elde edilebiliyor.

Bu sistemde, rüzgar yönü ve hızı, dalga yönü, yüksekliği ve periyodu, denize indirgenmiş basınç, sıcaklık ve hava durumu parametrelerinde tahminler yapılıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim