• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Dalyan'daki tekneler çevre dostu olacak

Dalyan'daki tekneler çevre dostu olacak
Muğla'nın Ula İlçesi'nin dünyaca ünlü beldesi Akyaka'daki Kadın Azmağı ve Dalyan Kanalları'nda faaliyet gösteren teknelerin çevreye duyarlı bir şekilde hizmet vermeleri için çalışmalar yapılacak.

Muğla'nın Ula İlçesi'nin dünyaca ünlü beldesi Akyaka'daki Kadın Azmağı ve Dalyan Kanalları'nda faaliyet gösteren teknelerin çevreye duyarlı bir şekilde hizmet vermeleri için çalışmalar yapılacak. Kirliliğin en az seviye indirilmesi için teknelerin motorları gençleştirilecek.

Muğla Vali Fatih Şahin başkanlığında teknelerin çevreye duyarlı bir şekilde hizmet vermeleri için neler yapılabileceği konusunda kaymakamlar, daire müdürleri ve sektör temsilcilerinden oluşan heyet bir araya geldi. Şahin, Muğla'nın çok nadide ve güzel doğal güzelliklere sahip olduğunu, koruma kullanma dengesinin kurulmaması halinde azmak ve dalyan gibi doğal güzelliklerin zarar göreceğini belirterek, "Bu değerler bizim. Teknelerimiz çevreye zarar vermeden, nehirlerimizi kirletmeden hizmet verirse bu bizim lehimize olur. Nesilden nesile bize kadar gelen bu değerleri biz de gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmalıyız. Bunu başarmamız gerekiyor. Çevreye duyarlı ve zarar vermeden bu işi sürdürmemiz lazım" dedi.

Çevreye duyarlı teknelerin hizmet vermesinin kaliteyi arttıracağını ifade eden Vali Şahin, oto kontrol mekanizmasıyla daha temiz bir dalyan ve azmağın ziyaretçilere sunulabileceğini belirtti.

YENİ DÖNÜŞÜM PROJESİ VAR

Dalyan Tekne Kooperatif Başkanı Atilla Gültekin, "Dalyan doğa harikası bir yer. Burayı hem kullanalım hem de koruyalım diyoruz. Çevreyi koruyan teknelerle denemeler yaptık. Elimizde şu an gaz ve akü ile çalışan birer tekne mevcut. Mevcut tekneleri kullanmaya başladığımızda gördük ki rüzgar ve akıntı gücü hesaplanmadan bu tekneler yapılmış. Teknelerin dönüşümü ile ilgili GEKA'ya suncağımız bir projemiz var. Devletten, ÖÇK'dan, GEKA'dan veya KOSGEB'ten yüzde 50 hibe desteği alabilirsek yavaş yavaş bu dönüşümleri yapabiliriz" diye konuştu.

Kardak Turizm Sahibi Özay Akdoğan ise, Türkiye'de güneş enerjisi ile çalışan ilk tekneyi yaptıklarını belirterek, "Avrupa'daki vakıflardan proje desteği aldık ve güneş enerjisi ile çalışan teknemizi yaptık. Motor gücü yükseltilerek teknelerde güneş enerjisi kullanılabilir. Motor gücü yükseldiğinde maliyetin artacağı da hesaplanmalı" ifadelerini kullandı.

'TEKNECİLERE SEZON ÖNCESİ ÇEVRE EĞİTİMİ VERİLMELİ'

Sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre akü, güneş enerjisi ve gazlı sistemlerin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Vali Şahin, bunun yanında azmak ve dalyandaki teknelerin motorların gençleştirilebileceğini sözlerine ekledi. Bu sistemin hayata geçirilmesi ile birlikte çevreye verilen zararın en aza indirileceğini söyleyen Vali Şahin, çevreye duyarlı daha kaliteli hizmetin verileceğini belirtti.

Dalyan ve azmakta kullanılacak çevre dostu ideal tekne tipinin henüz belirlenemediğini vurgulayan Vali Şahin, öncelikle hem maliyet, hem akıntı, hem de rüzgara karşı güçlü bir ideal tekne sistemin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Daha sonra bu sistemin teknelere uygulanarak dönüşümlerin gerçekleştirilebileceğini söyleyen Vali Şahin, sektör temsilcilerine sezon öncesi tekne tur şirketlerine ve çalışanlara çevre duyarlılığı konusunda eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim