• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Concordia'yı sökecek tersane aranıyor

Concordia'yı sökecek tersane aranıyor
İtalya’da kayalıklara çarpıp, yan yatarak son dönemin en büyük denizcilik felaketine sahip olan Costa Concordia’yı Türkiye’de sökecek tersane aranıyor. Roma Büyükelçiği, ilgilenen olup olmadığı hakkında sektöre yazı göndererek cevap iste

İtalya’da kayalıklara çarpıp, yan yatarak son dönemin en büyük denizcilik felaketine sahip olan Costa Concordia’yı Türkiye’de sökecek tersane aranıyor. Roma Büyükelçiği, ilgilenen olup olmadığı hakkında sektöre yazı göndererek cevap istedi.

İtalya’nın Giglio Adası açıklarında ocak ayında kayalıklara çarptıktan sonra yakın tarihin en büyük denicilik felaketine sahne olan tatil gemisi Costa Concordia’nın sökümü için Türkiye’de tersane aranıyor. 32 kişinin öldüğü gemi su aldıktan sonra yan yatmış ve kısmen batmıştı. Gemiyi çıkartıp, İtalyan ana karasına götürmek için hazırlıklar devam ediyor. Bir yandan da Costa Concordia’nın son yolculuğunu yapacağı adres belirlenmeye çalışılıyor. Bunun için başvurulan yerlerden biri de Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği oldu.

Büyükelçilik’e bağlı Roma Ticaret Müşavirliği’nden Türkiye’deki ilgili sektör kuruluşlarına yazı gönderildi. Geçtiğimiz hafta gönderilen yazıda Cenova Fahri Konsolosluğu’na geminin geri dönüşüme uğrayacağı bilgisi geldiği belirtildi. Ayrıca Türk tersanelerinin geminin geri dönüşümüyle ilgilenip ilgilenmeyeceği konusunda cevap beklendiği kaydedildi. Costa Concordia’yı Türkiye’de sökecek tersane aranması ise sektörün dünyadaki konumundan kaynaklanıyor. Türk gemi sektörü iş hacmi bakımından dünyada dördüncü sırada bulunuyor. Türkiye’de son 6 yılda toplam 1.8 milyon ton ağırlığa sahip 1029 gemi söküldü.

21 İŞLETME VAR

Türkiye aynı zamanda İzmir Aliağa’da Avrupa ve Ortadoğu’daki tek gemi söküm bölgesine ev sahipliği yapıyor. Aliağa’daki 21 işletme sadece gemi söküm işinde faaliyet gösteriyor. Sektör yan sanayi ile birlikte yaklaşık 8 bin kişiyi istihdam ediyor. Kapasitesi 20 ile 50 ton arasında değişen Denizli ve Balıkesir’deki küçük haddehanelerde çelik ihtiyaçlarını Aliağa’da sökülen gemilerden sağlıyor.

ÇIKARMANIN FATURASI 300 MİLYON EURO

Uzunluğu 290, yüksekliği 35 metre olan İtalyan bandıralı Costa Concordia, 13 Ocak 2012’de kayalıklara çarptı. Geminin kaptanı Francesco Schettino’nun kaza yaşanır yaşanmaz gemiden ilk ayrılanlar arasında olduğu ortaya çıktı. Kaptanın gemide bulunan sevgilisine İtalya’nın saklı cennetleri arasında gösterilen Giglio Adası’nı yakından göstermek için kıyıya çok fazla yaklaştığı iddia edildi. Gemide mahsur kalan 300 yolcunun kurtarılması neredeyse bir gün sürdü. Costa Concordia’nın denizden çıkarılıp, yüzdürülmesi için ihale mayıs ayında yapıldı. Çıkarma bedeli 300 milyon Euro olarak hesaplandı.

Geminin 2013 baharında denizden çıkarılması bekleniyor. Costa Concordia’nın sahibi Costa Crociere şirketi imajını düzeltme operasyonu çerçevesinde gemiyi olduğu yerde parçalamak yerine çıkarılmasını tercih etti.

costa.20121023103448.jpg

costa1.jpg

costa2.jpg

costa3.jpg

costa5.jpg

costa6.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim