• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

Concordia'nın kaptanı yetkilileri yanıltmış

Concordia'nın kaptanı yetkilileri yanıltmış
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Giglio Adası açıklarında, 13 Ocak'ta kayalıklara çarparak 32 kişiye mezar olan Costa Concordia kruvaziyerinin kara kutusu bulundu.

İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Giglio Adası açıklarında, 13 Ocak'ta kayalıklara çarparak 32 kişiye mezar olan Costa Concordia kruvaziyerinin kara kutusu bulundu. Kara kutuda geminin kaptanının  kayalıklara çarptıktan on saniye sonra “Madonna, ben ne yaptım”  dediği ortaya çıktı.

İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak kaza yapan ve halen adanın birkaç metre açığında yan yatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino yolculara kruvaziyer gemisinin elektrik kesintisi yaşadığını açıklamıştı. Kara kutunun açılmasıyla birlikte kaptanın aslında hızla kayalıklara vurduktan sonra batmaktan korktuğu ortaya çıktı.

32 kişiye mezar olan kruvaziyer gemisinin kaptanı 13 Ocak 2012 akşam 20:45’te kayalıklara çarptıktan sonra “Madonna, ben ne yaptım”  dediği kara kutuda kaydedilmiş halde ortaya çıktı. Çarkçı başını paniklemiş bir durumda arayan kaptan  Schettino “Gerçekten batıyor muyuz?” çarkçıbaşına diye sordu. Kaptan makine dairesini aradıktan  üç dakika sonra da köprü üstünde bulunan subaya durumun vehametini yolculara açıklamamasını istedi ve “elektiklerin kesildiğini söyle” dediği karakutu kayıtlarında yer alıyor. Kaptanın İtalyan sahil güvenliğini de yanlış yönlendirdiği kayıtlarda açıkça belli oluyor.

Kara kutudan çıkan bilgilere göre Schettino, 305 metrelik Concordia su almaya başladığında bile kazanın büyüklüğü hakkında inkâr edici bir ruh halindeydi. Gemi belli bir süre sonra yan yattı. Panik içindeki 4 bin 200 kişinin tahliyesi devam ederken Schettino karısı Fabiola’yı arayarak her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi. Schettino konuşmada “Bir resife çarptık çok güzel bir manevra ile hasarı azalttım ancak şimdi yana yatıyoruz, merak etme her şey kontrol altında” diyerek karısını karısını rahatlatıyor.
Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino 11:08’de yaptığı ve kara kutu tarafından kaydedilen konuşmasında da” Bir kaptan olarak kariyerim sona erdi” sözlerini de kullanıyor.

Kara kutu kayıtlarına göre kaptan 11:19’da bütün subaylardan gelen ‘gemiyi terk etme’ çağrılarına kulak tıkayarak hala direniyor. Daha sonra kaptan “ayağım takıldı ve düştüm” dediği filika ile  geminin tahliyesi bitmeden karaya çıkıyor.
 
Schettino kasıtsız cinayet, gemiyi terk etme ve denizcilik yetkilileri ile iletişime geçmeme suçlarından dolayı ev hapsine alınmış ancak bu durum ilerleyen günlerde kaldırılarak tutuksuz olarak yargılansanı akarar verilmişti.

Kazayla ilgili araştırmalar devam ediyor. Kaptanın duruşması ise 15 ekimde yapılacak..

Bu arada savcılar ve denizcilik uzmanları kaptanı bilinçli bir şekilde sahil güvenliği ve çalıştığı şirketin yetkililerini yanlış yönlendirmekle, bu yanlış yönlendirmenin sonucunda içlerinde beş yaşında bir kız çocuğunun da olduğu 32 kişinin ölümüyle sonuçlanması ile suçladılar.

Deniz Haber Ajansı- Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim