• BIST 9681.11
  • Altın 2943.348
  • Dolar 34.71
  • Euro 36.563
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Yorumlar

"Deniz Otobüsü ile yük gemisi çatıştı" haberine ait tüm yorumlar


Müh.Kaptan Refik Akdoğan
13 Şubat 2013 Çarşamba 10:15
Gemilerinm çatışması
Bir çatışma olayı olduğu zaman sadece kurallara bakarak karar vermek yanlış olur. Gemilerin içinde bulunduğu ortamın şartlarına da bakmak gerekir. Bir çatışma olayında kasıt ya da çok büyük yanlış, ihmaller yoksa gemiyi idare edenlerin bir insan olduğun uutmamak lazım. Olayın olduğu yer Boğazın en karışık, tehlikeli yerlerinden biridir. Bu karışıklığı daha önceki yorumumda dikkatlerinize sunmaya çalıştım. Hele bir de hava lodossa durum daha da vahim olarak o yerlerde gemiyi idare edenlerin aleyhine gelişir. Meslektaşların böyle durumlarda birbirlerine yasalar dahilşnde yardım etmesi beklenmirken saldırmak çok ayıp oluyor. Kaldı ki gemi sahipleri gemilerini idare edenlerin insanlar olduğunu düşünerek, insan hata, ihmal ve yanlışlarından korunmak için sigorta polşçelerine bu konuda şartlar koyarlar. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
24.133.106.74
Birazcık okuyalım
11 Şubat 2013 Pazartesi 20:52
SALLAMAK YASAKTIR
İlgili çatışma ile yorum yapan arkadaşlar........
Lütfen !!!!!!!!!

Denizde çatışmayı önleme tüzüğü
Kural 2a,Kural 7a,Kural 8a 'yı okuyalım.
Ahkam kesmeyelim vede sallamayalım.

Ayrıca da kendi ayağımıza sıkmayalım.
Elin oğlu buradan elini kolunu sallaya sallaya geçecek ve size kalan gemi akar ... bakar olmamalı.
Olamamalı.

KAPİŞ.
85.105.153.29
M. Haldun TOKAY
11 Şubat 2013 Pazartesi 18:50
Haber ve Yorumlar Bize Yakisti
Hic meraklisi degilim, yaptigim yorumun buradan yayinlanmis olmasinin. Meraklisi oldugum sey yuzbinlerce insanin hayatini tasiyan bu deniz araclarinin baslarina gelen olayda ne oldugunun o insanlara dogru olarak anlatilmasi. (bunu ilk yorumumda da belirttim.)
TBB (Turk Bogazlar Bolgesi) bu gun, bolgeyi kullanan milli ve yabanci bayrakli gemi trafigine TRAFIK HIZMETI VEREN BIR OTORITEYE sahiptir.
Ozellikle ISATANBUL BOGAZININ iki yaninda yasayan insanlar ister bolgede yasarlarken, ister iki yaka arasinda gidip gelirlerken bu otoritenin 7/24 sure icersinde denizden gelecek endiselerden uzak yasamlarini surdururler.

Bakin, tavsiye niteliginde, tuzuge uymayan cezalandirilir vs. gibi teferruat sozler ile kafa sisirmiyecegim. Ben bu Istanbulda yasiyan milyonlarca insan icin cok onemli olayda gerek medyada ve gerekse kamuyu rahatlatacak hicbir ortamda meselenin onemsenmeden gecistirilmis olmasindan rahatsiz oldum.

Yorumlarda dahi dokumu yapilan dar bakislar, uc tarafi denizlerle cevrili ulkemiz insaninin meseleye nasil dar cerceveden baktigini gostermekte.

Bu gun SEKTOR KANDILLI VE SEKTOR KADIKOY sinirinda ceryan eden bu onemli olayin VDR kayitlari bulunmaktadir. Bu kayitlar iki teknenin catismasi surecindeki zaman diliminde VHF konusmalari, ikazlari ve surat rota uygulamalarini gostermektedir.

TRAFIK AYRIM DUZENI icersinde de olsa DENIZDE CATISMAYI ONLEME KURALI uygulanmasi gerekir. Burada kural: Gecis ustunlugu acisindan, acik denizde oldugu gibi Sancakta goren YOL VERMEK ZORUNDADIR. Devamla: Trafik ayrim duzenini keserek gececek olan tekne trafik akisini dik ve dike yakin bir gecisle tamamlamalidir. Eger kontrollu bir Trafik Ayrim duzeni kullaniliyorsa otoriteden bu gecis icin musade istenmeli ve devreyi kullanan gemilerin de dikkati cekilmelidir. Tavsiye ve onerileri ile Trafik duzenini saglamakla gorevli otorite verdigi izini takip ederek riskleri iyi analiz ederek gecisi sonlandirmalidir.

Yaparsiniz ama yapmazsiniz. Montro ile sinsice hassasiyetini surduren TBB ve basta Istanbul Bogazi, yasamis oldugu her deniz kazasinda gizli bir uluslar arasi PARMAGIN suratina karsi sallandigini akildan cikarma luksune sahip degildir. Bu arsiz platformda birileri size utanmadan sunu demeye kalkarlar: "Bu uluslar arasi su yolunun emniyetini sen beceremiyorsan birak ben becereyim."

Bakin gordunuz mu bir kivilcimla ne komlolarin bacasi atese hazir hale getiriliyor. Sevgili Refik Kaptan gibi yillar oncesinin hatiralari ile meseleye bakmak bu zamanin olculeri ile mumkun degil, simdileri adamin altindan oturdugu sandalye alliniyor da yere dustugunun adam farkina varmamiyor. Yorumuma katilan veya aykiri dusunen tum okuyucuya saygilarimi sunarim. Kapt. Mehmet Haldun Tokay
78.179.95.127
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
11 Şubat 2013 Pazartesi 16:47
Deniz otobüsü ille Yük gemisinin çatışması
Geçmiş olsun. Deniz bu, hiş beklenmedik zamanda kaza olabilir. Olayın olduğu yer İstanbul Boğazı'nın en tehlikeli yerlerinden biridir. Ana akıntı ile ters akıntı olan anafor burada biribirine karışarak tehlikeli durumlar yaratab ilir. Eskiler buraya "Tumba yeri" derlerdi. Marmara'dan gelerek Galata ya da Tophane rıhtımlarına yanaşacak gemiler dümeni iskele yapıp rıhtıma yanaşmazlar burada 360 derece dönerek kafalarını yanaşacakları yerlere doğru vererek yanaşırlardı. Yapmayanlar Kabataş'a, fındıkıkı'ya baqzen bindirirlerdi. Olayın olduğu saatler karanlık olduğunudan ve trafiğin çok olduğu bir zaman olduğundan ve şehir ışıkları da seyir fenerlerinin iyi görülmesine mani oalabileceğinden ve gemiler arasına gemiler girerek gelen gideni perdeleyeceğine ilavaten akıntı, anmafor suları insana feleğini şaşırtabilir. Bu nmedenlerden dolayı çatışmayı tetkik ederken bu faktörleri göz önünde bulundurmanın yanında kaptanların yorgunluklarını da göz önüne almak gerekiyor. Olayı tam bilmeden eleştiri yapmak doğru olmadığı gibi kendimizi onların yerine koysak daha iyi yorumlar yapabiliriz. Allah şu anda denizlerde dolaşanların yardımcısı olsun. Amin. www.refikakdogan.com
24.133.106.74
Mehmet İlkel
11 Şubat 2013 Pazartesi 13:40
Deniz otobüsü
Bir okur sormuştu; BUDO nereden kaptan bulacak, tüm iyi kaptanlar IDO da göreve yaparken. Sanırım sorusunun cevabını almıştır. Ben her zaman kişilerin değil işletim sisteminin sorgulanmasından taraftarım.
Bu sadece kaptanın hatası olamaz. Bu geminin gözcüsü, radarcısı, ikici kaptanı yokmu? Yada hangi bölgede hangi hız ile gidebileceğini gösterir bir çizelge.
Bu IDO'nun sisteminin bir hatasıdır. Boğazın en tehlikeli bölgesinde bu kadar hızlı yolculuğa izin verilmemesi gerekir. Bu bölgede 7 mille giden gemiler de olur, 4-5 mille giden eski gemiler de yada 12 mil hızla ilerliyen 240m lik bir konteyner gemiside olur.
Ki böyle olsaydı, yani çarptığı gemi nehir tipi değilde, 240 m bi konteyney gemisi olsa, durum çok daha vahim olurdu.
Bu çok hızlı ve dayanıksız deniz araçları için , trafiğin yoğun olduğu bölgelerde hız sırırlaması getirilmelidir. Ayrıca sahile yada limana 1 mil kala süratlerini düşürmeliler. Gemlik, mudanya gibi limanlarında , bu deniz araçlarının yarattığı stres, amatör denizciliri denize çıkartmıyor. Tartışılması gereken konu da budur. Marmara denizinin ortasında isterse 40 mil sürat yapsın ama yoğun bölgelerde sürat düşmeli.
78.172.210.113
Cavit Çakır
11 Şubat 2013 Pazartesi 09:22
Pes Artık
IDO'nun KİT olduğu dönemde yaşanan bazı aksaklıkların özelleştiğinde rehabilite olacağını düşünmek ne büyük saflıkmış! Raksoygillerin kendi camiasına istihdam avantajı sağlama hevesi Istanbulluların canına mal oluyor. Birileri Istanbulluların başında berberlik öğrenmekten vazgeçsin artık. Mr.Souter, Sayın Akın, Sayın Doğramacı lütfen bu işe bir müdahele edin artık.
Geçen demirdeki Volgabalt'a dokuz oturak çarpan kaptana ne oldu ? Bu yeditepe'nin kaptanına ne olacak ? Her zamanki kol kırılır yen içinde kalır mı olacak ? Istanbulluların can emniyeti belli bir camianın istihdam hırsına bırakılamayacak kadar önemlidir. Sayın Cumhuriyet savcılarını Istanbullular olarak göreve çağırıyoruz.
90.158.32.180
denizci biri
10 Şubat 2013 Pazar 10:19
neden
ısrarla merakla takip ettigim sitenizde bu olayla hiç bir yoruma rastlamamış olmam beni şaşırttı acıkcası
88.247.188.184
ümit şengönül
09 Şubat 2013 Cumartesi 17:34
geçmiş olsun
öncelikle yaşanan olaya tanık olmuş ve o anları yaşamış herkese geçmiş olsun dileklerimi iletirim. yaralıların da bir an evvel sağlıklarına kavuşmasını temenni ediyorum. ama haberlerde bakıyorumda üstüne basa basa yük gemisi deniz otobüsüne çarptı diyorlar. siz bunu derken buna kendiniz inanıyormusunuz. 1 transit su yolu 2 yük gemisi manevrası zaten kısıtlı kaldıki seri manevra kabiliyeti yok. diğeri bu olay açık denizde bile olsa bırakın boğazı açık denizde bile olsa gemi deniz otobüsünün sancağında kalıyor. kanımca deniz otobüsüne gemiye yol vermek zor geldi arkasından dolanmak yerine pruvasından atlayabileceğini düşündü ve maalesef bu kaza oldu. başka bir deyişle gemi deniz otobüsüne çarpmamış aksine deniz otobüsü gemiye çarpmıştır. selametle. pruvanız neta denizleriniz sakin olsun.
88.240.207.1
kpt.alev tunç
09 Şubat 2013 Cumartesi 10:17
Deniz Otobüsü ile yük gemisi çatıştı
hadise nasıl olmuş, yeterli bilgi alamadık. 7,8 mil seyreden ve manevra kabiliyeti boğaz için düşük olan nehir gemisi deniz otobüsüne nasıl çarpmış anlayamadık. haberde detay önemli...
78.171.145.161
ahmet kaptan
09 Şubat 2013 Cumartesi 09:12
7.2 mille giden nehir gemisi
Evet, 7.2 mil gibi yuksek bir seyir hiziyla seyreden nehir gemisi 25 mille seyreden deniz otobusune carpmis ! Herhalde fizik kurallari ihlali yapmis rus kaptan ondan oteye gecis ustunlugu kurallarini da bilmiyormus, 7.2 evet cok yuksek bir hiz deniz otobusunun 25 miline gore...ne diyeyim ! Allah akil fikir versin artik !
88.249.167.82
tersane
09 Şubat 2013 Cumartesi 08:23
uzman
7,5 mil hızla hareket eden gemi, 30 mil hızla hareket eden ve manevra kabiliyeti çokta daha iyi olan deniz otobüsüne çarpmasına inandık. (Haberi yazarken daha dikkatli olunmasını rica ederim.)
78.186.249.46
Yorumcu
08 Şubat 2013 Cuma 22:34
İdo ah mı alıyor
Geçtiğimiz hafta görevlerinden atılan 7 kaptan/başmühendisin ardından yaşanan bu kaza ido ah mı alıyor fikrini doğuruyor.
188.56.74.78
M. Haldun TOKAY
08 Şubat 2013 Cuma 21:58
Bogaz Yolcu Gemi Trafigi Riskleri
Olayin hemen ardindan ve televizyonlarda izlediklerimden edindigim kanaat ile bu yorumu yazma ihtiyacini duydum.
Yapacagim yorumda olabildigince objektif davranmaya calisip KIRICI yahut ITHAM EDICI OLMAMAYA calisacagim.
Trafigin yogun olarak yasandigi karalara yakin ve/veya bogaz gecisi gibi catisma riski olan deniz alanlarinda yasanan bu son olay mutlaka SORUMLULUK SAHIBI birilerinin ihmalinden kaynaklanmistir. Bu gemi kaptanlarindan biri yahut her ikisi olabilecegi gibi DENIZ TRAFIK KOORDINATORU de olabilir.

Ancak bu ihmalin faturasi gunahsiz insanlarin hayati ile odenmisse, toplum bunu once anlamali ve degerlendirmesini dogru olarak yapip, TEKRARLARINDAN SAKINMASINI bilmelidir. Biz denizciler ISM (Emniyetli Yonetim Sistemi) mantigi ile bir kazayi "tespiti ve onerisi onceden yapilmis ve uyulmasi gereken kaidelerin" UYULMAMASINDAN kaynaklanan belanin tekrarini yasamamak icin DUZELTICI neler yapilmasi gerekir, seklinde bir faaliyetimiz vardir.

Simdi bakin Sn. Savas AY konusuyor: "amator yat kaptani" olarak denizcilikten anladigini ifade ederek yuz binlerce TV seyircisinin yorum yapmasini yonlendiriyor.
Ben de bir "Uzak Yol Kaptani" olarak bu "amator kaptan gozuyle meseleye bakis iddiasinin" karsisinda konuyla ilgilenecek insanlarin dogru degerlendirme yapabilmelerini saglamak icin gorusumu yazayim, dedim.
Simdi "amator yat" kaptaniysaniz olayin gectigi bolgede DENIZ KONTROLUNUN sektorlere ayrilmis olarak GEMI TRAFIK SISTEMININ denetimi altinda oldugunu dile getirmeyi akliniza getiremiyebilirsiniz.
Bahse konu deniz alaninda amator bir denizciyseniz sizin anlatiminizi asan bilgilerden birinin BOGAZ BOLGESINDE TRAFIK SEPERASYON BOLGESININ "kesisen gecis yapan" gemilerin hangi kurallara dikkat etmesi gerektigini de bilemiyebilirsiniz. Ve hatta bir geminin bogaz gecisinde KAPTAN olarak kumanda etmemis ve (olayda bahsi gecen gemi gibi) cok yavas giden bir gemi ile cok suratli giden bir gemi olarak kesisen bir gecis yapiyorsaniz bunun nasil bir NISBI HAREKET olabilecegini ve KILAVUZ INDIRME BINDIRME BOLGESI ve BOGAZ GIRIS bolgesi ortaminda bu inanilmaz surat farkinin sorumlulugun ibresini ne tarafa daha agirlikta basacagini konuyu bilmiyen izleyiciye saglikli anlatamazsiniz.
Dolayisi ile "Ben Denizciyim" diye lafa girise tepki gosteriyorum. Birakin herkes kendi isini yapsin ve youmu isini bilene birakip siz gorup bildiginizi konusun. (yaglama yikama yapmadan) DERS ALINIP tekrarindan sakinilacak boyle cok onemli konularda biraz daha sakinilarak sozler soylensin.
Konuyu kisisellestirmemeye calissak da dogal tepkilerimizin de mazur gorulmesi gerekir kanaatindeyim.
Simdi bakin:
Senelerdir kullandigimiz bir elektronik cihaz var. Ismi ARPA/ECDIS bu cihazlar gemilerde ve hele ozellikle Trafik KONTROLDE (hangi sektorse...)mutlaka var. Simdi bu cihaza bakiyorsunuz sorumlu kisi olarak (kaptan yahut sektor vardiya gorevlisi olarak, bir terslik olacaksa bunu onceden izliyor ve tespit ediyorsunuz. (kardesim seniz isin bu...) Acip sektorunuzdeki gemi/gemilere NE YAPMALARI gerektigini ikaz ediyorsunuz yahut SEKTOR olarak dalgaya dustuyseniz o zaman gemide ayaklarinizi dayiyarak etrafi (bu benzetmem ihmali yapana tepkidir sanirim bogaz girisinde hic bir kaptan bu soyledigimi yapamaz) seyrederken ekraninizda dikkatle izleme yaptiginiz cevrenizdeki gemileri ya once SEKTORE ama sizi umursamiyorsa direkt gemiye ikaz edersiniz.

Ha, tabi catismayi onlememe adina manevranizda kurallari da bir kenara birakip TEHLIKEYE ENGEL OLMA AMACIYLA hangi tedbiri almaniz gerekirse onu yaparsiniz/yapmak zorundasiniz.
(Hele hele yolcu gemisi gibi icinde bir suru insani tasiyorsaniz)
Ben olabildigince kimin ne yapmamasi gerektigini suclama yapmamaya itina ederek yazimin basinda da soyledigim gibi OBJEKTIF BILGILENDIRME adina konuyla ilgilenenlere anlatmaya calistim. Sn. Savas Ay da buna cesaret etmis ve degerli bilgilendirmeleri ile insanlarin konuyu anlamalarina yardim etmisse de nacizane ben de bir kaptan olarak ayni ise girismis oldum. Toplumun ve hatta konuyla ilgilenecek profosyenel insanlarin bu degerlendirmeme ne derece tepki gosterecegini YORUMUMUN ardindan gorecegiz.Kapt.Mehmet Haldun TOKAY
95.14.111.230
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim