• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Yorumlar

"Endonezya'ya 2 savaş gemisi yapılacak" haberine ait tüm yorumlar


mehmet özay
10 Temmuz 2011 Pazar 17:45
enmehmet@hotmail.com
Haber girişinde yer alan cümleler doğruluğu tartışmalıdır.Türkiye'nin Endonezya ile ilişkileri 16. yüzyıla dayanmaz. Osmanlı Devleti ile Açe Darüsselam Sultanlığı'nın ilişkileridir bu bahsedilen. Endonezya adı ilk defa 19. yüzyıl ikinci yarısında bir Alman bilimadamınca kullanılmıştır ve Hollanda sömürgeciliğinin bir uzantısı olarak bugünlere geldiği günümüz Güneydoğu Asya tarihçilerince dile getirilmektedir. Şimdi gelelim denizaltı inşası meselesine. Türkiye bir yandan Malezya'ya kara kuvvetlerinde kullanılacak askeri araç satımı yapıyor, öte yandan da Endonezya'ya deniz gücü takdiminde bulunuyor. Türkiye'de şu veya bu şekilde birileri 'taze para' için kanlı - bıçaklı olmasalar da araları 'limoni' olan Malezya ve Endonezya arasında ilişkileri geliştirecek sosyo-ekonomik projelere ağırlık vermeliydi. Oysa atılmaya çalışılan Güneydoğu Asya politikalarının ilk adımdan anlaşılan o ki, Türkiye bölgeyi savaş arenasına teşne bir coğrafya gibi okuduğu izlenimi çıkıyor. Sayın Davudoğlu'nun beş yıl süreyle öğretim üyeliği dolayısıyla coğrafyayı tanıdığını varsayıyorduk. Halen bu varsayımımız devam ediyor. Davutoğlu Hoca'dan ve Sayın YÖK Başkanı Yusuf Hoca'dan öncelikle Türkiye'de Malay dünyasını köklü bir şekilde tanıtacak, Türkiye'nin önde gelen bir üniversitesinde Malay Tarihi ve Medeniyeti adıyla bir bölüm kurulmasına ön ayak olmalarıdır. Sayın YÖK Başkanı'nın görev süresinin Aralık'ta sona ereceğine göre ellerini çabuk tutmaları her iki coğrafyanın orta ve uzun vadeli geleceği için dikkate şayan bir 'icraat' olacaktır. Tekrar baştaki ifadelerime dönecek olurka, Türkiye şayet bölge ile tarihini hatırlatmak istiyorsa, önce işe Açe'den başlamalı. 15 Ağustos 2005 tarihinde imzalanan Helsinki Barış ANlaşması sonrasında Açe Eyaleti'nde oluşan barış ve kalkınma ortamında Türkiye'nin bugüne kadar bir katkısından bahsetmek maalesef mümkün değil. Oysa, Açe yönetimi ve halkı, Türkiye'den limanlarının inşası, uluslararası balıkçı limanı inşası, teknolojik donanımlı balıkçı tekneleri, zengin deniz ve su ürünlerinin Avrupa piyasasına taşınmasında aracılık etmesi gibi denizcilikle şu veya bu şekilde ilintili konularda ortak girişimler beklemektedir. Bu girişmler elbette, kalkınma konusunda Devlet Başkanı Yudhoyono'nun öncülüğünde çeşitli çabalar sergileyen Endonezya Cumhuriyeti'ne de doğrudan ve dolaylı katkısı göz önüne alınmalıdır.
203.82.94.35
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
21 Nisan 2011 Perşembe 11:54
Donanmamız
Sayın rumuz Seydi Ali Reis'e donanmamız hakkında verdiği bigilerden dolayı teşekkür ederim. Bana pek inandırıcı gelmedi ama doğrudur herhalde.Doğrusu eski bir deniz yedek subayı olarak üzülmedim desem yalan olur.Harp gemileri inşa ederken,Duble yollar yapılırken, tünel üstüne tünel açılırken, Boğazın altında üsünden tüneller, yollar yapılırken, İstanbul, anadolu yakası Marmara sahil yolu kaldırımları defalarca yenilenirken, lalelerle İstanbul süslenirken, Pendik Tersanesi atıl yatarken, hemen hemen her Türk'ün elinde bir seyyar telefon varken varsın donanmamız hurda gemilerden olsun ne gam diyemem. Ancak ne var ki savaş gemisi inşa ederek satmak ve bizim donanmamızı yenilemek ayrı şeylerdir. Belki savaş gemisi inşa edip satarak donanmazı da yenilemek olanağı bulabiliriz. Allah'a emanet olun. www.refikakdogan.com
78.172.212.63
Seydi ali reis
18 Nisan 2011 Pazartesi 22:33
Sn Ahmet özkan a cevabım
Sayın özkan yazımı iyi okumamışsınız. Yorum bölümü kişilerin birbirine sataşması ve hakaret etmesi için açılmış bir bölüm değildir. Bilgilerimizi paylaşıyoruz.Yazdıklarımda tenakuz falan da yok. öncelikle bu gemilere kendi donanmamızın ihtiyacı var. Şu anda geçici bir çözüm olarak Fransız donanmasının elden çıkardığı D'estienne D'orves sınıfı avisoları kullanıyoruz en genci 20 yaşında. Önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayalım ondan sonra Endonezya ya da satarız tabii ki niye olmasın. Gerçekçi olalım. Evet biz 40 yıldır savaş gemisi inşa edebiliyoruz ancak kaynak yetersizliğinden ihtiyaç duyduğumuz sayı ve vasıfta gemiyi denize indiremediğimiz için bugüne kadar onun bunun eskileriyle idare etmek zorunda kaldık. Avisolar dışında Gabya sınıfı fırkateynlerimizin de tamamı Amerikan donanmasının hizmetten çıkardığı Oliver Hazard Perry sınıfı gemilerden oluşmaktadır. Bu durumda öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Hal böyleyken daha seyir tecrübeleri devam eden kendi donanmamızda bile henüz hizmete girmemiş bir geminin ihracından bahsediliyor. Projeyle iftihar ediyoruz elbette ama bu bir süreçtir. Savaş gemisi bu, Ayvansarayda Sandal inşa etmiyoruz. Kamuoyunu yanıltıcı haberler yapılıyor. Benim itirazım bunadır. Size tavsiyem bilgi sahibi olmadan fikir sahibiolmayın.Rumuz kullanmama gelince Akdenizi Türk gölü haline getirmiş denizcilerimizin adlarını bu vesileyle yadediyoruz.Bundan rahatsız oluyorsanız o da sizin sorununuz. İyi günler dileklerimle
88.236.176.254
Ahmet Özkan
16 Nisan 2011 Cumartesi 17:48
Aşağılık kompleksi
Eski ünlü denizci şahsiyetlerimizin isimlerini rumuz olarak kullanıyor ve akdenizi türk gölü haline çevirebilmiş bu şahsiyetler bu milletten çıkmış iken; hem biz daha önce de savaş gemisi yapmıştık diyor hem de daha ne yaptıkki diyerek tenakuza düşüyorsunuz.Tübitaka yerleşmiş Darwin teorisini anlatmaktan ,inanca saldımaktan başka özelliği olmayan,bilimadamı geçinen zihniyetten şu anda SONAR,su altı haberleşme sistemi,elektronik karıştırma aletleri üreten bir Tübitaka ulaştık.Ne mutlu bize.Aşağılık kompleksliler bu ülkeye kaos,birbirine düşmanlık,kör batı hayranlığından başka hiçbirşey kazandırmadılar.Onlara inat ilerlemeye devam!
78.188.20.151
seydi ali reis
15 Nisan 2011 Cuma 10:07
milgem
kaptanıderya rumuzlu yorumcuya katılıyorum, yayınlanan haberlerde sanki ülkemizde ilk defa savaş gemisi inşa ediliyor gibi bir hava yaratılıyor. ayrıca Milgem henüz kendi donanmamızda bile hizmete girmiş değil endonezya ya nasıl ihraç edilecek hayal kurmayalım önce kendi ihtiyaçlarımızı bir karşılayalım elden düşme gemileri yenileriyle bir değiştirelim ondan sonra hayırlısıyla ihraç ta ederiz elbette.
91.93.39.2
Kaptanıderya
13 Nisan 2011 Çarşamba 10:22
Milgem Gerçeği
Değerli yorumcuları bazı gerçekler konusunda aydınlatmak istiyorum. Ülkemizde 40 yıldan beri savaş gemisi inşa edilmektedir. Berk ve Peyk Muhripleri, Doğan, ve Kılıç Sınıfı hücumbotlar, Meko sınıfı fırkateynler, Ay sınıfı denizaltılar yabancı teknoloji transferiyle olsa bile ülkemiz tersanelerinde inşa edilmişler ve bu gemilerin birçoğu halen başarıyla hizmet vermektedirler. Milgem projesi önceki örneklere göre daha fazla yerli katkı içermekle birlikte temel olarak Locheed Martin tarafından geliştirilen Freedom sınıfından esintiler taşıyan bir projedir. Merak edenler Freedom sınıfı gemi planlarını inceledikleri takdirde Milgem ile ne kadar benzeştiklerini göreceklerdir. Proje başladığından bu yana sadece Heybeliada korveti tamamlanmış olup seyir tecrübeleri halen devam etmektedir. Yani Milgem henüz deniz kuvvetlerimizin envanterine girmiş değildir. Diğer gemi Büyükada'nın inşa çalışmaları devam etmektedir. Ülkemizin gurur kaynağı olan bu projeyi kişilerle özdeşleştirmek doğru değildir. Projenin asıl sahibi dişinden tırnağından artırdıklarıyla bu ve benzeri projelerin gerçekleşmesini sağlayan Aziz TÜRK Milletidir. Saygılarımla,
91.93.39.2
denizci dost
11 Nisan 2011 Pazartesi 01:59
Tek gerçek var oda buranın türkiye olduğu
Yorumlar türkiyenin acı bir bölünmüşlüğünü göstermekte savunma sanayi ile ilgili yorum yapmak teknik ayrıntılara girmek istiyorum ama şu yorumlara bak türkiyenin iğrenç gündemi yerine artık imamın askerleri ve amerikanın türkiyeye biçtiği değer konuşuluyo ve bu midemi bulandırıyo.Bu proje gerçekten türk milletinin başarısıdır belli bir zümrenin kesinlikle değil Türkiye tek millettir kimse sen ve onlar diye bölmemelidir.Türkiyenin bu milli projesinde neleri tartışıyoruz dünyada türk televizyon kanallarındaki gibi entrika ve birbirinin kuyusunu kazan onun karısını hamile bırakan ucuz bu dünyaya ait olmayan konuların olduğu başka bi ülke yoktur Gelinen noktada seviye o kadar düşmüştür ki Türk gençliği gündemi Kurtlar vadisi adında saçma sapan bir diziden takip eder olmuştur. Yüz yılın trendi Aymazlık ve cehalet diyorum ve bu cehalet katlanarak artacak. Bu cahil çoğunluğun türkiyesinde imamın askerleri türkiyeyi yönetmekle görevlendirilmiştir. Görevlendirende pensilvanya yı barındıran himaye eden sermaye desteği sunan ve yönlendirendir. Ah ah dibe doğru sonsürat giden türkiyem ne zaman dibi görecekte yükselmeye başlıyacağız ne zamannnnn?
212.174.56.18
Ahmet Özkan
09 Nisan 2011 Cumartesi 21:28
savunma sanayii
Lütuf değildir elbette.Ancak askerlik yapmış her yuttaş bilir ; maalesef bu ülkede silahlı kuvvetler eski model yakıtı içen kamyonları tankları gemileri kullanmaktadır.Şayet rahmetli Özal savunma sanayii müsteşarlığını kurmasa idi ve bu hükümet yerli sanayiyi desteklemese idi bu gelişmeler olmazdı.
78.188.20.151
denizci
09 Nisan 2011 Cumartesi 01:09
parti propagandası
Ödeneği vermek hükümetin görevidir, lütuf değildir. Projeyi hazırlayanlar ise Deniz Kuvvetleri ve Üniversitedir.Türkiye'de balyoz edebiyatını yapanlarda imamın askerleridir.
88.235.150.214
mert çelik
08 Nisan 2011 Cuma 17:11
gerçekler zamanla anlaşılır
Milgemin ilk kavramsal başlangıcı 1996 dır. Projeyi de 200 milyon dolar ödenek ayırtarak bizzat başlatan sayın başbakanımız erdoğandır. Oramiral Örneğin milgeme katkıları olabilir... Aynı darbe planlarına adı karıştığı gibi...!
saygılar..
78.188.100.253
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
06 Nisan 2011 Çarşamba 20:02
Gerçekler Acıdır.
Endonezya ile işbirliğinde çok güzel gelişmeler bun-
lar. Milli Gemi "MİLGEM" ülkemizin en önemli projele-
rinden biri olup, tam bağımsızlığımızın da bir teminatıdır. İşte onun içindirki; stratejik ortağımız
(pardon düşmanımız) ABD T.C. Deniz Kuvvetlerini yıp-
ratmak için uğraşmaktadır. Milgem Projesini zamanında başlatan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek haksız yere bugün cezaevindedir.
88.234.6.103
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim