• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Balıkçının sıkıntısı metre değil mazotmuş

Balıkçının sıkıntısı metre değil mazotmuş
2004'te balıkçılara 53 milyon TL mazot desteği verilirken, 2011'de rakam 153 milyon TL'ye çıktı, tekne sayısı iki kat arttı. Buna rağmen avlanan balık tonajı düştü. Devletten vergisiz yakıt alıp satıyorlar. Kıyıda küçük balık avlıyorlar.

Balıkçıların 24 metre protestosunun altından mazot vurgunu çıktı. 2004'te balıkçılara 53 milyon TL mazot desteği verilirken, 2011'de rakam 153 milyon TL'ye çıktı, tekne sayısı iki kat arttı. Buna rağmen avlanan balık tonajı düştü. Devletten vergisiz yakıt alıp satıyorlar. Kıyıda küçük balık avlıyorlar.

Balıkçılık sektöründe son günlerde yaşanan 24 metre tartışmasının altında milyon dolarlık mazot rantı yatıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın balık neslini korumak ve usulsüz avlanmayı önlemek için çıkardığı '24 metre derinlik şartı' bugüne kadar devletten mazot desteği almasına rağmen az yakıt tüketmek için kıyıda balıkçılık yapan gırgır avcılarını sarstı.  24 metre şartı protestosu gözleri sektöre çevirince çarpıcı bir tablo ortaya çıktı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre  resmi kaynaklardan elde ettiği raporlara göre, balıkçılıkta yılda 100 milyon TL'yi bulan bir akaryakıt kaçakçılığı yaşanıyor. İstatistikler de bu raporları doğruluyor. Hükümet, balıkçıların daha derinde avlanmasına destek olmak için 2004'te mazotta vergiyi kaldırdı. İlk yıl 53 milyon TL mazot desteği dağıtıldı. Her yıl destek miktarı artarken 2011'de bu rakam 153 milyon TL'ye çıktı. Teşvik alan şirket sayısı 22 binden 53 bine yükseldi. Yani teşvik üç kat, tekne sayısı iki kat arttı. Buna rağmen, yıllık avlanan balık tonajı 493 binden 420 bine geriledi. Enerji Bakanlığı'nın araştırmalarına göre mazot teşvikinin büyük kısmı balıkçılık şirketleri tarafından kaçak yollarla piyasaya satıldı.

DENİZDE LÜFER KALMADI

Gırgırcı tabir edilen dev teknelerin '24 metrede lüfer ve levrek bulamayız' iddiası da boşa çıktı. TÜİK'in verilerine göre, 2002'de yıllık 25 bin ton lüfer avlanırken, 2011'de hatalı avlanma nedeniyle bu rakam 2 bin 500 tona geriledi.

BALIKÇILAR İKİYE BÖLÜNDÜ

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, 24 metre yasağının Türk balıkçılık sektörünün geleceği açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Kendilerinin kooperatif olarak bu uygulamaya karşı olmadıklarını söyleyen Kartal, "Buna büyük balık tekneleri karşı çıktı. Ancak daha sonraki açıklamalarında onlar da geri adım attı. İstatistikler ortada. Rakamlara bakan herkes Türkiye balıkçılığında gelinen noktayı görebilir. Geleceğimiz için 24 metre uygulamasını denemeli ve uygulamalıyız" açıklamasında bulundu.

TEKNELERİN YARISI MAZOT KAÇAKÇILIĞI YAPIYOR

Türkiye Akaryakıt Bayileri İşverenleri Sendikası Başkanı Ferruh Zülfikar ise balık tekneleri üzerinden büyük bir mazot vurgunu yapıldığını söyledi. Kıyıdan bir metre uzaklaşacak durumu olmayan teknelerin bile devletten mazot teşviki aldığını belirten Zülfikar, "Binlerce tekne balık avlamaya çıkmadığı halde devletten indirimli akaryakıt alıyor. Sonra da bu yakıtı satıyorlar. Ortada milyonlarca dolarlık yolsuzluk söz konusu. 24 metre protestosunun altında da mazot kaygısı yatıyor" dedi.

LİTREDE 2 TL KÂR EDİYORLAR

2012'nin ilk 6 ayında balıkçı gemilerine satılan yakıtın ÖTV istisnası 89 milyon TL oldu. Yakıtın piyasa değeri ise önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Motorin yıl ortalamasında 3.80 TL'ye satılıyor. Satış fiyatının yarısından fazlasının vergi ve kâr marjı olduğu düşünüldüğünde, litre başına 2 TL'ye yakın avantaj sağlanıyor. Bu desteğe ramen balıkçılar daha az mazot kaygısıyla kıyıda avlanıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
CİNAKOP
08 Eylül 2012 Cumartesi 15:59
ÖTV NEREYE AKIYORMUŞ.
BUNU BAZILARI ÇOK İYİ BİLİYORMUŞ Kİ BUNCA SENE DEVAM ETTİ.. HELAL SÜT EMMİŞ BALIKÇI VE DEVLETİN KONTROLU YAPAN VATANDAŞ VE MEMUR ARKADAŞLARA ÇIKARTMALRINDAN DOLAYI SONSUZ TEŞEKÜR EDERİZ. EVETT ŞİMDİİ DEVLETİMİZE SESLENİYORUZ...MALİYE BAKANLIĞI...İÇİŞLER BAKANLIĞI..DENİZCİLİKTEN SORUMLU BAKANLIK...TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ..BAŞBAKANLIK DENETLEME TEFTİŞ...CUMHURBAŞKANLIĞI DENETLEME TEFTİŞ KURULU...DEMEKKİ DEVLET NEKADAR KORUYORSA, İÇİMİZDEKİ KANI BOZUKLAR DEVLETİ MİLLETİ SOYUYOR..DURDURUN BU SOYGUNU,MİLLETİN CEBİNDEN ÇALANLARI..DEVLET BUKADAR TEŞFİK VER MEĞERSEM BİZ AÇIK DENİZDE AVLANIYORUZ DİYEE ALDILAR UCUZ VERGİSİZ MAZOTLARI,,GİRDİLER SAHİLLEREİN DİBİNE KADAR YER YUVA KORUMA BEBE YAVRU KÜÇÜK BÜYÜK DEMEDEN BİZLERİ KATLETTİNİZ..NASIL ÇIKIYOR DEMEK ETTİKLERİNİZ..İNŞALLAH BURUNLARINIZDAN FİTİL FİTİL ÇIKARIR DEVLETİNİZ..BİR ÇOK UFAK BALIKÇI EKMEĞİNİ DENİZDEN ÇIKARAN ALLAH KORKUSU OLAN BALIKÇILARI YOK ETTİNİZ.ONLARIN ACISI İNŞALLAH ÇIKARTIR DEVLET SİZLERDEN...DEMEK BAĞIRMANIZ İKİ TARAFLI YEMEK..
81.214.71.174
Hasan Erşahin
08 Eylül 2012 Cumartesi 00:22
Ferruh Zülfikar
Sn. ferruh Zülfikar kendi söylediğine kendiside inanmıyordur, bu mesnetsiz beyanatı namusu ile çalışan balıkçı esnafını ziyadesi ile üzmüştür. Malesef kötü niyetli insanlar diğer sektörlerde olduğu üzere balıkçılk sektöründe de mevcuttur. Ancak bunların sayısı sayın zülfikarın dediği gibi yarı yarıya olmayıp çok az sayıdadır. Duyarlı olmamız durumunda sayıları hızla düşecektir. Uygulamayı kaldırmak Türk Balıkçılık sektörünün bitirilmesi olacaktır. Ayrıca sektörün tek problemi akaryakıt olmayıp, bununla birlikte maaliyet girdilerinin her sene artması, Su ürünlerinin azalması bununla birlikte fiyatları dibe vurması, alıcı sayısının azlığı belli başlı sorunlardır. Sayın Zülfikar olaya birde bu açıdan bakın lütfen, masa başında oturarak verilen beyanatlar laf tan öte bir şey değildir.
176.237.34.192
mükellef;
06 Eylül 2012 Perşembe 13:47
Takke düştü;
Ucuz Mazot uygulamasını "HEMEN" kaldırıp yerine,kayıt altına giren ve kurallara uygun balıkçılık yapanlara teşvik verin.Tuttuğu balığı kayda geçirenlere teşvik verilsin.
85.105.201.228
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim