• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Atlas Okyanusu'nu Kürekle Geçecek!

Atlas Okyanusu'nu Kürekle Geçecek!
Erden Eruç, yolculuk için 15 kilo aldı
09-10-2005 01:07Atlas Okyanusu'nda kürekle dört ay Dünyanın etrafını dolaşma hayalini 1997 yılından bu yana kuran Erden Eruç, Atlas Okyanusu'nu kürek çekerek geçmeye karar verdi.

Uzun yıllardır ABD'de yaşayan yüksek makine mühendisi Eruç, ''hayat kısa, bunu daha fazla geciktiremem'' dedi.
 
Proje fikrinin nasıl oluştuğuna da değinen Eruç, ''2002 yılının sonbaharında birlikte kayalıklara tırmandığım İsveçli arkadaşım Göran Kropp'un düşerek ölmesinden sonra hayatın kısa olduğuna karar verip, projemi başlattım" dedi.
 
Arkadaşının anısına Güney Kutbu hariç her kıtadaki en yüksek zirveleri projesine ekleyen Eruç'un gezisinin 2011 yılına kadar sürmesi planlanıyor.
 
Dünyayı 'kas gücüyle' geçme projesine başlamak için işini bırakan, emeklilik fonunu bozan, eşiyle birlikte birikimlerini birleştiren ve arabasını satan Eruç, evini satıp daha küçük bir eve yerleşerek de projesine maddi kaynak yarattı.
 
Sponsor bulmak zorunluluğu olduğunu da belirten Eruç, proje kapsamında ilk olarak 2003 yılında Kuzey Amerika'ya gitti.
 
Eruç, ''Seattle'dan bisikletle yükümü çekerek Alaska'ya gittim. Alaska'da buzullar üzerinden ana kampa yürüdüm. Orada arkadaşlarımla buluşup 2003 yılı mayıs ayında zirveye çıktık. 100 kilogram yükle gidiş-dönüş neredeyse 9 bin kilometre mesafe kat ettim'' dedi.
 
İkinci etapta Atlas Okyanusu'nu geçecek Eruç, ilk defa bu tip bir tecrübe yaşayacağı için yanına kendisi gibi gezgin Kanadalı Tim Harvey'i alıyor. 
 
Lizbon'daki gel-git olaylarını hesaba katarak 12 ekimde yola çıkmayı planlayan Eruç, Kostarika sahillerine dört ayda varmayı planlıyor. 
 
120 günlük kurutulmuş yiyecek

7 metre uzunluğunda ve 90 santimetre yüksekliğinde bir tekneyle yola çıkacak iki gezgin yanlarına uydu telsizi, avuç içi bilgisayar, dijital fotoğraf makinesi, güneş panelleriyle çalışan iki akü, deniz suyunu damıtma mekanizması, bütan gazlı ocak, teknenin burnunu ya da kıçını dalgaya çevirmek için kullanılan zincirli paraşüt, denge yapması için teknenin altına konulan 100 kilo su ve 50 kilo kurşun taşıyan hacı yatmaz ile fındık, fıstık, su kaybını giderici protein tozları ve 120 günlük kurutulmuş yiyecek alacaklar.
 
''Bilinmeyene atılıyoruz"
 
Saatte en fazla 3 deniz mili hızla okyanusu geçmeyi planlayan Eruç, ''bilinmeyene atılıyoruz. Direğimiz yok. Okyanusta yüzde 90 dalgalar arasında kalacağız. Tekne ahşap ve ufak olduğu için radarda görünmez" dedi. 
 
Yanlarında sinyal veren bir cihaz olduğunu da belirten Eruç, "yakında gemi olduğunda bizi uyaracak. En büyük korkum şilepler ve mercan kayalıkları'' yorumunda bulundu.
 
Tüm yolculuk boyunca ABD'deki meteoroloji uzmanlarından hava durumu ve akıntılarla ilgili tavsiyeler alacaklarını da belirten Eruç, yolculuğa kendini hazırlamak için 15 kilo aldığını açıkladı.
 
Eruç, ''normal insan günde ortalama 2000-2500 kalori harcarken biz günde 10 bin kaloriye kadar harcayacağız. Bunu karşılayabilmemiz yediklerimizle mümkün olmaz, kilo kaybedeceğiz. Kurutulmuş yemekler haricinde balık da tutacağız'' dedi.  
 
Lizbon'dan hareket
 
12 ekimde Lizbon'daki Keşifler Abidesi'nden yola çıkacak gezginler, iki veya üç saatte bir dinlenerek dönüşümlü olarak kürek çekecek.
 
Kostarika'ya ulaştıktan sonra ise Eruç'u, tek başına Büyük Okyanus'tan güneye Ekvador'a, oradan karaya çıkıp bisikletle Arjantin'e inip Mendoza kentine Güney Amerika'nın en yüksek zirvesi olan Acancagua'ya çıkma macerası bekliyor. 
Kaynak: CnnTurk.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim