• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Amatör Balıkçılığın Ekonomik Yönü Raporu

Amatör Balıkçılığın Ekonomik Yönü Raporu
"Foça ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde Amatör Balıkçılığın Sosyal ve Ekonomik Yönü Raporu" tamamlandı.

Akdeniz Koruma Derneği'nin (AKD), Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirdiği "Foça ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde Amatör Balıkçılığın Sosyal ve Ekonomik Yönü Raporu" tamamlandı.

Rapora temel oluşturan çalışmalarda, Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın değeri yaklaşık 120 milyon TL olarak belirlenirken, Gökova ÖÇK Bölgesi'ninki yaklaşık 33 milyon TL olarak saptandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, AKD tarafından tamamlanan "Foça ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde Amatör Balıkçılığın Sosyal ve Ekonomik Yönü Raporu" ile çarpıcı veriler ortaya koyuldu.

AMATÖR BALIKÇILIĞIN EKONOMİK DEĞERİ SAPTANDI

Aralık 2012-Mart 2013 arasında gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen verilerin hesaplanması sonucunda, Foça ÖÇK Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın ekonomik değeri yaklaşık 120 milyon TL ve Gökova ÖÇK Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın ekonomik değeri ise yaklaşık 33 milyon TL olarak tespit edildi.

AMATÖR BALIKÇILIK LİSANSI İÇİN BEKLENTİLER TESPİT EDİLDİ

Özellikle son yıllarda büyük rağbet gören amatör balıkçılığın düzenlenmesi çalışmaları doğrultusunda bireylerin bir yıllık zorunlu amatör balıkçılık lisansı için ödeme istekleri de değerlendirildi. Bu kapsamda, Foça ÖÇK Bölgesi için toplam 593 bin 206 TL ve Gökova ÖÇK Bölgesi için de 139 bin 740 TL ekonomik değer hesaplandı. Bu miktarlar, amatör balıkçılıkla uğraşmak isteyen bireylerin yıllık temelde ödemeye razı oldukları amatör balıkçılık lisans ücreti olarak amatör balıkçılığa ilişkin eğitim, bilgilendirme ve sertifikalandırma faaliyetleri için yeterli bir bütçe olarak değerlendirildi.

"SORUMLU" OLMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, amatör balıkçılığın, Türkiye'de de özellikle son on yılda hissedilir bir gelişme gösterdiğine dikkat çekilirken, yönetimsel düzeyde gereken düzenlemelerin öngörülü bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Amatör balıkçılığın önemini her yönüyle ortaya koyacak çalışmaların özendirilmesi ve sürdürülebilir bir amatör balıkçılık için lisans sistemine geçilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, "sorumlu amatör balıkçılık" ve "sorumlu amatör balıkçı" kavramlarının benimsenmesinin de bu noktada hayati önem taşıdığı vurgulandı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim