• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Amatör balıkçılar denizleri kurutuyor

Amatör balıkçılar denizleri kurutuyor
Yasadışı trol ve gırgır avcılığının yanı sıra bilinçsiz amatör balıkçı avı da denizlerdeki canlı çeşitliliğini tehdit ediyor.

Yasadışı trol ve gırgır avcılığının yanı sıra bilinçsiz amatör balıkçı avı da denizlerdeki canlı çeşitliliğini tehdit ediyor.

Sualtı Araştırmaları Derneği'nin (SAD) verilerine göre, yılda en az bir defa av yapmak kaydıyla 200 bine yakını sualtı olmak üzere 4 milyona civarında deniz amatör balıkçısının bulunduğu tahmin edilen Türkiye'de " Yasadışı Av ve Ticareti " yüzünden denizlerdeki balık stokları ve çeşitliliği hızla azalıyor.
Sualtı Araştırmaları Derneği'nin deniz ekosistemindeki olumsuz etkisi her geçen gün biraz daha artan bilinçsiz amatör avcılığa karşı başlattığı "Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi" amatör balık avcılığının ekosisteme olan etkilerini yumuşatmayı ve ekonomiye olan katkılarını bilinçli balıkçılık prensipleri ve uygulamalarıyla desteklemeyi hedefliyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de bilinçsiz amatör deniz avcılığının kontrolsüz ve korkutucu bir hale geldiğini belirten Sualtı Araştırmaları Derneği Çevre Bilimleri Uzmanı Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi Yürütücüsü Nesimi Ozan Veryeri, şunları söyledi:

"8.500 km.den uzun kıyıları ile Türkiye'de, 4 milyon civarındaki amatör balıkçıyla birlikte av malzemesi, tekne imalatı ve satışı, lojistik hizmetler, amatör balıkçının tuttuğu balığı tüketen kesim de düşünüldüğünde amatör balıkçılıkla ilişkili bireylerin sayısı 10 milyonu buluyor. Öyle ki balıkçılık malzemesi satan tek bir mağazadan yılda 5 tona kadar olta kurşunu alınıp denize bırakılırken, 1000-1500 arasında sualtı tüfeği satılabiliyor. Trol ve gırgırlardan kaçarak üremek için kıyılara yaklaşan balıkların bilinçsiz amatör avcılığı nedeniyle neredeyse değil üremek hayatta kalmak için bile hiç şansı kalmıyor. Adeta yağmurdan kaçan balık doluya tutuluyor."

Dünyada birçok ülkenin benzer sorunlarla karşılaştıktan ve durumun ciddiyetini anladıktan sonra hızla çeşitli önlem ve uygulamaları devreye soktuğunu kaydeden Veryeri, "Türkiye'nin de artık bu gerçekle yüzleşmesinin vakti geldi. Eğer böyle giderse denizlerimizdeki çeşitliği ve dengeyi bir daha geri kazanamamak üzere kaybedebiliriz" dedi.

Sualtı Araştırma Derneği olarak sorunun yoğunlaştığı bölgelerde yürütecekleri "Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi"nin temel hedeflerinden birinin de bireylerin bu konudaki sorumluluğuna dikkat çekmek olduğunu söyleyen Nesimi Ozan Veryeri, "Bugüne kadar birey olarak bizler balıkların neslinin tükenmesi veya korunmasında topu hep sadece profesyonel balıkçıya attık. Artık bu sorumluluğu bireyler olarak da hissetmeliyiz.

Denizlerimizi ve içindeki zenginliği bireysel sorumluluklarımızın farkında olarak birlikte hareket edersek çözebileceğiz" diye konuştu. Veryeri, bilim insanları ile amatör balıkçıları buluşturacak proje kapsamında seminerler ve tartışma platformları, sorumlu amatör balıkçı eğitim kiti üretimi ile karadan bir takım denetleme önlemlerinin hayata geçirilmesi hususlarını sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Okan Sokullu
25 Aralık 2012 Salı 00:55
Amatör Balıkçılık
Amatör: Sözlük anlamı gönül veren seven demektir. Eğer amatör balıkçılıkla ilgili 10 milyon değil 70 milyon ilgilenseydi denizlerimizde balıklarımızda çok daha iyi korunurdu. Bir işte bilinçli amatör olmadıkça profosyenelliğinde bir anlamı zaten olmaz.

Bugün denizlerede fabrika gibi işleyen gırgırlar denizlerimizi kurutuyor çünkü limit yok tutabildiğin kadar tut bizde yiyebildiğimiz kadar yiyelim. Yurt dışında her teknenin bir sezonda tutacağı limit belirli.Balık ucuz olsun diye sürüm olsun diye bu limitler konulmuyor.
Balığın fiyat değeri artmadıkça ne profosyonel balıkçı nede deniz ve balık hayali kuran amatör balıkçı nede bizim çocuklarımız bugünlerimizi arıyacağız.
Benim görüşüm balığın değerini daha yukarıya koyacak çözüm bulmamız bundan hem gırgırlarımız , hem küçük balıkçı , hem devletimiz karlı olacaktır.
Eğer tutalan balık beş para etmezse bu işin sonu olmaz.
Saygılarımla
78.171.25.91
deniz
10 Aralık 2012 Pazartesi 18:04
kameralı cep telefonu ile çektinmi hiç
aldınmı,karada görevli kontrol ekiplerini dolandınmı,balıkları tutup pazarladıkları komusyon hallerine,balık satan tezgahları,balık yenen yerleri,lokantaları,fotoğraflarını çektinizmi hiç,işaret parmağı,baş parmağınla işaret parmağı boyunda,kıracaları,barbunları,hamsileri,mezgitler,
çinakopları,nasıl satıldıklarını..amatör balıklçılarınla uğraşma.çıkta git amatör balıkçılarla boğazda konuş sohbet et onlara nasıl zarar verdiklerini,varmı sende o yürek..varsa gel boğaza amatör balıkçı arkadaşlar seni misafir ederler merak etmee..
176.240.101.186
denizci
10 Aralık 2012 Pazartesi 08:17
Hadi ordan
Ya profesyonel balıkçılar, onlar kurutmuyor da denizi mi ıslatıyor ! Saçma sapan laflar bunlar. Yasa dışı trolü, Büyükdere'nin burnunun ucunda gırgır yapan koca koca tekneler ne yapıyor.40-50 metrelik balıkıçı tekneleri ne yapıyor.
78.189.180.121
Hüseyin BALBUNAR
09 Aralık 2012 Pazar 18:32
etraf masum kaynıyor!!!
Masumlar listesi; Belediyelerin atıkları=haliç,İzmit Körfezi,Gemlik körfezi,Bandırma körfezi.,Açık denizde çalışabilecek yüzlerce büyük tirol ve balıkçı tekneleri,sintine ve çöp bırakan yüzlerce gemi,liste böyle yazmakla bitmez...!!!
88.236.225.247
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim