• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası

Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası
Milli mücadelede üstün yararlılıklar gösteren ve 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden yapılarak müzeye dönüştürülen Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi istendi

Ereğli ilçesinde, milli mücadele döneminde üstün yararlılıklar gösteren ve 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle yeniden yapılarak müzeye dönüştürülen Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi için TBMM'ye yapılan başvurunun olumlu sonuçlanması bekleniyor.

Danimarka'da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma gemisi olarak inşa edilen Alemdar, Kurtuluş Savaşı'nda müttefik kuvvetlerin himayesinden kaçırılarak Milli Mücadele dönemindeki hizmetlerinin ardından 1982'de sökülerek tarih sahnesinden çekildi.

Kurtuluş Savaşı'nda tek deniz çatışmasının kahramanı Alemdar Gemisi'nin, orduya gerekli silah ve cephaneyi Rusya'dan, Trabzon ve İnebolu'ya deniz yoluyla taşıyarak bulunduğu önemli hizmetlerin anlatılması ve destansı öyküsünün yeniden yaşatılması için çalışma başlatıldı.

Geminin inşasının gerçekleştirilmesine yönelik kurulan Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde inşa edilen Alemdar, 2008'de müze gemi olarak ziyarete açıldı.

Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi konusunda da derneğin girişimleri sonucu Ereğli Belediye Meclisi kararı doğrultusunda TBMM'ye başvuruda bulunuldu.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Gazi Alemdar Gemisi'nin aynı ölçülerde ilçede inşa edildiğini belirterek, geminin sahilde müze olarak hizmet verdiğini söyledi.

Her yıl 100 bine yakın kişinin gemiyi ziyaret ettiğini ifade eden Posbıyık, "Müze gemi müthiş bir ilgi görmektedir. Halkımız özlemle Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesini beklemektedir. Geçen yıl bu konuda düzenlenen imza kampanyası sonrasında Belediye Meclisi de toplanarak bu konuda aldığı kararı TBMM'ye iletmiştir. Bu, o dönemin kahramanları ve bizler için büyük bir onur olacaktır" diye konuştu.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu da gemiye İstiklal Madalyası verilmesi için geçen yıl başlattıkları imza kampanyasına 10 binin üzerinde kişinin katıldığını ifade ederek, TBMM'nin vereceği kararı merakla beklediklerini anlattı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan ise Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi konusundaki süreci yakından takip ettiklerini kaydetti.

Alemdar'ın destansı öyküsü

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği kayıtlarından derlenen bilgiye göre, 1898'de Danimarka'da kurtarma gemisi olarak inşa edilen Alemdar, Marmara Denizi ve boğaz çevresinde Osmanlı'da kurtarma hizmetleri yapıyordu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ı, milli mücadelenin içine çekebilmek için boğazdan kaçış planı hazırlandı.

Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken "batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini" söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaştı.

Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayri Müslimlerin ve casusların haber vermesi sonucu Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotu, Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı.

Askerleri horonla kandırdılar

Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yaptı. Gemide kemençe eşliğinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.

Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi.

Sandallarla da denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.

Fransızlarla yapılan anlaşma gereği milli mücadelenin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirildi.

Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesinde onarımdan geçirildikten sonra 1959'dan itibaren hizmet dışı bırakıldı. Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982'de söküldü.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
25 Mayıs 2013 Cumartesi 10:47
Alemdar gemisi
1955 yılında kaptanlığını yaptığım Alemdar gemisinin
fransız savaş gemisyle yaptığı savaştan kalma kurşun delikleri bacasında vardı. Bu savaşta geminin kaptanı olan kişi(şimdi ismini hatırlayamıyorum) bana bu savaşı ve Alemdar'ın İstiklal Savaşında yaptığı seferleri anlatan kotabını gönmdermişti. Kitabın adı "Ya İstiklal Ya Ölüm" idi. Bir gazeteci fotokopisini yapmak için kitabı benden aldı ve bir daha geri vermedi. Ereğli'ye gidip gemiyi görmek kısmet olmadı. Ancak resimlerinden anmladığım kadarıyla aslına pek benzememiş. Alemdar'ın yüzde yüz maketi uzun yıllar TDİ Genel Müdürün odasında durduktan sonra şimdi Beşiktaş Deniz Müzesi'nde olduğu söyleniyor. Elbette Gazi Alemdar İstiklal Madalyasını hak etmiştir. Elden gelirse Ereğli'de olan gemi de yüzde yüz aynmısı olmalıdır. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim