• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Akdeniz foklarının nesli tehlike altında!

Akdeniz foklarının nesli tehlike altında!
Mersin’de yapılması planlanan termik santrallere halk tepki gösteriyor. Uzmanlara göre, santrallerde yakılacak kömürün taşınacağı limana yapılan dolgu, koruma altındaki Akdeniz foklarının neslini tüketecek.

Mersin’de yapılması planlanan termik santrallere halk tepki gösteriyor. Uzmanlara göre, santrallerde yakılacak kömürün taşınacağı limana yapılan dolgu, koruma altındaki Akdeniz foklarının neslini tüketecek.

Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer enerji santraliyle ilgili tartışmalar sürerken, planlanan 3 termik santral çevre halkının tepkisini çekiyor. Yeşilovacık beldesinde bulunan 2 çimento fabrikasına ek olarak 2 termik santralin yapılması planlanıyor. Akdere beldesine de bir termik santral yapılacak. Enerji Bakanlığı’ndan gerekli izinleri alınan termik santrallerde kömür yakılarakelektrik enerjisi üretilecek. Santrallerde yakılacak kömürün de Yeşilovacık’taki limana getirilmesi planlanıyor. Bunun için limanı büyütme çalışmaları başlatıldı. Liman çevresinde dolgu yapılırken, dağlardan ve taş ocaklarından getirilen büyük kayalar denize bırakılıyor.

Yeşilovacık halkı ise gelişmelere tepkili. 3 termik santral içinÇED (çevre etkisel değerlendirme) raporu alınması amacıyla28 Şubat’ta düzenlenen toplantıda olaylar çıktı. Toplantıyı protesto etmek için bir araya gelen köylüler jandarma ve polis tarafından güçlükle engellendi. Protesto sırasında 3 kişi gözaltına alınırken, 6 kişi de hafif şekilde yaralandı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü Sabahat Aslan, “Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral gibi Yeşilovacık ve Akdere’ye yapılması planlanan kömür santrallerini de istemiyoruz. Bölge halkı çevresine, denizine ve ormanına sahip çıktığını defalarca gösterdi. Kömürün yakılmasıyla ortaya çıkacak kirliliğin bölgeyi olumsuz etkileyeceği tartışılmıyor. Doğamız yok olacak. Denize yapılan dolgunun ise geri dönülmez zararları olacağını herkes biliyor. Doğanın termik santrallerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.Sadece doğamız değil, tarım ve turizmde olumsuz etkilenecek” dedi.

Foklar terk edecek

Öte yandan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Cemal Gücü de, dünyada korunması için özel önlemler alınan Akdeniz foklarının termik santraller ile kıyılarımızı terk edebileceği uyarısında bulundu. Sadece Türkiye, Yunanistan, Fas ve Moritanya kıyılarında bulunan 500 kadar Akdeniz fokunun doğal yaşam alanlarıyla birlikte korunması için Bern, Barcelona, Cites gibi uluslararası antlaşmalar bulunduğunu belirten Gücü, uluslararası çevre kurumlarına ve ilgili bakanlıklara bir rapor hazırladı.

Gücü, “Yeşilovacık’a kurulması düşünülen kömür santralinin çok yakınında fok mağaraları var. Günlük 10-12 bin ton kömür gelecek, büyük bir insan ve araç trafiği yaşanacak. Akdeniz fokları da gözden uzak ve insanın ulaşamayacağı mağaralarda yaşamayı tercih ettiği için bölgeyi terk edecektir. Üstelik bu bölgede yeni doğmuş yavru foklar tespit ettik. Türkiye’de ki yetkililere ve Bern Sözleşmesi sekreteryasına durumu bildirdik. Bu santrallerin yapılması ülkemizin doğal yaşamı için varolan tehlikenin katlanarak büyümesi demektir” ifadelerini kullandı. Gücü, bu tür santrallerin soğutma ünitelerinde kullanılan klorun bölgedeki deniz çayırlarını olumsuz etkileyeceğini ve deniz kaplumbağası gibi canlıların da bölgeden ayrılmasına neden olacağını savundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim