• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

ABD'nin gizli tuttuğu denizaltı projesi!

ABD'nin gizli tuttuğu denizaltı projesi!
ABD Donanması, nükleer denizaltıları için bir tasarım üzerinde çalışıyor. Gizli tutulan sistemin, denizaltılara sualtında hiç ses çıkarmadan tam 50 yıl süreyle görev yapma kapasitesi kazandıracağı öne sürüldü.

ABD Donanması, nükleer denizaltıları için yeni bir tasarım üzerinde çalışıyor. Gizli tutulan ve ‘devrimsel bir gelişme’ olduğu ifade edilen sistemin, denizaltılara sualtında hiç ses çıkarmadan tam 50 yıl süreyle görev yapma kapasitesi kazandıracağı öne sürüldü.

ABD ordusuna bağlı mühendisler, yeni nesil nükleer denizaltılar için en son teknoloji bir tasarım hazırlıyor. Balistik füze taşıyan nükleer denizaltılar için geliştirilen Ohio Replacement (OR) projesinin, denizaltıların pervane sistemini 50 yıl boyunca çalıştırması ve mekanik gürültüyü ortadan kaldırması planlanıyor. Kısaca, dev denizaltılar yarım asır boyunca yakıt ikmali yapmasına gerek olmadan suların altında sessiz sedasız dolaşabilecek .

Wired dergisinin haberine göre, oluşturulacak yeni balistik füze filosu, ses çıkarmaması sayesinde düşman savaş gemileri, hücum botları ve denizaltı avcısı uçaklardan daha iyi korunacak. ABD’nin elinde 18 tane bulunan Ohio sınıfı balistik füzeli nükleer denizaltıların boyu ortalama 170 metre ve ağırlıkları 19 bin ton civarında.

OR sınıfı denizaltılar, pervanelerine çalıştıran doğrudan mekanik bir bağlantıya sahip. Nükleer reaktörün çalıştırdığı buhar türbinleri, mekanik süreçlerden geçerek yüksek tork gücünü pervaneleri harekete geçirecek seviyeye indiriyor. Bu süreç, denizaltıda mekanik bir gürültüye neden oluyor.

Yeni tasarımla, nükleer reaktörün denizaltı içinde düzenli bir elektrik şebekesi oluşturması amaçlanıyor. Reaktörün besleyeceği şebekenin, elektrik motorları çalıştırması, böylece gürültünün ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, bugün reaktörden elde edilen enerjinin yüzde 75-80’i pervaneleri çalıştırmak harcanırken, enerji tasarrufu yapılacak ve diğer bölümlere elektrik aktarılabilecek.

İKİNCİ BÜYÜK PROJE

ABD Donanması, 1960 ve 70’li yılların ardından OR sınıfı denialtılar için ikinci kez büyük bir tasarım değişikliği istiyor. 2010 yılında hazırlanan ve gizli tutulan SSBN(X) programı, 2010 yılında Kongre tarafından geri çevrilince hayata geçmemişti. Ancak yeni proje kapsamında sadece itici gücün değil, aynı zamanda denizaltılardaki nükleer reaktöründe geliştirilmesi isteniyor.
ABD Donanması, savaş gemilerine ve denizaltılara yapılan yakıt ikmali ve genel bakımı nedeniyle gemilerini üç yıla kadar görev dışında tutmak zorunda kalabiliyor. Ayrıca bu süreç milyarlarca dolara mal oluyor. Yakıt ikmali derdini ortadan kaldırarak, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda görev yapan gemilerin operasyon kapasitesi önemli ölçüde artabilir.

ABD’nin 14 balistik füzeli denzialtısı bulunuyor. Ohio sınıfı bu denizaltılar, 24 Trident II D5 kıtalararası balistik füzeye sahip. Büyük askeri harcamaları kısmak zorunda olan Pentagon, Ohio sınıfı denizaltıların maliyetini yaklaşık 8 milyar dolardan 4.9 milyar dolara çekmeye çalışıyor.

ABD Donanması, 2013 bütçesi kapsamında OR programını şimdiden iki yıl ertelemiş durumda. İnşasına 2021’de başlanması beklenen, süper sessiz denizaltıların, 2031’de göreve başlaması bekleniyor. Wired, ‘O tarihren sonra onları hiç duymayacaksınız’ ifadesini kullanıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim