• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

ABD denizaltýsýný batýrýyorduk

ABD denizaltýsýný batýrýyorduk
Yasa Denizciliðe ait YASA AYSEN isimli dökme yük gemisi
06-09-2005 18:19AZ KALSIN TÜRK GEMÝSÝ DENÝZALTIYI BATIRIYORDUBahreyn açýklarýnda dün meydana gelen deniz kazasý, duyanlara ‘Pes’ dedirtti. Amerikan Donanmasý’na ait USS Philadelphia adlý nükleer denizaltý ile Türk bandýralý yük gemisi Yasa Aysen dün sabah saatlerinde Bahreyn’in kuzeydoðusunun 50 kilometre açýðýnda çarpýþtý. Çarpýþmanýn meydana geldiði sýrada denizaltýnýn yüzeyde seyrettiði belirlendi. Türk bandýralý geminin omurgasýnda hafif hasarýn meydana geldiði kazada ölen ya da yaralanan olmadý.

ABD DONANMASINDAN AÇIKLAMA

Amerikan Donanmasý 5. Filosu’nun sözcüsü Binbaþý Jeffrey Breslau, hafif hasar gören nükleer denizaltýnýn yoluna devam ettiðini açýkladý. Breslau, ilk incelemelere göre Türk bandýralý geminin yola çýkabilecek durumda olduðunun belirlendiðini söyledi. Sabah erken saatlerde meydana gelen kazanýn sebebi halen soruþturuluyor.

125 MÜRETTEBATI VAR

Bahreyn 5. Filo’nun karargahý.“USS Philadelphia” denizaltýsý, silah ve uyuþturucu kaçakçýlýðýyla mücadele için bölgede bulunan Amerikan filosu bünyesinde görev yapýyor. Filo ayný zamanda Körfez bölgesindeki teröristlerin hareketlerini izlemekle görevli. 1974 yýlýnda Connecticut Graton’da denize indirilen nükleer denizaltýnýn 125 kiþilik mürettebatý bulunuyor.

ABD Donanmasý’ndan bir gemi 14 ay içinde Körfez’de ikinci kez sivil bir gemiyle çarpýþtý. Temmuz 2004’te de Amerikan uçak gemisi USS John F. Kennedy bir Arap teknesine çarpmýþtý. Kazada uçak gemisindeki iki jet zarar görmüþtü.

RADAR TESPÝT EDEMEMÝÞ

Omurgasýnda hafif hasar meydana gelen ‘’Yasa Aysen’’ kuru yük gemisinin sahibi, Ya-Sa Denizcilik, Sanayi ve Ticaret A.Þ’nin Genel Müdürü Mehmet Kayhan, mürettebattan da yaralanan olmadýðýný açýkladý.

Kayhan, 190 metre boyundaki 52 bin 434 grostonluk yük gemisinin Bahreyn’de tersanede tamirde bulunduðunu ve havuzdan önceki gece çýkarak Birleþik Arap Emirlikleri’ne hareket ettiðini söyledi.

Kayhan, kazayla ilgili þu bilgileri verdi:“‘Körfez’de seyir halinde iken, saat 02.15 sýralarýnda bizim geminin radarlarýnca tespit edilemeyen bir cisimle çarpýþmýþ.

Görünürde ciddi bir hasar yok. Kaptanýyla birlikte toplam 20 kiþi olan mürettebattan da yaralanan olmamýþ. Gemi, tekrar Bahreyn’e dönerek tersanede havuza alýndý. Nihayetinde deniz ortasýnda meydana gelen bir kaza. Ýlk kez ABD donanmasýna ait bir denizaltýyla gemimiz çarpýþýyor. Londra’daki avukatlarýmýza bilgi verdik. Onlarýn raporlarý doðrultusunda, kabahatli onlarsa biz onlarýn üzerine, onlar da bizi kabahatli bulursa bizim üzerimize gelebilir.’’

Mehmet Kayhan, halen gemide bulunan mürettebat hakkýnda herhangi bir yasal iþlem ya da gözaltýna alma olayý olmadýðýný sözlerine ekledi. Japonya’da 5 yýl önce inþa edilen ‘’Yasa Aysen’’ adlý kuru yük gemisinin, çakýltaþý yüklemek amacýyla Birleþik Arap Emirlikleri’ne gitmekte olduðu öðrenildi. 
 
Akþam Dýþ HaberlerDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim