• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

AB enerjide rekabet istiyor

AB enerjide rekabet istiyor
Bazı ülkelerin milli çıkarlarını ön planda tutması, AB içindeki enerji piyasalarında gerilimin yükselmesine neden oluyor. Gerilimi azaltma çalışmaları sürüyor.
Avrupa’da enerji piyasalarının daha fazla rekabete açılması için çalışmalar sürüyor. AB Komisyonu, enerji devlerinin oluşturduğu tekele son verip, piyasanın daha fazla rekabete açılmasını istiyor.

Bazı ülkelerin milli çıkarlarını ön planda tutması, AB içindeki enerji piyasalarında gerilimin yükselmesine neden oluyor. Buna en son örnek olarak da İspanyol enerji dağıtım şirketi Endesa’nın Alman enerji devi E.On tarafından satın alınması sırasında iki ülke arasında yaşann gerilim gösterilebilir.

Enerji iç pazarındaki bu tür gerilimlerden uzak durulması Brüksel’de hummalı bir çalışma yapıldığını belirten AB Komisyonu Başsözcüsü Johannes Laitenberger, şu değerlendirmede yapıyor: “İç pazarın özellikle enerji alanında daha da güçlendirilmesi, AB Komisyonu’nun uzun zamandan beri savunduğu bir görüş. Yaptığımız çalışmaların sonuçlarını bu yılın sonunda ya da en geç önümüzdeki yılın başında açıklayacağız.“

Tekelciliği kırma çabaları

Her ne kadar resmi olarak açıklanmasa da tepkileri ölçmek amacıyla AB Komisyonu’nun üzerinde çalıştığı yeni fikirlere dair ipuçları, Komisyon üyelerinin basına verdiği mülakatlarda yer alıyor. Örneğin Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a konuşan AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piepalgs, enerji dağıtım şirketlerinin dağıtım hatlarını satmaya zorlanmasının, tekelciliği kırmaya yönelik bir adım olabileceğini söyledi.

Ancak böyle bir uygulama, Alman E.On ya da Fransız enerji devi Energie de France gibi kartellere AB Komisyonu’nun savaş ilanı anlamı gelir. Piepalgs’ın sözcüsü Ferran Taradellas ise henüz işlerin bu raddeye gelmediğini belirterek “Bugünlerde enerji piyasasının durumu ve özellikle ulusal düzeydeki enerji piyasası denetleme kurumlarının işlevlerini yakından inceliyoruz. Aynı zamanda enerji dağıtım şirketlerinin piyasayı bloke edip etmediklerine bakıyoruz. Her iki konudaya ilişkin raporlar önümüzdeki yıl açıklanacak“ dedi.

Komisyon aktif rol üstleniyor

AB Komisyonu’nun enerji konusundaki çabalarının sadece sözde kalmadığının en açık ispatı, Fransız gaz dağıtım kurumu Gaz de France’ın özelleştirilmesinde Komisyon’un bizzat üstlendiği aktif rol. Bu çabalara ulusal hükümetler de yavaş yavaş duyarlılık gösteriyor.

Fransa Başbakanı De Villepin, enerji konusunda sadece AB Komisyonu’nda bir üyenin görevlendirilmesinin yeterli olmadığını, AB’nin ortak bir Enerji Yüksek Temsilciliği makamına ihtiyacı olduğunu savunuyor. Almanya ise Çevre Bakanı Sigmar Gabriel’in ifadelerine göre de gelecek yılın başında devralacağı AB Konsey Dönem Başkanlığı boyunca enerji sektöründe modern ve çevreye duyarlı teknolojileri ön planda tutmayı hedefliyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim