• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 17 °C

AB, 2013 yılı avlanma kotalarını belirledi

AB, 2013 yılı avlanma kotalarını belirledi
Avrupa Birliği balıkçılık bakanları, 2013 için avlanma kotalarını belirledi. Ancak koruma grupları, bakanları, balık stoklarının sürdürülebilirliğiyle ilgili verileri görmezden gelmekle suçladı.

Avrupa Birliği balıkçılık bakanları, 2013 için avlanma kotalarını belirledi. Ancak koruma grupları, bakanları, balık stoklarının sürdürülebilirliğiyle ilgili verileri görmezden gelmekle suçladı.

Bakanlar, Kuzey Atlantik'teki mezgit, ringa, pisi balığı gibi bazı türlerin avlanması konusunda Avrupa Komisyonu'nun teklif ettiği kesintilere getirilecek limitler üzerinde anlaştı, ancak koruma grupları, bakanları, balık stoklarının sürdürülebilirliğiyle ilgili bilimsel verileri görmezden gelmekle suçladı.

Fransa Balıkçılık bakanı Frederic Cuvillier, iki gün süren pazarlıkların ardından varılan 'dengeli anlaşmadan' memnuniyet duyduğunu söyledi. Cuvillier, yaptığı açıklamada 'Bilimsel görüşlerle desteklenen bu anlaşma, Avrupa Birliği'nde gerçekten sürdürülebilir olan avlanma için gereken temeli sağlamaktadır' dedi.

İrlanda Denizi, Manş Denizi ve Biscay Körfezi'ndeki mezgit kotalarında, Komisyon'un yüzde 55'lik kesinti teklifi yüzde 15'e çekildi. Kuzey Denizi'ndeki pisibalığında avlanma da önümüzdeki yıl Komisyon'un yüzde 35'lik teklifi yerine yüzde 25 kesintiye uğrayacak.

Avrupa Komisyonu'nun balıkçılıktan sorumlu üyesi Maria Damanaki, varılan anlaşmanın Komisyon'un ilk teklifi kadar iddialı olmadığını söyledi, ancak anlaşmayı tatmin edici buldu.

Stok düzeyleri üzerinde bilimsel verilerdeki gelişmelerden memnuniyetini dile getiren Damanaki, AB'nin 2013'te balık türlerinin yüzde 85'i için net bir öneride bulunabildiğini söyledi. Bu oran 2012 için yüzde 35'ti. Avrupa Parlamentosu, en önemli türlerin stokları için uzun vadeli yönetim planları çerçevesinde sabit kota getirilmesini destekliyor.

Koruma grupları, bakanları, kota kapsamına giren balık türlerinin neredeyse yarısı için bilimsel verileri gözardı ettiğini, bu sebeple avlanma limitlerinin uzun vadede sürdürülebilirliği sağlayacak seviyelerin üzerinde belirlendiğini söyledi.

WWF'den yapılan açıklamada 'Balıkçılık bakanları, karar alma sürecinde bilimsel görüşleri hesaba katmıyor. Bunun sonucu olarak her sene yılbaşından önce balıkçıların ne kadar balık avlanabileceği konusunda günlerce tartıştığı bir 'balıkçılık deliliği' yaşanıyor' denildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim