• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

20 yılda bir denizanası patlaması yaşanıyor

20 yılda bir denizanası patlaması yaşanıyor
Yapılan analizler, denizanası nüfusunun 20 yılda bir patlama yaşadığını ve okyanusları istila ettikleri izleniminin buradan doğuyor olabileceğini gösterdi.

Bilim insanları, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda sayıları hızla artan denizanaları hakkında ilginç bir bilgi elde etti. Yapılan analizler, denizanası nüfusunun 20 yılda bir patlama yaşadığını ve okyanusları istila ettikleri izleniminin buradan doğuyor olabileceğini gösterdi.

Denizanalarının dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda hızla sayılarını artırdığı biliniyor. Araştırmalar, denizanası popülasyonunun denizlerdeki kirlilik, küresel ısınma, kıyılarda artan yerleşim birimleri ve diğer faktörler nedeniyle bir nevi engellediğine işaret ediyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, deniz analarının sayıları 20 yıllık döngülerde patlama gösteriyor ve sonra yeniden azalma yaşıyor.

Discovery News sitesinde detayları verilen araştırma, 19’uncu yüzyıla uzanan verilerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Uluslararası araştırma ekibi ‘Küresel Denizanası Grubu’na üye bilim insanları, 20 yılda bir yaşanan anormal artışın, okyanusların denizanaları tarafından istila edildiği düşüncesini tetikleyen ana neden olabileceğini ifade etti.

Araştırma ekibi, küresel denizanası nüfusunun 1993 ve 2004 yıllarında patlama gösterdiğini ve bu yılların teorilerini desteklediğini belirtti.

KABUS GİBİ GELİYORLAR

Denizde yüzme keyfini kaçıran, balık ağlarına zarar veren, okyanuslardaki ekosistemi tehdit eden denizanaları, çok büyük rakamlara ulaştıklarında bilim dünyasında alarm verilmesine neden oluyor. Ancak bilim insanları, denizanası sayısındaki artışta insanların da rol oynadığını ve okyanuslarda yaşanan değişikliklerin daha fazla deniz anası üremesine yol açtığını belirtti.
Araştırmacılar, her biri en az 10 yıllık gözlemlere dayanan 37 veri grubunu inceledi. Özellikle Kuzey Yarımküre’deki denizanası faaliyetlerini içeren veriler, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz başta olmak üzere birçok bölgede önemli ölçüler sundu.

‘DÖNGÜLERİN YAŞANMASI DOĞAL’

Çok sayıda denizanası türüne ait verinin gözden geçirildiği araştırmada, 1940’tan günümüze kadar denizanası nüfusunun küresel alanda 20 yılda bir patlama gösterdiği tespit edildi. Nüfus artışının öncesine rastlayan yıllarda ise okyaus salınımları yaşandığı belirtildi.

Buna rağmen, ABD’nin Alabama eyaletindeki Dauphin Adası Deniz Laboratuvarı’nda görevli deniz biyoloğu Rob Condon, elde edilen sonucun ‘okyanuslardaki hareketler hakkında kesin yargıya ulaşılması için yeterli olmadığını’ söyledi.

Condon, Discovery News’e yaptığı açıklamada, onlarca yıl süren döngülen tuhaf bir durum olmadığını, bu döngüler süresince canlıların büyüme ve nüfus artışı sürecinin etkilenebileceğini belirtti. Bu süreçlerin aynı zamanda okyanustaki oksijen seviyesi gibi faktörleri de değiştirebileceği ifade edildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim